Plafonarea tranzactiilor in numerar va afecta firmele mici, dar ar putea rari controalele Fiscului

Plafonarea platilor si incasarilor in numerar va avea efecte negative in special asupra firmelor mici si mijlocii, sustin consultantii contactati de AvocatNet.ro. In acelasi timp, insa, cei care nu vor depasi limitele aplicate tranzactiilor in numerar ar putea avea mai rar contact cu Fiscul.

Proiectul de lege referitor la stabilirea unor plafoane pentru tranzactiile in numerar efectuate de firme si de persoane fizice a fost adoptat recent prin vot final de Camera Deputatilor, in prezent fiind trimis spre promulgare la Presedintele Romaniei.

Documentul cuprinde ca noutate introducerea unor plafoane pentru tranzactiile in numerar efectuate de la si catre oricare dintre urmatoarele categorii de persoane: persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica.

Mai mult decat atat, noua lege va plafona si platilor in numerar pentru tranzactiile efectuate intre persoane fizice.

Firmele mici si mijlocii, cele mai afectate de noile reguli

Noile reguli vor avea un impact semnificativ asupra firmelor mici si mijlocii, din orasele mici sau din zonele rurale unde oamenii folosesc in principal numerarul. In plus, efectele acestor dispozitii se vor resimiti mai ales asupra celor care in prezent nu trebuie sa-si incadreze platile sau incasarile in numerar in plafoanele zilnice aplicabile firmelor.

"Plafonarea platilor in cash, ca orice restrictie, ar putea avea un efect negativ asupra activitatii firmelor comerciale, in special a celor mici si mijlocii. Efectele negative se pot concretiza fie in pierderi de clienti (exact acei clienti care pentru operativitate prefera sa faca plati in numerar), fie in dificultati intampinate la nivelul furnizorilor (exact acei furnizori care prefera platile in numerar). Mai pot, de asemenea, creste cheltuielile financiare generate de comisioanele bancare datorate pentru tranzactiile fara numerar. Enumerarea dificultatilor nu este exhaustiva", a declarat pentru AvocatNet.ro Dan Schwartz, Managing Partner RSM Scot.

In plus, plafonarea platilor si incasarilor in numerar ar putea aduce si alte dezavantaje pentru firme, cum ar fi dificultati in colectarea creantelor de la clienti, plati intarziate catre furnizori, scaderea operativitatii activitatilor comerciale si financiare, a adaugat specialistul.

De cealalta parte, Ioana Cartite, Senior Tax Consultant Biris Goran, este de parere ca efectul pe care noua lege il va avea asupra mediului de afaceri in general va fi o reglementare mai clara a platilor in numerar si diminuarea evaziunii fiscale (intrucat este mult mai dificil sa ascunzi unele tranzactii fara natura economica in cazul utilizarii transferurilor bancare, decat in situatia in care plata se face cash).

In ceea ce priveste impactul la nivel microeconomic, la nivelul agentilor economici, cel mai dificil va fi pentru toti ceilalti agenti economici care in prezent nu trebuie sa-si incadreze platile sau incasarile in numerar in plafoanele zilnice aplicabile doar tranzactiilor intre persoanele juridice, a declarat pentru AvocatNet.ro consultantul fiscal de al Biris Goran.

Desi in marile centre urbane probabil ca majoritatea dintre acestia deja folosesc intr-o proportie foarte mare instrumentele de plata fara numerar, constransi fiind si de solicitarile venite in acest sens din partea propriilor clienti si parteneri de afaceri, cei mai afectati vor fi micii intreprinzatori care isi desfasoara activitatea in zone in care platile in numerar sunt inca preferate celor prin transfer bancar sau prin card (in zona rurala sau in orasele mici, acolo unde lumea are mai multa incredere in utilizarea numerarului), considera sursa citata.

"Un exemplu elocvent ar fi intrerpinderile familiale sau individuale care isi desfasoara activitatea intr-un sat unde toate incasarile le parvin de la clienti in numerar, iar aprovizionarea se face lunar dintr-un centru cash&carry – intrucat platile in numerar catre astfel de centre vor fi limitate la 10.000 lei pe zi, ar putea exista situatii in care respectivele intreprinderi vor fi nevoite sa aleaga intre a merge in zile succesive intr-un astfel de magazin pentru a se aproviziona si pentru a face plata cu banii incasati in casa, sau de a-si deschide un cont bancar pentru a-si depune incasarile, urmand ca apoi plata marfurilor achizitionate sa se faca cu cardul. Acest lucru ar implica insa, pe langa partea administrativa legata de deschiderea unui cont bancar si mentinerea ulterioara a relatiei cu reprezentantii bancii, si costuri suplimentare pentru intreprindere, generate de comisioanele de intretinere a contului sau cele aferente tranzactiilor desfasurate de societatea respectiva", ne-a precizat Ioana Cartite.

Platile prin banca i-ar putea proteja pe contribuabili de inspectorii antifrauda

Atunci cand vine vorba despre avantajele pe care plafonarea tranzactiilor in numerar le-ar putea aduce firmelor, parerile specialistilor sunt impartite.

Astfel, Dan Schwartz nu vede avantaje clare pentru societatile comerciale care vor fi obligate sa incaseze numai prin intermediul bancilor (transfer in cont sau plati cu cardul).

In schimb, Ioana Cartite considera ca principalul avantaj il constituie faptul ca persoanele care intra sub incidenta noilor prevederi devin mai ferite de riscul a de fi implicate in fraude fiscale sau in operatiuni vizand evaziunea fiscala.
De asemenea, platile prin instrumente de plata fara numerar ii protejeaza pe acestia si de abordarea extrem de agresiva a inspectorilor antifrauda, intrucat aceste instrumente pot reprezenta o dovada foarte buna care sa sustina ca operatiunile astfel platite au natura economica, a atras atentia Senior Tax Consultant-ul de la Biris Goran.

La randul sau, Dan Schwartz ne-a spus ca firmele vor atrage atentia ANAF si vor fi monitorizate mai strict exact in masura in care vor efectua tranzactii in numerar mai mari decat limita impusa de lege. In acelasi timp, este posibil ca pentru unele firme (cele care nu inregistreaza astfel de tranzactii) contactele directe cu inspectorii Fiscului sa fie mai rare.

In ceea ce priveste avantajul la nivel macroeconomic, Ioana Cartite a subliniat ca este evident faptul ca o parte din economia la negru va fi legalizata. Sursa Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Activități de informare desfășurate de polițiștii de la Siguranță școlară în prima lună a anului școlar!

astăzi, 20:30

Abordarea activităților a fost pe mai multe subiecte, predominând prevenirea oricărei forme de violență în mediul școlar. Polițiștii Biroului Siguranța Școlară au fost prezen...

Lemne pentru foc asigurate de municipalitatea botoșăneană: Care sunt condițiile!

astăzi, 19:45

În condițiile în care unii botoșăneni deja s-au interesat dacă va mai fi continuată această formă de ajutor, edilii au decis ca Direcția de Asistență Socială să înregistr...

USR a reușit să corecteze în Senat nedreptatea făcută la pensie celor care au lucrat în condiții grele!

astăzi, 19:10

Legea este menită să ofere recunoaștere și sprijin celor care au lucrat în condiții de muncă grele, un pas spre corectarea unei nedreptăți flagrante din Legea pensiilor promovată de Guv...