Perspectiva sumbră a bătrâneții. Ce pensie vor avea românii în 2050?

Pensionarul român primeÈ™te de la stat aproximativ 200 de euro pe lună, în timp ce într-o Grecie falimentară pensia medie este de aproape 900 de euro, iar în FranÅ£a depășeÈ™te 1.000 de euro.

Conform ultimelor date raportul dintre salariu ÅŸi pensie este egal pentru contribuabilii români È™i cei europeni. AÈ™a că singura soluÈ›ie rămasă este cea de creÈ™tere a salariilor pentru a avea pensii la nivelul europenilor. Dar nici aceasta nu este perfectă, cel puÈ›in nu la ritmul de emigrare al angajaÈ›ilor din România, conform Digi24.ro.

Presupunând că până în 2050 salariul mediu pe economie va ajunge pe la 1.000 de euro, vestea proastă este că un pensionar român va primi atunci tot o pensie de sub 300 de duro pe lună. În acelaÈ™i timp, un pensionar european va primi, aproape 1.200 de euro pe lună dacă salariul său înainte de pensionare va fi de 3.000 de euro.

Care este soluÈ›ia? Economisirea? Dar cât din salariu ar trebui să pui deoparte pentru a nu avea o bătrâneÈ›e în lipsuri È™i nevoi?

"Undeva la 5-6 la sută din venitul nostru ar trebui să meargă într-un cont de economii pentru acea perioadă", spune Melania Mirea, director fond de pensii, citată de Digi24.ro.

Între timp, sistemul de pensii private obligatorii progresează, dar nu într-un ritm care să promită lucruri senzaÈ›ionale.
Doar 15% dintre români È™i-au ales voluntar fondul de pensii iar restul au fost distribuiÈ›i în mod aleatoriu între fondurile existente, conform legii.

Sunt 7 fonduri de pensii private obligatorii la care contribuie acum 6,5 milioane de oameni. În total administratorii au strâns deja peste 22,5 miliarde lei, echivalentul a mai mult de 5 miliarde de euro.

La sfârÈ™itul lui iulie, două treimi din bani erau investiÈ›i în titluri de stat, È™i aproape 20% în diferite companii listate la bursă. Cum dobânzile au tot scăzut È™i titlurile de stat au acum randamente infime.

Fondul administrat de Aegon are în acest moment un plus de 4% cel mai bun din acest an. Urmează Alico cu 3,9% ÅŸi BCR cu 3,74%.

Dar aceste fonduri sunt alimentate din partajarea cotelor de CAS pe care statul le colectează pe salariile angajaÈ›ilor din România. Concomitent cu lansarea lor, sistemul public a intrat pe deficit È™i acesta creÈ™te de la an la an, limitând practic posibilitatea creÈ™terii pensiilor pentru actualii pensionari, încheie sursa citată..

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Încă două zile libere pentru bugetari, românii care lucrează la stat vor începe anul 2025 cu o minivacanță!

astăzi, 12:27

Anul 2025 vine cu noi zile libere pentru bugetari. Românii care lucrează la stat vor începe anul cu o săptămână liberă, urmând să înceapă lucrul abia miercuri, pe ...

Urmărit internațional pentru infracțiuni de violență, reținut de polițiștii de frontieră la Stânca!

astăzi, 12:05

PoliÈ›iÈ™tii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Stânca au depistat È™i reÈ›inut un bărbat cu cetățenie R. Moldova, căutat internaÈ›ional pentru săvârÈ™irea infracÈ...

Conflict pe fondul consumului de alcool, botoșănean reținut pentru omor!

astăzi, 11:23

Parchetul de pe lângă Tribunalul BotoÈ™ani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a unui bărbat în vârstă de 45 de ani, din municipiul Dorohoi, j...