În urma unei invitaţii, Adrian Constantinescu a fost joi, 30 august, în vizită la sediul Consiliul Judeţean al Persoanelor Vârstnice, unde a ţinut să fie pus la curent cu greutăţile pe care le întâmpină botoşănenii de vârsta de III-a.
Liderii pensionarilor au semnalat prefectului că sunt nevoiţi să plătească pentru multe servicii medicale ce devin, din această cauză, inaccesibile. S-au făcut referiri la procedurile Spitalului de Recuperare
Sf. Gheorghe, la serviciile stomatologice şi oftalmologice. Fiind cotizanţi la sistemul asigurărilor de sănătate, vârstnicii consideră nejustificată introducerea coplăţii.
Maria Paraschiv, preşedintele Sindicatului Judeţean al Pensionarilor, a subliniat că de la an la an scade numărul biletelor de tratament puse la dispoziţie prin ministerul muncii şi se introduc noi criterii şi proceduri pentru selectarea beneficiarilor.
Reprezentantul medicilor pensionari a arătat că nu este corect să se plătească CAS şi impozit pe pensie.
Există o categorie de pensionari care nu plăteşte CAS, şi mă refer la magistraţi. Iar noi, după 30-40 de ani de activitate medicală trebuie să plătim. Este nefiresc., a explicat medicul Gheorghe Avram.
Gheorghe Prăjinaru a atras atenţia asupra faptului că în acest an biletele de tratament pentru veteranii de război trebuie plătite cu 50% din pensia beneficiarului, dar şi că biletele de călătorie cu mijloace auto nu mai sunt acceptate pentru veterani sau văduvele acestora, dacă aceştia pleacă dintr-o localitate ce are staţie CFR.
Cunosc multe dintre problemele ridicate de liderii pensionarilor pentru că le-am întâlnit inclusiv la mine în familie. Vom căuta soluţii pe plan judeţean, iar acolo unde se va impune, vom solicita modificări legislative atât autorităţilor centrale cât şi parlamentarilor de Botoşani., a fost concluzia prefectului Adrian Constantinescu după întâlnirea cu sindicaliştii pensionari.