Personalul didactic devine autoritate publică. Proiectul a fost adoptat tacit de către deputați!

Personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control din invatamantul preuniversitar este investit cu exercitiul autoritatii publice iar amenintarea si infractiunile savarsite impotriva acestuia se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege, ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime - prevede un proiect de lege adoptat tacit marti de Camera Deputatilor.

"Personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control din invatamantul preuniversitar este investit cu exercitiul autoritatii publice pe timpul si in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu, in limita competentelor stabilite prin Statutul personalului din invatamant. Autoritatea functiei nu poate fi exercitata in interes personal. Personalul didactic se bucura de respect si consideratie din partea beneficiarilor primari, secundari si tertiari ai educatiei, precum si din partea celorlalte cadre didactice.

El beneficiaza de asemenea de autoritatea de a lua decizii oportune, care sa ii permita sa mentina un mediu adecvat in timpul procesului de predare-invatare-evaluare, dar si pe parcursul desfasurarii de activitati extrascolare si beneficiaza de dreptul de a aplica sanctiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de organizare si functionare al unitatii de invatamant"
, stipuleaza proiectul de lege care a fost initiat de senatorul PSD Serban Nicolae, citează portalinvatamant.ro.

Potrivit initiativei, in cursul procedurii legale aplicabile, faptele sesizate, in scris, de personalul didactic de predare, de indrumare si control, in exercitarea atributiilor specifice functiei, se prezuma a fi reale, pana la momentul demonstrarii situatiei contrare.

"Amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa, lovirea sau alte violente, vatamarea corporala, lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte ori omorul savarsite impotriva unei persoane care ocupa o functie didactica de predare, de conducere sau de indrumare si control aflata in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea unor atributii, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune, ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime", prevede un alt articol al proiectului de lege.

Tot cu o treime se majoreaza si limitele speciale ale pedepselor pentru savarsirea unei infractiuni impotriva cadrelor didactice sau a membrilor familiilor lor, in scop de intimidare sau razbunare.

In cazul savarsirii de infractiuni impotriva cadrelor didactice, urmarirea penala se efectueaza in mod obligatoriu de catre procuror, iar procurorul se sesizeaza din oficiu daca afla, pe orice cale, ca s-a savarsit o infractiune impotriva acestei categorii profesionale.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministrul Educaţiei a pus demisia pe masa premierului: ”Nu dăm oameni afară, nu tăiem salariile!”

astăzi, 07:36

Ministrul Educaţiei, Daniel David, a declarat, luni seară, că, indiferent de măsurile care se iau în alte domenii, a cerut să nu fie daţi afară oameni din educaţie şi cercetare şi nici...

Dilema ardeleanului! (Foto, Video)

astăzi, 07:15

Un ardelean se duce să-i cumpere soției un sutien, dar nu știe mărimea. Vânzătoarea îl întreabă: - Cum are sânii, așa ca niște pepeni? - Nu, nu așe! V&acir...

Calendar ortodox, 1 iulie: Sf. Ier. Leontie de la Rădăuţi; Sf. Mc. doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, cei din Roma

astăzi, 07:00

Sfântul Leontie s-a născut în veacul al 14-lea, în Rădăuţi, din părinţi creştini dreptmăritori. A fost tuns în monahism cu numele Lavrentie la Mănăstirea Bogdana, iar...