Toro Tibor, catalogat ca fiind unul dintre cei mai duri activiÅŸti pentru autonomia maghiară, a declarat că liderii UDMR vizează constituirea unei regiuni administrative care să cuprindă judeÅ£ele Harghita, Covasna ÅŸi MureÅŸ. Å¢inta finală este obÅ£inerea unei autonomii administrative, după reconfigurarea administrativă a României ÅŸi comasarea judeÅ£elor în regiuni.
Se discută redefinirea regiunilor de dezvoltare
Liderul maghiar a explicat pentru Adevărul de Seară din TimiÅŸoara care este strategia UDMR pentru obÅ£inerea autonomiei administrative. Totul se bazează pe modul de organizare al actualelor regiuni de dezvoltare regională. România a fost deja împărÅ£ită, în anul 1998, în opt regiuni de dezvoltare regională numite după poziÅ£ia geografică în Å£ară: Nord-Vest, Nord-Est, Sud-Vest, Sud-Est, Sud, Vest, Centru, BucureÅŸti ÅŸi Ilfov. JudeÅ£ele MureÅŸ, Harghita ÅŸi Covasna fac parte din Regiunea de Dezvoltare Centru. Ruperea celor trei judeÅ£e, într-o regiune de dezvoltare regională nouă, este prima Å£intă a liderilor maghiari. "Ceea ce dă o actualitate interesantă discuÅ£iei, ÅŸi a fost amintit ca subiect în discuÅ£ii, este că actualmente se lucrează pe un proiect de lege să redeseneze graniÅ£ele regiunilor de dezvoltare", a declarat Toro Tibor.
Pasul 1: Regiunea de Dezvoltare Ţinutul Secuiesc
Toro Tibor a declarat că primul pas urmărit de liderii maghiari este formarea unei noi regiuni de dezvoltare regională. "Noi considerăm un important deziderat al Å¢inutului Secuiesc, ÅŸi este consens deplin între toÅ£i actorii politici maghiari, ca judeÅ£ele MureÅŸ, Harghita ÅŸi Covasna să facă parte dintr-o regiune de dezvoltare de sine stătătoare", a explicat Toro Tibor. Acesta a precizat că discuÅ£iile purtate în Parlament pentru redesenarea regiunilor de dezvoltare impun ca UDMR să lupte pentru noua regiune care se suprapune peste teritoriul Å¢inutului Secuiesc.
Nu vrem ca la redesenarea noilor regiuni de dezvoltare Å¢inutul Secuiesc să fie împrăştiat în mai multe regiuni. Trebuie să fie una dintre regiunile noi de dezvoltare", a mai spus Toro Tibor
Pasul 2: ApariÅ£ia guvernelor regionale după reconfigurarea administrativă a României
Toro Toibor a precizat că strategia maghiară se bazează pe faptul că liderii UDMR deÅ£in informaÅ£ia că, în viitorul nu foarte îndepărtat, noile regiuni de dezvoltare vor trasa graniÅ£ele viitoarelor regiuni administrative, după unirea judeÅ£elor în structuri regionale mai puternice. Reforma administrativă despre care vorbeÅŸte Toro Tibor trebuie, spune acesta, să înceapă după ce este constituită Regiunea de Dezvoltare MureÅŸ-Harghita-Covasna, pe teritoriul Å¢inutului Secuiesc. "Noi credem ca aceste noi regiuni de dezvoltare sunt de fapt anticamerele unei reforme administrativ-teritoriale a României", a spus Toro Tibor.
Pasul 3: Administraţie proprie a Ţinutului Secuiesc
Ultimul pas al strategiei maghiare se va consuma în momentul în care se înfăptuieÅŸte reforma administrativă ÅŸi judeÅ£ele sunt comasate sau adunate sub autoritatea unor regiuni administrative noi, construite pe baza regiunilor de dezvoltare. În acel moment, Regiunea de Dezvoltare Å¢inutul Secuiesc devine regiune administrativă cuguvern" sau consiliu regional propriu.Vrem să fie o unitate administrativ-teritorială sine stătătoare. Nu se pune problema unui stat independent. Este vorba de o regiune cu autonomie, cu statut special", a spus Toro Tibor.
Sursa: Adevarul