Permisul auto se va obține mai greu din acest an! O nouă probă obligatorie va fi introdusă pentru toți candidații

Din acest an, examenul pentru obținerea permisului auto va suferi mai multe modificări importante. Astfel, candidații vor avea de susținut o nouă probă obligatorie. Citiți în continuare toate detaliile legate de noul regulament al desfășurării examenului auto.

Permisul auto se va obține mai greu din acest an! O nouă probă obligatorie va fi introdusă pentru toți candidații

   Foto: Bugetul.ro

Recent, Parlamentul European a aprobat un set de noi reguli ce au fost concepute pentru a reglementa mai bine sectorul transportului rutier la nivel european. Aceste reguli îi vizează în mod direct pe conducătorii auto din întreaga Uniune Europeană.

O nouă probă obligatorie va fi introdusă în examenul auto

Începând din acest, Uniunea Europeană introduce schimbări importante în procedura de obținere a permisului de conducere. În plus, se dorește includerea unei noi probe practice în cadrul examenului auto. Mai exact, o probă de condus pe zăpadă, menită să pregătească șoferii pentru condițiile dificile ale drumurilor înzăpezite. Aceste noi cerințe vor trebui să fie respectate de toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România.

„Eurodeputații doresc ca șoferii să fie mai bine pregătiți pentru situații reale de trafic și să fie conștienți de riscuri, în special pentru participanții la trafic vulnerabili, cum ar fi pietonii, copiii, bicicliștii și utilizatorii scuterelor electrice. Prin urmare, condusul în condiții de zăpadă și polei, utilizarea telefonului mobil în condiții de siguranță la volan, unghiurile moarte, sistemele de asistență pentru șofer și deschiderea ușilor vehiculului în siguranță ar trebui, de asemenea, să facă parte din testele de obținere a permisului de conducere”, au anunțat reprezentanți ai Parlamentului European.

Conform noilor modificări, proba practică din cadrul examenului pentru obținerea permisului auto va trebui să includă:

-condusul în condiții de zăpadă și polei;

-utilizarea telefonului mobil în condiții de siguranță la volan;

-unghiurile moarte;

-sistemele de asistență pentru șofer;

-deschiderea ușilor vehiculului în siguranță.

În ciuda faptului că momentan nu există o dată exactă pentru adoptarea noilor modificări, acestea ar putea fi introduse în toate statele UE chiar din acest an, imediat după ce vor fi ratificate.

Modificare importantă în obținerea permisului auto în România

Una dintre modificările importante aduse în cadrul desfășurării examenului pentru obținerea permisului auto în România este faptul că persoanele vor avea posibilitatea să susțină examenul scris în orașe diferite de cel de reședință.

Mai exact, prin adoptarea noului proiect de lege, candidații pot susține examenul teoretic în orice locație din țară, eliminându-se astfel necesitatea de a da testul doar în orașul de reședință.

„Proba teoretică de verificare a cunoştinţelor pentru obţinerea permisului de conducere se poate susţine la orice autoritate competentă de pe teritoriul României cu respectarea condiţiilor de vârstă, potrivit legii. Proba practică pentru obţinerea permisului de conducere şi eliberarea acestuia se realizează de către autoritatea competentă pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul ori reşedinţa sau, în cazul celor aflaţi la studii în România de cel puţin 6 luni, de către autoritatea competentă pe raza căreia se află adresa unde locuiesc”, se arată în actul normativ.

Sursa: Bugetul

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Ap. Iason şi Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian şi Dadas din Ozovia

astăzi, 08:00
7

Intrarea triumfală a Mântuitorului în Ierusalim pregătea biruinţa Sa asupra morţii şi deschiderea drumului de mântuire către Ierusalimul ceresc, pentru toţi cei ce aveau să c...

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
480

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
493

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...