PFA raspunde cu averea personala in fata creditorilor. Afla in ce situatii!

Persoanele fizice autorizate raspund cu averea personala in fata creditorilor, atunci cand nu isi pot achita datoriile fata de acestia. Mai exact, sunt doua situatii in care creditorii pot executa silit bunurile personale ale PFA. Totusi, in cazurile respective, persoanele fizice autorizate au la dispozitie anumite masuri de "protectie".

Potrivit OUG nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre PFA, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, PFA este persoana autorizata sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca. Pot deveni persoane fizice autorizate orice cetateni romani sau ai unor state membre UE, care au implinit 18 ani, nu au savarsit infractiuni economice si au pregatire profesionala in domeniul in care vor sa fie autorizati, se mai arata in actul normativ.

Desi procedura de infiintare este relativ simpla si presupune costuri mici (AvocatNet.ro a scris pe larg despre acest subiect AICI), cei care intentioneaza sa constituie o PFA trebuie sa aiba in vedere ca aceasta raspunde cu toata averea personala in fata creditorilor, in situatia in care nu isi poate achita datoriile.

Raportul dintre patrimoniul personal si patrimoniul de afectatiune al persoanei fizice autorizate este unul de intreg la parte, cel din urma fiind, asa cum prevad dispozitiile art. 2 (j) din OUG nr. 44/2008, o fractiune distincta a patrimoniului personal al persoanei fizice autorizate, a declarat pentru AvocatNet.ro Alexandra Ologu, Senior Associate Dragne&Asociatii.

Astfel, in timp ce patrimoniul de afectatiune este destinat garantarii obligatiilor nascute ca urmare a unei anumite activitati profesionale autorizate, patrimoniul personal reprezinta gajul general al creditorilor persoanei fizice autorizate, a continuat avocatul.

O alta diferenta intre cele doua rezulta din formalitatile necesare constituirii patrimoniului de afectatiune. Astfel, avocatul ne-a explicat ca dispozitiile art. 33 alin. (1) din Codul civil prevad faptul ca patrimoniul de afectatiune se constituie prin incheierea unui act de catre persoana fizica prin respectarea conditiilor de forma si publicitate prevazute de lege.

PFA raspunde cu averea personala in doua situatii

Conform dispozitiilor art. 20 din OUG. nr. 44/2008, persoana fizica autorizata raspunde cu patrimoniul personal in doua cazuri:

-cand nu a constituit un patrimoniu de afectatiune aferent profesiei autorizate pe care o desfasoara;
-cand creanta detinuta impotriva persoanei fizice autorizate excede valorii patrimoniului de afectatiune.

Prima ipoteza vizeaza situatia in care nu exista o diviziune a patrimoniului, si prin urmare, creditorii pot sa se indestuleze din orice bunuri si sume de bani detinute de persoana fizica autorizata, cu exceptia celor care, potrivit legii, nu pot face obiectul executarii silite conform art. 726 din Codul de procedura civila, a precizat Alexandra Ologu.

Important! Codul de procedura civila prevede ca nu sunt supuse urmaririi silite:

a) bunurile de uz personal sau casnic indispensabile traiului debitorului si familiei sale si obiectele de cult, daca nu sunt mai multe de acelasi fel;
b) obiectele indispensabile persoanelor cu handicap si cele destinate ingrijirii bolnavilor;
c) alimentele necesare debitorului si familiei sale pe timp de 3 luni, iar daca debitorul se ocupa exclusiv cu agricultura, alimentele necesare pana la noua recolta, animalele destinate obtinerii mijloacelor de subzistenta si furajele necesare pentru aceste animale pana la noua recolta;
d) combustibilul necesar debitorului si familiei sale socotit pentru 3 luni de iarna;
e) scrisorile, fotografiile si tablourile personale sau de familie si altele asemenea;
f) bunurile declarate neurmaribile in cazurile si in conditiile prevazute de lege.

A doua ipoteza in care PFA raspunde cu patrimoniul personal, respectiv atunci cand creanta detinuta impotriva sa, excede valorii patrimoniului de afectatiune, face referire, ne-a declarat avocatul de la Dragne&Asociatii, la situatia in care creditorul nu se poate indestula din patrimoniul de afectatiune si, in completare, se indreapta impotriva patrimoniului personal al persoanei fizice autorizate. Insa, la fel ca in prima situatie, creditorul nu va putea urmari acele bunuri care sunt in mod expres excluse de la executare, iar veniturile pot fi urmarite doar in limitele prevazute de art. 728 din Codul de procedura civila, a atentionat Alexandra Ologu.

Citeste materialul complet pe avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești bune pentru elevii și bugetarii botoșăneni: Urmează una dintre cele mai lungi vacanțe din ultimii ani!

Monday, 18 November 2024

Vacanța de Crăciun a elevilor va începe în data de 20 decembrie 2024, ce reprezintă ultima zi de școală din anul calendaristic și finalul celui de al doilea modulul. Elevii se vor &i...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Primul pas la compania de apă a fost făcut. Am demis directorul general!”

Monday, 18 November 2024

„După o presiune imensa din partea mea, am făcut primul pas la compania de apă și ăsta a fost că am demis directorul general. Acest prim pas fiind făcut, urmează să creem o nouă organi...

Singura fermă BIO de găini ouătoare din Regiunea Moldovei este la Botoșani! (foto)

Monday, 18 November 2024

Familia Bardaus a pornit la drum cu intenția de a construi un sistem de agricultură ecologică complet integrat, care să garanteze calitate la fiecare pas, cu scopul de a oferi produse ecologice ș...