Peste gatit ca in Muntele Athos

Aceasta mancare cu peste este frecvent preparata si servita la mesele de hram ale manastirilor din Muntele Athos. Este o reteta gustoasa, cu specific mediteranean.
 
Ingrediente:


 •2 kg epinefel proaspat (taiat file)
 •4 cepe - taiate marunt
 •4 cepe (pentru sosul de ceapa)
 •6 catei de usturoi
 •5 lamai (sau 250 g de suc de lamaie)
 •450 g de ulei de masline
 •50 g piper negru boabe
 •sare grunjoasa
 •o legatura de patrunjel
 
Instructiuni:


Pestele se taie file, cu o grosime de aproximativ 5 - 6 cm, fara a indeparta pielea. Se spala fileurile si se aseaza intr-o strecuratoare vreme de cateva minute. Apoi acestea se sareaza cu sare grunjoasa. Se lasa la odihnit vreme de 3 - 4 ore. Este indicat ca pestele sa fie astfel preparat din ziua precedenta. In acest caz, pastram pestele in frigider (in strecuratoare) asezand un vas dedesubt in care sa se scurga lichidul. Sucul de ceapa: se curata 4 cepe si se taie in bucati mari. Se adauga intr-un vas cu apa si se fierb aproximativ o ora. Dupa racire, continutul see mixeaza folosind blenderul (sau se zdrobeste cu furculita). Acesta este sucul de ceapa. Gatirea: Se aseaza fileurile intr-o tigaie incapatoare astfel incat fundul acesteia sa fie complet acoperit. Apoi se aseaza tigaia, recomandabil, pe plita incinsa, daca nu, pe foc. Dupa ce se aseaza pestele in tigaie, se adauga deasupra sucul de ceapa, care trebuie sa fie rece, si apoi se adauga apa rece pana cand pestele este complet acoperit (dar nu foarte multa, deoarece sosul nu se va dobandi grosimea cuvenita). Dupa ce incepe sa fiarba, se adauga ceapa taiata marunt, usturoiul (intreg) si uleiul de masline. Adaugati boabe de piper si lasati pestele sa fiarba la temperatura inalta aproximativ o ora. Cand sosul scade se micsoreaza temperatura, scuturand frecvent tigaia, pentru ca pestele sa nu se lipeasca. Cu aproximativ 30 de secunde inainte de a opri focul se adauga sucul de lamaie. Apoi se adauga piperul boabe si patrunjelul. Se acopera tigaia cu capacul si se lasa astfel vreme de 30 de minute. Folosind o lingura plata, se aseaza mai intai pestele pe platou sau in farfurii, iar sosul se adauga deasupra. Se serveste cald, deoarece atunci cand se raceste sosul se intareste.
 
crestinortodox.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean de 74 de ani ajunge în instanță: Este judecat pentru tentativă de omor!

astăzi, 19:35

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a lui F.G., în vârstă de 74 de ani, din comuna Lunca, județul Botoșa...

CampioMATE și-a desemnat campionii din Arenă, cine sub botoșănenii câștigători!

astăzi, 17:48

S-a tras cortina peste cea mai intensă ediție CampioMATE de până acum! Ediția 2025 a campionatului național de matematică pe echipe - program organizat de Asociația Visuri Îndrăzne...

Roi de albine capturat de un jandarm, SFAT pentru botoșănenii care se confruntă cu astfel de situații! (Foto, Video)

astăzi, 16:27

Pentru a doua dată în această săptămână, plutonierul adjutant șef Ovidiu Parasca din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani a intervenit, în urma unui apel 112,...