Peste gatit ca in Muntele Athos

Aceasta mancare cu peste este frecvent preparata si servita la mesele de hram ale manastirilor din Muntele Athos. Este o reteta gustoasa, cu specific mediteranean.
 
Ingrediente:


 •2 kg epinefel proaspat (taiat file)
 •4 cepe - taiate marunt
 •4 cepe (pentru sosul de ceapa)
 •6 catei de usturoi
 •5 lamai (sau 250 g de suc de lamaie)
 •450 g de ulei de masline
 •50 g piper negru boabe
 •sare grunjoasa
 •o legatura de patrunjel
 
Instructiuni:


Pestele se taie file, cu o grosime de aproximativ 5 - 6 cm, fara a indeparta pielea. Se spala fileurile si se aseaza intr-o strecuratoare vreme de cateva minute. Apoi acestea se sareaza cu sare grunjoasa. Se lasa la odihnit vreme de 3 - 4 ore. Este indicat ca pestele sa fie astfel preparat din ziua precedenta. In acest caz, pastram pestele in frigider (in strecuratoare) asezand un vas dedesubt in care sa se scurga lichidul. Sucul de ceapa: se curata 4 cepe si se taie in bucati mari. Se adauga intr-un vas cu apa si se fierb aproximativ o ora. Dupa racire, continutul see mixeaza folosind blenderul (sau se zdrobeste cu furculita). Acesta este sucul de ceapa. Gatirea: Se aseaza fileurile intr-o tigaie incapatoare astfel incat fundul acesteia sa fie complet acoperit. Apoi se aseaza tigaia, recomandabil, pe plita incinsa, daca nu, pe foc. Dupa ce se aseaza pestele in tigaie, se adauga deasupra sucul de ceapa, care trebuie sa fie rece, si apoi se adauga apa rece pana cand pestele este complet acoperit (dar nu foarte multa, deoarece sosul nu se va dobandi grosimea cuvenita). Dupa ce incepe sa fiarba, se adauga ceapa taiata marunt, usturoiul (intreg) si uleiul de masline. Adaugati boabe de piper si lasati pestele sa fiarba la temperatura inalta aproximativ o ora. Cand sosul scade se micsoreaza temperatura, scuturand frecvent tigaia, pentru ca pestele sa nu se lipeasca. Cu aproximativ 30 de secunde inainte de a opri focul se adauga sucul de lamaie. Apoi se adauga piperul boabe si patrunjelul. Se acopera tigaia cu capacul si se lasa astfel vreme de 30 de minute. Folosind o lingura plata, se aseaza mai intai pestele pe platou sau in farfurii, iar sosul se adauga deasupra. Se serveste cald, deoarece atunci cand se raceste sosul se intareste.
 
crestinortodox.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Nereguli în județul Botoșani, un oraș și o comună în vizorul Curții de Conturi!

astăzi, 16:00

Curtea de Conturi a făcut publice două rapoarte extrem de importante: Raportul public și Raportul privind finanțele publice locale, un barometru al neregulilor și abaterilor financiare prin care ...

Botoșăneancă lăsată fără telefon în județul Alba, autorul furtului a fost reținut!

astăzi, 15:30

Luni, 11 august 2025, polițiștii din Cugir au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 43 de ani, din orașul Cugir, cercetat pentru furt calificat. Potrivit IPJ Alba, &...

Bijuteria arhitecturală din Botoșani, cu peste 100 de ani de istorie, proiectat de un arhitect venețian! (Foto)

astăzi, 15:00

Conacul Alexandrescu de la Guranda – bijuteria arhitecturală cu peste 100 de ani de istorie, proiectat de un arhitect venețian și finalizat în 1905, se află la doar 40 km de municipiul...