Spre începutul anului, autoritățile au stabilit, printr-o ordonanță de urgență, că majorarea programată pentru acest an a punctului de pensie se amână, iar modul în care se face acest lucru se modifică.
Astfel, în februarie s-a stabilit că următoarea majorare a punctului de pensie va avea loc, de principiu, în 2022, însă, în același timp, s-a modificat și modul în care se face majorarea, respectiv ea trebuie stabilită anual prin legea bugetului de stat.
Concret, așa cum este prevăzut în OUG 8/2021, apărută în februarie, stabilește că, începând de anul viitor, punctul de pensie se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se va adăuga cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, scrie AvocatNet.ro.
În plus, majorarea și data de acordare trebuie stabilite anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Așa cum stabilea, până la apariția OUG 8/2021, viitoarea Lege a pensiilor (127/2019), punctul de pensie ar fi trebuit să se majoreze în septembrie 2021 până la valoarea de 1.875 de lei.
În momentul de față, valoarea punctului de pensie este de 1.442 de lei, cuantum stabilit cu mai mult de un an în urmă, respectiv începând cu 1 septembrie 2020.
OUG 8/2021 a adus mai multe modificări unor acte normative importante, inclusiv amânarea aplicării viitoarei Legi a pensiilor. Concret, chiar dacă ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 septembrie 2021, viitoarea Lege a pensiilor, care stabilea și majorarea punctului de pensie de la acea dată, a fost amânată pentru 2023.
În acest context, au fost amânate până în 2023 măsuri precum luarea în calcul la vechimea necesară pensionării a studiilor de master, eliminarea unui tip de pensie anticipată sau permanentizarea posibilității de plată retroactivă a contribuțiilor pentru pensii.