Peste 50 de specialiști din Botoșani au participat la o dezbatere pe tema economiei sociale

Peste 50 de specialiști din Botoșani au participat la o dezbatere pe tema economiei sociale

50 de asistenți sociali și psihologi s-au reunit Vineri, 29 Septembrie 2023, în sala de conferințe a Restaurantului „Belvedere” Botoșani pentru a dezbate o temă cu mare impact social – ECONOMIA SOCIALĂ. Cum aceasta găsește soluții economice la problemele sociale. 

Organizator: Sucursala Teritorială Botoșani a CNASR, în parteneriat cu DGASPC Botoșani. 

Economia socială sau antreprenoriatul social reprezintă ansamblul activităților organizate independent de sectorul public, al căror scop este să servească interesul general, interesul unei colectivități și/sau intereselor personale nepatrimoniale, prin creșterea gradului de ocupare a persoanelor aparținând grupului vulnerabil și/sau producerea și furnizarea de bunuri, prestarea de servicii și/sau execuția de lucrări.

Așadar, economia socială este sectorul care îmbină performanța economică cu impactul social. În acest sector regăsim afacerile prietenoase cu omul, mediul și comunitatea. Economia socială este necesară pentru a ajuta comunitățile marginalizate și persoanele defavorizate să devină actori activi în economie și în societate. Aceasta promovează inserția socio-profesională și dezvoltarea personală, contracarând sărăcia și marginalizarea. 

Economia socială înlocuiește dependența de asistența socială cu independența financiară. Această abordare este esențială pentru o perspectivă inovatoare și corectă a asistenței sociale, în misiunea ei de rezolvare a problemelor sociale și de împuternicire a celor aflați temporar în nevoie. 

Întreprinderile Sociale produc profit economic și social și sunt un instrument util în combaterea sărăciei și reducerea inechităților sociale. Iar Întreprinderile Sociale de Inserție creează locuri de muncă pentru persoane din grupuri vulnerabile și au o puternică dimensiune pedagogică. 

Cea care astăzi a clarificat principiile și obiectivele economiei sociale și a prezentat tipuri de activități în economia socială este Manuela Iftimoaei, reprezentant al Fundației ”Alături de Voi” România, asistent social, care din anul 2007 ocupă poziția de manager proiecte europene în cadrul fundației menționate, ocupându-se de procesul de atragere fonduri, coordonare, implementare proiecte la nivel național și european.  

Cu o experiență profesională de 20 ani în cadrul Fundației ”Alături de Voi” România, Manuela a dezvoltat numeroase programe sociale, educaționale și antreprenoriale în cadrul organizației și are formări suplimentare în domenii precum management de proiect, economie socială, formare, achiziții publice și finanțare socială. 

Unul dintre programele la care a contribuit în dezvoltarea sa este și Acceleratorul de întreprinderi sociale, prin intermediul căruia au fost înființate și dezvoltate un număr de 42 de întreprinderi sociale la nivel național, un program de formare profesională, mentorat și consiliere pentru dezvoltarea de afaceri sociale sustenabile. Acceleratorul de Întreprinderi Sociale a fost gândit ca un incubator pentru dezvoltarea sustenabilă a sectorului economiei sociale iar acesta va servi ca bază pentru programele viitoare prin care ADV România va contribui la dezvoltarea ecosistemului de economie socială.

Plecând de la experiența antreprenoriatului social, a contribuit la dezvoltarea primei instituții financiare nebancare din România cu capital privat, dedicată exclusiv finanțării sectorului de economie socială – AFIN IFN S.A. AFIN a fost creată prin aportul financiar a mai multor jucători din sectorul economiei sociale din România, totalizând un număr de 170 acționari (persoane fizice și juridice). În prezent, Manuela este implicată în funcționarea AFIN IFN S.A., în calitate de Business development manager, menținând relația cu antreprenorii sociali pentru identificarea de soluții financiare alternative în vederea menținerii și dezvoltării activităților economice și sociale.

De asemenea, este membru activ în Consiliul Director al SFA (Social Finance Association – Asociația pentru Finanțare Socială), asociație creată în 2021 cu misiunea de a promova finanțarea socială în România. SFA este principalul promotor al AFIN SA cu care colaborează și al cărui pilon financiar îl completează cu asistență specializată și know-how în domeniul finanțării sociale. 

Acest eveniment de înaltă ținută profesională încheie mandatul de 5 ani la conducerea Sucursalei Teritoriale Botoșani a CNASR al actualei echipe, prilej de a relansa apelul către întreaga comunitate a asistenților sociali din județul Botoșani ca o altă echipă de 5 oameni inimoși și dedicați să preia și să ducă mai departe misiunea de construire și promovare a imaginii profesiei la nivel local și național și de dezvoltare profesională a asistenților sociali. Noi, cei 5 din echipa ce-și încheie acum mandatul, vom fi alături de colegii noștri ce vor fi aleși.

O cităm în încheiere pe doamna Manuela Iftimoaei care crede că, “pentru a obține rezultate frumoase, mai ales în domeniul antreprenoriatului social, trebuie în primul rând să iubești oamenii și să pui multă pasiune în ceea ce faci, iar prin modul cum ne raportăm la ceilalți și la ceea ce avem de realizat în activitatea noastră profesională, producem, de fapt, schimbarea în jurul nostru”.

Mulțumim colegilor noștri asistenți sociali, care au fost astăzi prezenți în număr mare, reprezentanți ai instituțiilor publice și ONG-uri, ce activează în sectoare diverse ale domeniului social. 

(Comunicat de CNASR Botoșani)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Interviu cu un botoșănean, make-up artistul vedetelor din capitală. „Sunteți frumoase, fetelor!” (foto)

Luni, 4 Decembrie 2023
1337

Alexandru Tanasă sau Alex, așa cum îi spun apropiații, este din comuna Drăgușeni, județul Botoșani și se poate lăuda cu un palmares impresionant la vârsta lui. Și-a dorit să fie...

Ample acțiuni cu polițiști, jandarmi și polițiști de frontieră, s-a lăsat cu amenzi și permise reținute

Luni, 4 Decembrie 2023
303

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 7 acțiuni punctuale în Darabani, Săveni, Botoșani, Flămânzi, Bucecea și Dorohoi, în cadrul acțiunii BLOCADA,...

(Și) personalul TESA de la „Mavromati” continuă protestele (foto, video)

Luni, 4 Decembrie 2023
105

Continuă protestele și la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani. Personalul TESA a ieșit, pentru a 11-a zi, în fața unității sanitare în semn de prote...