Peste gatit ca in Muntele Athos
Stiri Botosani Monday, 5 August 2013 ActualitateAceasta mancare cu peste este frecvent preparata si servita la mesele de hram ale manastirilor din Muntele Athos. Este o reteta gustoasa, cu specific mediteranean.
Ingrediente:
•2 kg epinefel proaspat (taiat file)
•4 cepe - taiate marunt
•4 cepe (pentru sosul de ceapa)
•6 catei de usturoi
•5 lamai (sau 250 g de suc de lamaie)
•450 g de ulei de masline
•50 g piper negru boabe
•sare grunjoasa
•o legatura de patrunjel
Instructiuni:
Pestele se taie file, cu o grosime de aproximativ 5 - 6 cm, fara a indeparta pielea. Se spala fileurile si se aseaza intr-o strecuratoare vreme de cateva minute. Apoi acestea se sareaza cu sare grunjoasa. Se lasa la odihnit vreme de 3 - 4 ore. Este indicat ca pestele sa fie astfel preparat din ziua precedenta. In acest caz, pastram pestele in frigider (in strecuratoare) asezand un vas dedesubt in care sa se scurga lichidul. Sucul de ceapa: se curata 4 cepe si se taie in bucati mari. Se adauga intr-un vas cu apa si se fierb aproximativ o ora. Dupa racire, continutul see mixeaza folosind blenderul (sau se zdrobeste cu furculita). Acesta este sucul de ceapa. Gatirea: Se aseaza fileurile intr-o tigaie incapatoare astfel incat fundul acesteia sa fie complet acoperit. Apoi se aseaza tigaia, recomandabil, pe plita incinsa, daca nu, pe foc. Dupa ce se aseaza pestele in tigaie, se adauga deasupra sucul de ceapa, care trebuie sa fie rece, si apoi se adauga apa rece pana cand pestele este complet acoperit (dar nu foarte multa, deoarece sosul nu se va dobandi grosimea cuvenita). Dupa ce incepe sa fiarba, se adauga ceapa taiata marunt, usturoiul (intreg) si uleiul de masline. Adaugati boabe de piper si lasati pestele sa fiarba la temperatura inalta aproximativ o ora. Cand sosul scade se micsoreaza temperatura, scuturand frecvent tigaia, pentru ca pestele sa nu se lipeasca. Cu aproximativ 30 de secunde inainte de a opri focul se adauga sucul de lamaie. Apoi se adauga piperul boabe si patrunjelul. Se acopera tigaia cu capacul si se lasa astfel vreme de 30 de minute. Folosind o lingura plata, se aseaza mai intai pestele pe platou sau in farfurii, iar sosul se adauga deasupra. Se serveste cald, deoarece atunci cand se raceste sosul se intareste.
crestinortodox.ro
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Strigăt de ajutor! Un copil din Botoșani a fost electrocutat și transferat de urgență la Spitalul " Sf. Maria" din Iași: familia cere ajutor!
Luca Mateo, un copil de 13 ani, are nevoie de ajutorul nostru, după ce sâmbătă a fost electrocutat și transferat de urgență, cu elicopterul, la Spitalul " Sf. Maria" din Iași. ...
,,E timpul să nu mai dăm și noi ceva!” - Activități de prevenire a corupției desfășurate la Spitalul Județean de Urgență Mavromati! (Foto)
Ofițerii de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au desfășurat, în perioada 02-04 iulie 2025, în baza prot...
Tragedie la pescuit: Un bărbat și-a pierdut viața după ce a intrat să înoate, în râul Prut, și nu a mai ajuns la mal! (Foto)
Pompierii au fost solicitați în această după amiază să intervină pentru căutarea unui bărbat, în vârstă de 65 de ani, care era la pescuit pe malul râului Prut, î...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 1.51 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici