Pe lângă bani pentru terapia de recuperare, persoanele cu handicap vor putea primi și alte beneficii, inclusiv sume pe care să le folosească pentru pregătirea transferului dintr-un centru rezidențial în comunitate sau pentru plata chiriei, a asigurării obligatorii sau a utilităților publice, în cazul unei locuințe închiriate din mediul privat, potrivit unei legi ce se aplică de luni.
Totuși, banii vor fi accesibili doar după ce e stabilită și modalitatea de finanțare a acestor beneficii, precum și condițiile de eligibilitate, termenul legal pentru asta fiind luna iulie, informează AvocatNet.ro.
Legea 7/2023, în vigoare de luni, stabilește, în primul rând, că persoanele cu handicap vor putea primi, probabil din aprilie, bani de la stat pentru terapia de recuperare. Practic, persoanele cu dizabilități vor putea primi, în fiecare an, 12 tichete, dacă au un handicap grav, sau șase tichete, dacă au un handicap accentuat.
Apoi, Legea 7/2023 introduce în Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap mai multe noi beneficii pentru aceste persoane, printre care și cel pentru locuire sau cel de tranziție.
Primul dintre beneficii, cel pentru locuire reprezintă, mai exact, potrivit Legii 7/2023, o sumă acordată de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile sub formă de indemnizație lunară persoanei adulte încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, în baza evaluării nevoilor individuale de viață în comunitate, în vederea administrării unei locuințe de către aceasta.
Beneficiul pentru locuire va include plata chiriei pentru locuințele închiriate din mediul privat sau din fondul de locuințe sociale, plata asigurării împotriva dezastrelor naturale, a serviciilor de utilități publice și a reparațiilor curente.
Cel de-al doilea beneficiu, cel de tranziție, este o sumă acordată ori de câte ori situația o impune, de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile, persoanei adulte cu dizabilități, pentru prevenirea instituționalizării acesteia sau pentru pregătirea transferului dintr-un centru rezidențial în comunitate, în baza evaluării nevoilor individuale de viață în comunitate ale acesteia.
Acesta va acoperi costuri de reparații, lucrări de adaptare a locuinței, achiziție a consumabilelor de uz casnic, mutare a bunurilor personale, transport, contractare de servicii necesare de tipul celor de igienizare, instalare de utilități, plata serviciilor sociale de care beneficiază în comunitate și alte cheltuieli necesare traiului independent sau în situații de urgență ori criză.
Atât în cazul beneficiului de locuire, cât și în cazul celui de tranziție, modalitatea de finanțare, precum și condițiile de eligibilitate a beneficiarilor trebuie aprobate, în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a Legii 7/2023, respectiv până pe 8 iulie 2023, prin hotărâri ale Guvernului.
De asemenea, noua lege stabilește că persoanele cu handicap pot beneficia de locuință în cadrul rețelei de locuire incluzivă, în baza evaluării nevoilor individuale de viață, mai scrie AvocatNet.ro.
Locuirea incluzivă reprezintă o formă de găzduire bazată pe asigurarea respectării setului de standarde cu privire la principiile alegerii și controlului, nonsegregării, adaptării, accesibilității, sustenabilității, diversității, siguranței și separării furnizării locuirii de furnizarea serviciilor de sprijin.
Locuințele incluzive vor fi incluse într-o rețea ce va cuprinde locuințele din comunitate, închiriate, construite sau achiziționate ori în proprietate personală a persoanelor adulte cu dizabilități, care respectă setul de standarde de mai sus.
Și în acest caz, autoritățile trebuie să stabilească, în următoarea perioadă, mai multe detalii privind beneficiul. Adică tot până la început de iulie vor trebui să vină cu modalitatea de acordare, de organizare și funcționare, de finanțare și monitorizare a locuințelor din rețeaua de locuire incluzivă.