Planul USL pentru ofensiva de dupa alegerile din 9 decembrie

Planul USL pentru ofensiva de dupa alegerile din 9 decembrie
Scenariul pentru care se pregatesc USL-istii ar arata astfel: daca Basescu nominalizeaza alt premier, acesta are zece zile sa se prezinte cu un guvern. Noul Parlament se intruneste in maximum 20 de zile, dar nu are termen pentru a accepta sau a respinge guvernul propus. Intre timp, Ponta ramane premier interimar, iar Parlamentul il poate suspenda pe presedinte, daca USL are peste 50%. Cu Crin Antonescu interimar la Cotroceni, se poate schimba si legea referendumului din care USL vrea sa elimine cvorumul de prezenta, scrie gandul.info.

Comunicarea externa precara a fost de altfel prima bresa a planului de suspendare din vara. "In plan extern, in vara, chestiunea suspendarii presedintelui a surprins pe toata lumea. Acum trebuie sa avem o comunicare imediata. In momentul in care va forta nota si va convoca Parlamentul in a 20-a zi, vom atentiona inclusiv Bruxelles-ul si SUA asupra comportamentului nedemocratic", a comentat pentru gandul senatorul PSD Toni Grebla, presedintele Comisiei Juridice.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a luat-o din timp. "Ca ministru de Externe am inceput din prima zi o comunicare directa cu UE, Consiliul European si alti cativa prieteni din structurile euro-atlantice. In vara, USL a comunicat atat de prost, incat din aceasta cauza am pierdut batalia", sustine el intr-un interviu in cotidianul austriac Der Standard.

Prima incercare a lui Ponta de a schimba directia in opinia publica externa a aparut printr-un mesaj in presa britanica. Intr-un interviu in The Guardian, Victor Ponta testa tonul pacifist declarandu-se dispus la coabitare. Ofensiva externa a luat amploare in noiembrie, dupa startul campaniei electorale. Primul pas: cotidianul francez Le Figaro. La o saptamana, un alt mesaj pacifist ajungea in Wall Street Journal. "Dupa alegeri, nimeni nu isi poate permite o noua criza. Cred ca presedintele va ramane in functie, iar guvernul va avea sustinerea noului parlament", spunea Ponta.

A doua problema majora pe care USL trebuie sa o solutioneze daca doreste sa demareze o noua procedura de suspendare a lui Traian Basescu este prezenta cvorumului pentru demiterea presedintelui in legea referendumului.

Modul in care USL a gestionat in vara problema legii referendumului a fost una din "greselile" asumate public din partea Uniunii de presedintele PNL, Crin Antonescu, dar si de deputatul PSD, Viorel Hrebenciuc.

Initial, in vara, Guvernul a emis celebra Ordonanta de Urgenta numarul 41 prin care s-a eliminat cvorumul de prezenta la referendumul pentru demiterea presedintelui.

"Articolul 10 (n.r. - din legea referendumului) se modifica si va avea urmatorul cuprins: Art. 10. - Prin derogare de la art. 5 alin. (2), demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor care au participat la referendum", prevedea OUG 41/2012.

In Parlament, cei din USL initiasera si ei un proiect de lege pentru modificarea legii referendumului, deoarece cei de la PDL si aliatii lor prevazusera ca pentru demiterea presedintelui este nevoie ca jumatate plus unu din cetateni sa voteze "da".

Daca in Constitutie nu exista nicio prevedere explicita privind cvorumul necesar pentru validarea unui referendum, cele doua articole care fac referire la cvorum sunt articolele 5 si 10 din legea referendumului.

USL a modificat articolul 10 care prevede ca demiterea presedintelui Romaniei este aprobata, daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale. Astfel, pentru a fi demis nu mai era nevoie ca jumatate din cei cu drept de vot sa spuna "da" la referendum, ci doar sa vina la vot.

Ce au gresit cei de la USL a fost ca nu au modificat si articolul 5 din legea referendumului. Acestea prevede la alineatul 2 ca "referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale"

Judecatorii Curtii Constitutionale au considerat legea in acord cu legea fundamentala, dar a cerut ca articolul 5 sa fie aplicat. In acest mod a aparut conditia de prezenta la vot a jumatate din cei inscrisi pe listele electorale pentru ca referendumul sa fie validat.

Presedintele interimar, Crin Antonescu a promulgat legea, anuland astfel OUG a Guvernului Ponta, cea care eliminase pragul de prezenta.

Cei din USL au renuntat sa modifice legea in Parlament dupa intalnirile avute la Bruxelles de Victor Ponta cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Premierul Ponta s-a angajat dupa decizia judecatorilor Curtii Constitutionale sa fie mentinut pragul de prezenta. In final, referendumul a fost invalidat, tocmai ca nu s-au prezentat la el jumatate plus unu din cei inscrisi pe listele electorale permanente.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat ca presedintele Basescu va fi suspendat daca USL va obtine majoritatea mandatelor in Parlament, iar Victor Ponta nu va fi nominalizat in functia de premier.

"In acel moment se declanseaza actiunea de suspendare, in acel moment legislatia absurda privitoare la cvorum si unica in Europa se modifica in regim de urgenta, domnul presedinte este suspendat, Guvernul este investit si avem si referendumul de demitere la care cunoasteti bine care e pozitia noastra", a spus Antonescu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Senator Cristian Achiței: Așternerea straturilor asfaltice, finalizată pe întreaga lungime a DN 28B Botoșani-Tg. Frumos (Foto)

astăzi, 10:21
4

Coșmarul de zeci de ani de pe drumul care leagă Botoșaniul de Tg. Frumos a luat sfârșit. Zeci de politicieni au promis vreme de două decenii repararea drumului care ne leagă județul de re...

România are platformă de promovare a turismului cultural, Botoșaniul figurează pe trei rute!

astăzi, 10:08
14

Turiștii români și străini pot descoperi noi destinații de călătorie din țara noastră, cu ajutorul platformei locale multimedia România Atractivă.Programul România Atrac...

Andone, înaintea meciului cu Mioveni: ”Trebuie să rămânem în Liga 1, indiferent de rezultat, indiferent de evoluție! Nu mă interesează!”

astăzi, 09:37
40

Va întâlni astăzi pe CS Mioveni în dublă manșă, iar turul va avea loc astăzi, de la ora 20:00, sperând și la un public numeros, care să împingă jucătorii de la s...