Piscicultorii din Botoșani, grav afectați de seceta prelungită, cer ajutor. ”Sunt niște recorduri…”

Fermierii piscicoli nu beneficiază nici de subvenții, nici de ajutoare de la stat în cazul pierderilor masive și nici de poliție de asigurare a producției de pește.

Piscicultorii din Botoșani, grav afectați de seceta prelungită, cer ajutor. ”Sunt niște recorduri…”

   Foto: Radio Romania Actualități

Piscicultorii din județul Botoșani sunt grav afectați de seceta prelungită și cer ajutorul autorităților. Nivelul extrem de scăzut al apei, dar și temperaturile foarte mari au diminuat nivelul de oxigen din mediul acvatic și au dus la moartea a câtorva tone de pește.

Administratorii iazurilor se așteaptă ca fenomenul să ia amploare, iar pierderile lor să fie și mai mari, potrivit Radio România Actualități.

Seceta are efecte devastatoare și asupra faunei acvatice. În cel mai mare iaz din țară, la Dracșani, în județul Botoșani, nivelul apei a scăzut atât de mult încât peștii au rămas fără oxigen și au început să moară.

Pentru a preveni o situație și mai gravă, administratorul Gheorghe Nistor a fost nevoit să depopuleze acumularea și să vândă peștele salvat.

”Am iaz care avea 50 de hectare și care a rămas total pe uscat. Acolo aveam puietul. Am o altă amenajare piscicolă în care mai avem 10 - 15% din necesarul de apă. Deci apa are între 10-40 de centimetri”, a precizat pentru sursa citată Gheorghe Nistor.

În ultimii ani, din cauza secetei,ferma din Botoșani a lui Diadem Atodiresei a scăzut cu peste 150 de hectare.

”Sunt condiții foarte grele pentru pești. Ca să putem să le asigurăm oxigenul în perioada asta de caniculă am făcut valuri cu bărcile, am folosit toate motopompele din dotare, toate electropompele, toate aeratoarele, tot ce s-a putut să facem aer. Sunt niște recorduri, până acum n-am avut niciodată 32°C în apă. Temperaturile mari au dus la proliferarea bacteriilor. Bacteriile care la rândul lor proliferează boli”, a precizat Diadem Atodiresei.

Fermierii piscicoli nu beneficiază nici de subvenții, nici de ajutoare de la stat în cazul pierderilor masive și nici de poliție de asigurare a producției de pește. Aceștia au trimis notificări către instituțiile statului prin care solicită derogări în situația declanșării unei mortalități în masă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie de informare a elevilor cu privire la normele de siguranță, desfășurată de jandarmi în Botoșani și în alte două localități!

Saturday, 7 September 2024

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare „Școli în siguranță", premergătoare deschiderii anului școlar 2024 – 2025, și a constat în discu...

Transportul copiilor în mașină: Ce spune Codul Rutier!

Saturday, 7 September 2024

Dar, la fel de important, Codul Rutier stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, indiferent de locul pe care îl ocupă. Conform legii, copiii care nu au împli...

Valeriu Iftime: „Mergem înainte, la fel de hotărât!”

Saturday, 7 September 2024

Cam asta a fost reacția mea când am citit postarea doamnei Federovici, în care sunt acuzat de misoginism. Confuzie totală A trebuit să citesc de două ori ca să mă asigur că mintea n...