Pericolul pestei porcine africane pândeşte la graniţă. Patru comune, incluse în zona infectată.

Judeţul Botoşani nu scapă de ameninţarea Pestei Porcine Africane, iar statisticile Autorităţii Naţionale Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor sunt îngrijorătoare. Specialiştii au instituit încă un perimetru de supaveghere în tona de nord a judeţului, după ce pe malul moldovenesc al Prutului au fost descoperite cadavre de mistreţi infectaţi cu PPA.

În şedinţa Colegiului Prefectural de vineri, directorul adjunct al Direcţiei Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ovidiu Airimiţoaie, a anunţat că în urmă cu câteva zile, pe malul moldovenesc al Prutului au fost descoperite şase cadavre de mistreţ, pozitive la PPA.

"În data de 28 mai, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră ne-a notificat faptul că în localitatea Lipcani, pe malul râului Prut, au fost identificate şase cadavre de mistreţ. Autorităţile din Moldova au confirmat, pe 29 mai, faptul că sunt pozitive la PPA. Practic, focarul nu este la noi, dar zona afectată, mai exact zona infectată, de 5 kilometri, şi cinci kilometri zona tampon cuprinde teritoriul românesc. Astfel, sunt incluse în această zonă patru UAT-uri, respectiv Rădăuţi Prut, Păltiniş, Viişoara şi Coţuşca. În zona infectată de opt kilometri avem cinci localităţi, iar în zona de tampon şase localităţi", a declarat oficialul DSVSA.

Au fost formate echipe mixte ca în zona infectată de opt kilometri, respectiv localităţile Rădăuţi Prut, Rediu, Horodiştea, Cuzlău şi Miorcani, în cel mai scurt timp, cel mult şapte zile, să fie inventariate animalele existente în gospodăriile populaţiei şi să fie informată populaţia asupra acelui set minim de reguli ce trebuiesc respectate pentru limitarea introducerii bolii în gospodărie.

"În zona Lipcani sunt cuprinse trei fonduri cinegetice. La nivel de zonă silvatică, de fond cinegetic, se aplică aceleaşi măsuri: în zonele infectate, patrularea zilnică pentru identificarea de cadavre sau de animale bolnave, la fel, limitarea accesului cu atelaje în zona forestieră, iar la nivel de giospodărie, informăm populaţia, limităm circulaţia animalelor cu acele măsuri de biosecuritate, a recomandării şi a măsurilor obligatorii de a nu folosi aceeaşi încălţăminte pe oriunde. Virusul PPA este foarte rezistent în mediu. Încercăm pe toate căile să comunicăm aceste reguli crescătorilor pentru a limita pericolul apariţiei PPA", a adăugat Ovidiu Airimiţoaie.

Potrivit ANSVSA, Pesta Porcină Africană evoluează în 84 de localități din 16 de județe, cu un număr de 397 de focare (dintre care 10 în exploatații comerciale). În alte 5 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 365.595 de porci afectați de boală și există 1.329 de cazuri la mistreți.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a încheiat ancheta la FC Botoșani după scandalul din cantonament. Iftime: ”Nu a fost un foc chiar atât de mare!”

astăzi, 12:05

Valeriu Iftime, patronul de la FC Botoșani, a oferit detalii despre ancheta internă efectuată la club, în urma scandalului izbucnit între Andrei Miron (31 de ani) și Alexandru Albu (31...

Pietonii, bicicliștii și utilizatorii de trotinete, luați în vizor de polițiștii botoșăneni!

astăzi, 11:43

La data de 7 iulie 2025, în intervalul orar 09:00-13:00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier, împreună cu polițiști de ordine publică au organizat o acțiune, pentru prevenirea și...

Atenție, Cod Galben în Botoșani: Vor fi ploi torențiale, vijelii și va cădea grindină de mici dimensiuni!

astăzi, 11:19

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o avertizare tip cod galben de instabilitate atmosferică pentru județul Botoșani valabilă astăzi, între orele 12:00-23:00. În interv...