"Alerta se va menţine ridicată în toate judeţele de graniţă. Rolul primarilor este să pregătească ecarisarea teritoriului. Pesta porcină africană produce mari pagube economice", declară medicul Minodora Vasiliu, directorul DSVSA.
Potrivit literaturii de specialitate, pesta porcina africana are o perioada de incubatie de 3 - 15 zile in mod obisnuit, sau de 3-4 zile in forma sa acuta. Este o boala foarte infectioasa, afectand porcinele de toate varstele si sexele. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este ca nu exista un semn specific care sa indice prezenta bolii - chiar si mortalitatea ridicata a animalelor reprezinta doar un indiciu ca e vorba de pesta porcina - clasica sau africana.
Rata de mortalitate a bolii este deseori 100% in cazul porcinelor domestice. In momentul de fata nu exista nici vaccin, nici tratament pentru infectiile cu pesta porcina africana. Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si controlul potrivit a posibilelor focare de infectie - raportare, carantina stricta, eradicarea animalelor susceptibile.