Persoanele fizice vor efectua plati in numerar in limita a 10.000 lei pe zi. Guvernul a aprobat ieri noi reguli

Persoanele fizice vor efectua plati in numerar in limita a 10.000 lei pe zi. Guvernul a aprobat ieri noi reguli
Persoanele fizice vor putea putea efectua plati si incasari in numerar in limita unui plafon zilnic ce 10.000 lei pe tranzactie, conform unui proiect de lege aprobat astazi in sedinta de Guvern, se precizeaza intr-un comunicat al Executivului remis redactiei. Totusi, in comunicat nu se mentioneaza daca a fost eliminata sau nu prevederea existenta in proiect potrivit careia, persoanele fizice nu pot plati in numerar la cumpararea de case sau masini. In schimb, in dispozitiile adoptate de Executiv se arata ca depasirea plafoanelor stabilite pentru platile in numerar se sanctioneaza cu amenda de 25% din sumele platite/incasate.

Guvernul a hotarat in sedinta de astazi limitarea incasarilor si platilor in numerar efectuate intre persoane fizice, prin instituirea unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzactie, prin aprobarea unui proiect de lege privin operatiunile de incasari si plati in numerar, se mentioneaza intr-un comunicat al Executivului remis redactiei. 

De asemenea, documentul aprobat astazi de Guvern stabileste ca incasarile si platile zilnice in numerar vor fi limitate la 5.000 lei/persoana in cazul operatiunilor de plati in numerar sau de incasari in numerar efectuate de operatorii economici catre sau de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante sau alte drepturi, restituiri sau acordari de imprumuturi sau alte finantari.

In acelasi timp, vor fi plafonate si operatiunile de incasare in numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice la plafonul zilnic de 10.000 lei/persoana.

In plus, conform proiectului aprobat astazi, limitarea platilor in numerar va fi extinsa si la alti operatori economici decat persoanele juridice, respectiv persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica. Plafonul zilnic maxim va fi de 5.000 lei/persoana, dar numai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.

In cazul in care aceste plafoane vor fi depasite, atunci persoanele fizice si juridice vor fi sanctionate cu amenzi in cuantum de 25% din sumele platite/incasate care depasesc plafoanele.

Ce cuprindea proiectul in varianta propusa de Finante?

Finantele au lansat in dezbatere publica in ianuarie un proiect de ordonanta de urgenta privind operatiunile de plati in numerar, care insa a fost republicat o luna mai tarziu sub forma de proiect de lege.

Important! Diferenta dintre cele doua forme ale proiectului MFP consta in faptul ca, daca documentul ar fi ramas in dezbatere publica sub forma de ordonanta, atunci ar fi trebuit aprobat doar de catre Guvern. In schimb, in forma de proiect de lege, documentul trebuie supus dezbaterii Parlamentului. Cu alte cuvinte, pentru ca dispozitiile sa intre in vigoare, ele trebuie sa treaca de ambele camere ale Legislativului, Senatul si Camera Deputatilor, apoi sa fie promulgate de presedintele Traian Basescu.

Totusi, Ministerul Finantelor a republicat inca o data proiectul de lege in luna martie, noua varianta cuprinzand o serie de modificari introduse ca urmare a consultarii publice si interministeriale si a discutiilor din cadrul Comisiei de Dialog Social si Consiliului Economic si Social, se preciza intr-un comunicat recent al institutiei.

Astfel, o modificare importanta, adusa de proiectul de lege propus de Finante in martie, o reprezinta eliminarea prevederii potrivit careia contravaloarea achizitiilor de bunuri imobile si autovehicule se achita numai prin instrumente de plata fara numerar, indiferent de valoarea acestora.

Acest lucru insa nu a fost specificat de Guvern in comunicatul de astazi, in care se mentioneaza ca proiectul a fost aprobat.

Potrivit dispozitiilor propuse de MFP in martie, tranzactiile privind achizitionarea de case, terenuri si masini urmeaza sa se efectueze cu incadrarea in limita generala privind operatiunile efectuate intre persoanele fizice, respectiv in limita plafonului zilnic de 10.000 lei/tranzactie. De asemenea, in cazul operatorilor economici, aceste tranzactii se vor efectua in limita plafonului de 10.000 lei pe zi.

Totodata, in cazul operatiunilor efectuate intre firme, in forma proiectului de lege din martie, plafoanele de plati in numerar vor fi mentinute la nivelul celor instituite prin OG nr.15/1996, respectiv la suma de 5.000 lei/zi/persoana, dar nu mai mult de 10.000 lei/zi, respectiv de 10.000 lei/zi in cazul magazinelor de tipul cash&carry, se precizeaza in comunicatul MFP.

In varianta din februarie a proiectului de lege erau propuse plafoane de plati zilnice in numerar de 2.000 lei/zi/persoana, dar nu mai mult de 5.000 lei/zi.

O situatie similara se inregistreaza si in cazul incasarilor in numerar, pentru care, in forma din martie a proiectului de lege, s-a propus un plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana, fata de 2.000 lei de la o persoana, cat era in varianta anterioara a documentului.

In ceea ce priveste relatia firme – persoane fizice, in forma proiectului de lege din martie, plafonul de incasari in numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante, primirea de imprumuturi sau alte finantari, a fost majorat la 5.000 lei/persoana/zi, fata de 2.000 lei/persoana/zi propus in varianta precedenta a proiectului de lege.

Si in cazul platilor in numerar efectuate de firme catre persoanele fizice reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari, a fost propus in martie un plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, fata de 2.000 lei/persoana, cat era in vechea varianta a documentului.


Dispozitii lansate in dezbatere publica de Finante in martie nu doar au modificat anumite masuri din vechiul proiect, dar au introdus si cateva elemente de noutate:


-in relatia firme - persoane fizice, exceptarea de la aplicarea plafonului de incasari in numerar stabilit de lege, respectiv de la interdictia de fragmentare a incasarilor si a livrarilor/prestarilor de servicii, in cazul livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii care se efectueaza cu plata in rate, cu conditia existentei contractelor de vanzare-cumparare legal incheiate care prevad o astfel de modalitate de vanzare, respectiv de incasare a sumelor;

-posibilitatea ca firmele sa restituie persoanelor fizice sumele in numerar, indiferent de nivelul acestora, in cazul returnarii de bunuri de catre persoanele fizice sau neprestarii de servicii catre persoanele fizice, in conditiile in care la data restituirii acestea din urma declara pe propria raspundere ca nu mai detin cont bancar.

avocatnet.ro


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
318

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
453

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
897

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...