Peste gatit ca in Muntele Athos

Aceasta mancare cu peste este frecvent preparata si servita la mesele de hram ale manastirilor din Muntele Athos. Este o reteta gustoasa, cu specific mediteranean.
 
Ingrediente:


 •2 kg epinefel proaspat (taiat file)
 •4 cepe - taiate marunt
 •4 cepe (pentru sosul de ceapa)
 •6 catei de usturoi
 •5 lamai (sau 250 g de suc de lamaie)
 •450 g de ulei de masline
 •50 g piper negru boabe
 •sare grunjoasa
 •o legatura de patrunjel
 
Instructiuni:


Pestele se taie file, cu o grosime de aproximativ 5 - 6 cm, fara a indeparta pielea. Se spala fileurile si se aseaza intr-o strecuratoare vreme de cateva minute. Apoi acestea se sareaza cu sare grunjoasa. Se lasa la odihnit vreme de 3 - 4 ore. Este indicat ca pestele sa fie astfel preparat din ziua precedenta. In acest caz, pastram pestele in frigider (in strecuratoare) asezand un vas dedesubt in care sa se scurga lichidul. Sucul de ceapa: se curata 4 cepe si se taie in bucati mari. Se adauga intr-un vas cu apa si se fierb aproximativ o ora. Dupa racire, continutul see mixeaza folosind blenderul (sau se zdrobeste cu furculita). Acesta este sucul de ceapa. Gatirea: Se aseaza fileurile intr-o tigaie incapatoare astfel incat fundul acesteia sa fie complet acoperit. Apoi se aseaza tigaia, recomandabil, pe plita incinsa, daca nu, pe foc. Dupa ce se aseaza pestele in tigaie, se adauga deasupra sucul de ceapa, care trebuie sa fie rece, si apoi se adauga apa rece pana cand pestele este complet acoperit (dar nu foarte multa, deoarece sosul nu se va dobandi grosimea cuvenita). Dupa ce incepe sa fiarba, se adauga ceapa taiata marunt, usturoiul (intreg) si uleiul de masline. Adaugati boabe de piper si lasati pestele sa fiarba la temperatura inalta aproximativ o ora. Cand sosul scade se micsoreaza temperatura, scuturand frecvent tigaia, pentru ca pestele sa nu se lipeasca. Cu aproximativ 30 de secunde inainte de a opri focul se adauga sucul de lamaie. Apoi se adauga piperul boabe si patrunjelul. Se acopera tigaia cu capacul si se lasa astfel vreme de 30 de minute. Folosind o lingura plata, se aseaza mai intai pestele pe platou sau in farfurii, iar sosul se adauga deasupra. Se serveste cald, deoarece atunci cand se raceste sosul se intareste.
 
crestinortodox.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani are cel mai vârstnic antrenor din Liga 1. Ce se află dincolo de temperamentul vulcanic al lui Leo Grozavu!

astăzi, 13:30

În urmă cu trei decenii, Leo Grozavu (57 de ani), îmbrăca tricoul lui Dinamo. În nu mai puțin de șase sezoane (în perioada 1992-1998), a strâns nu mai puțin de 105 m...

Au fost afișate notele la examenul de Titularizare, un singur 10 la Botoșani!

astăzi, 11:56

Rezultatele obținute de cadrele didactice care au susținut proba scrisă din cadrul Concursului național pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar &nd...

22 iulie, ziua în care un medic botoșănean pleca în veșnicie cu sufletul sfâșiat!

astăzi, 11:32

Venit în Botoșani după absolvirea studiilor universitare, medicul Cristian Crețu reușise în acest nord de țară să își croiască un drum profesional impresionant, culminâ...