Pesta porcină africană, un risc la nivelul judeţului! Semnal de alarmă tras de specialiştii DSVSA

Pesta porcină africană, un risc la nivelul judeţului! Semnal de alarmă tras de specialiştii DSVSA
Apropierea virusului pestei porcine africane de graniţele ţării a alarmant specialiştii Direcţiei Sanitar- Veterinare, care apelează şi la primarii din judeţ să îşi avertizeze cetăţenii din comune să fie atenţi la simptome.

"Alerta se va menţine ridicată în toate judeţele de graniţă. Rolul primarilor este să pregătească ecarisarea teritoriului. Pesta porcină africană produce mari pagube economice", declară medicul Minodora Vasiliu, directorul DSVSA.



Potrivit literaturii de specialitate, pesta porcina africana are o perioada de incubatie de 3 - 15 zile in mod obisnuit, sau de 3-4 zile in forma sa acuta. Este o boala foarte infectioasa, afectand porcinele de toate varstele si sexele. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este ca nu exista un semn specific care sa indice prezenta bolii - chiar si mortalitatea ridicata a animalelor reprezinta doar un indiciu ca e vorba de pesta porcina - clasica sau africana.

Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% in cazul porcinelor domestice. In momentul de fata nu exista nici vaccin, nici tratament pentru infectiile cu pesta porcina africana. Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si controlul potrivit a posibilelor focare de infectie - raportare, carantina stricta, eradicarea animalelor susceptibile.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Senator Cristian Achiței: Așternerea straturilor asfaltice, finalizată pe întreaga lungime a DN 28B Botoșani-Tg. Frumos (Foto)

astăzi, 10:21
32

Coșmarul de zeci de ani de pe drumul care leagă Botoșaniul de Tg. Frumos a luat sfârșit. Zeci de politicieni au promis vreme de două decenii repararea drumului care ne leagă județul de re...

România are platformă de promovare a turismului cultural, Botoșaniul figurează pe trei rute!

astăzi, 10:08
35

Turiștii români și străini pot descoperi noi destinații de călătorie din țara noastră, cu ajutorul platformei locale multimedia România Atractivă.Programul România Atrac...

Andone, înaintea meciului cu Mioveni: ”Trebuie să rămânem în Liga 1, indiferent de rezultat, indiferent de evoluție! Nu mă interesează!”

astăzi, 09:37
84

Va întâlni astăzi pe CS Mioveni în dublă manșă, iar turul va avea loc astăzi, de la ora 20:00, sperând și la un public numeros, care să împingă jucătorii de la s...