Perchezitii intr-un dosar care vizeaza acordarea ilegala de certificate de revolutionar. Seful Secretariatului de Stat pentru problemele Revolutionarilor, ridicat de procurori!

Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie efectueaza, miercuri dimineata, 21 de perchezitii in mai multe judete, intr-un dosar care vizeaza acordarea ilegala de certificate de revolutionar. Perchezitiile au loc atat la domiciliile persoanelor vizate, cat si la sediile unor institutii publice. Potrivit Digi 24, ancheta ar viza, in total, peste 3.000 de persoane carora le-au fost acordate astfel de certificate.

Secretarul de stat Adrian Sanda, seful Secretariatului de Stat pentru problemele Revolutionarilor, a fost ridicat miercuri de procurori si dus la audieri la Parchetul instantei supreme, dupa perchezitii la Secretariatul de Stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist, in dosarul privind acordarea ilegala a unot titluri pentru revolutionari, relateaza Agerpres.

Dosarul este instrumentat de Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. 

Dosarul vizeaza infractiuni de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, trafic de influenta, cumparare de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata, descinderile avand loc atat la domiciliile persoanelor vizate, cat si la sediile unor institutii publice, se arata intr-un comunicat al Parchetului.

Potrivit procurorilor Parchetului General, neregulile au apărut în 2014, atunci când Guvernul a modificat legea și a introdus o nouă categorie de persoane care putea sa primească acel certificat de revoluționar și anume "luptători cu rol determinant" în perioada Revoluției.
Anchetatorii au ajuns la concluzia că după ce s-a emis actul normativ, mai multe persoane au dorit să-i reprezinte pe acești luptători și au intervenit la comisia parlamentară dar și la secretariatul de stat pentru revoluționari unde au încercat să influențeze acordarea acestor certificate care le aducea beneficiarilor venituri suplimentare lunare, respectiv o indemnizație de peste 2.000 de lei.
Procurorii cred că persoanele care doreau să primească aceste titluri au dat mită și au prezentat documente false din care să rezulte că au avut un rol determinant în Revoluția din 1989.
Anchetatorii au descoperit în această anchetă 3.505 persoane care au primit acest titlu și care nu îndeplineau condițiile cerute de lege.
Persoanele din categoria "Luptător cu rol determinant în Revoluţie" beneficiază de drepturi băneşti majorate faţă de ceilalţi revoluţionari, în sensul că au primit, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluţionari, o indemnizaţie de gratitudine în valoare de 2020 de lei/lunar, conform art. 8 alin. 3 din Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău va asigura ordinea publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și CFR Cluj!

astăzi, 10:00

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Alexandru cel Bun" Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani vor constitui un dispozitiv integrat de ordine și siguranță publică împreu...

ANM: Vreme cu temperaturi peste normalul perioadei!

astăzi, 09:40

În locul temperaturilor scăzute specifice acestei perioade, ne vom bucura de valori termice pozitive, care ne vor răsfăța simțurile. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a pu...

LOC DE DAT CU…EPIGRAMA (337)

astăzi, 09:00

REVISTA “EPIGRAMA” (NUMĂRUL 110) A  apărut „EPIGRAMA” nr. 110 care este, după cum spune redactorul-şef în editorialul său, „al patrulea realizat î...