Pedepse mai mici pentru unii soferi. Noul Cod penal introduce amenda in locul pedepsei cu inchisoarea

Pedepse mai mici pentru unii soferi. Noul Cod penal introduce amenda in locul pedepsei cu inchisoarea
Noul Cod Penal si noul Cod de procedura penala au intrat sambata in vigoare, printre cele mai importante schimbari introduse numarandu-se sistemul de pedepse, modul de desfasurare a unui proces, dar si introducerea unor noi institutii.

Pe langa modificarile operate la nivelul sistemului judiciar, Noul Cod penal contine si un capitol dedicat infractiunilor contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice.

Astfel, conform noilor norme, soferii care au o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange vor putea fi pedepsiti doar cu o amenda penala.

"Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana care, la momentul prelevarii mostrelor biologice, are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda", se precizeaza in Noul Cod penal.

Aceasta in conditiile in care, pana in prezent, Codul rutier stabilea ca pedeapsa in aceste cazuri este doar inchisoarea de la 1 la 5 ani.

In plus, noile reglementari introduc si sintagma "la momentul prelevarii mostrelor biologice", care poate da nastere interpretarilor. Mai precis, in presa nationala s-a vehiculat posibilitatea ca, in baza normelor aplicabile de sambata, poate fi amanat momentul prelevarii probele biologice, astfel incat valoarea alcoolemiei luate in considerare sa fie mai mica.

Totusi, informatia nu este sustinuta de Directorul Politiei Rutiere Romane, comisarul sef Lucian Dinita: "Nu se poate amana momentul prelevarii probelor. Conducatorul auto este insotit de un politist cand se face testarea biologica. Eu nu vad ce interes ar avea politistul sa-l ia si sa-l duca peste vreo cinci ore", a declarat Lucian Dinita, citat de presa centrala. Pe de alta parte, comisarul sef nu exclude in totalitate posibilitatea ca agentii din teren sa accepte amanarea, in urma unor beneficii. In aceste cazuri, insa, intervin alte pedepse. "Ca agent, esti obligat ca in maximum o ora de la momentul depistarii soferului aflat sub influenta alcoolului sa-l duci la prelevarea probelor biologice. Daca nu, tu esti cel care trebuie sa raspunzi", a precizat directorul Politiei Rutiere Romane.

Recoltarea cat mai rapida a probelor biologice este, totusi, prevazuta de Noul cod de procedura penala, in vigoare tot din 1 februarie: "In cazul conducerii unui vehicul de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice sau a altor substante, prelevarea de mostre biologice se efectueaza din dispozitia organelor de constatare si cu consimtamantul celui supus examinarii, de catre un medic, asistent medical sau de o persoana cu pregatire medicala de specialitate, in cel mai scurt timp, intr-o institutie medicala, in conditiile stabilite de legile speciale", se mentioneaza in documentul citat.

Pedeapsa scade si in cazul in care soferii refuza recoltarea probelor biologice. Astfel, daca pana in prezent, refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice necesare in vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezentei unor substante psihoactive se pedepsea cu inchisoarea de la 2 la 7 ani, Noul cod penal reduce cu doi ani sanctiunea. Prin urmare, conform noilor reguli, soferii care refuza sa le fie prelevate mostre pentru depistarea alcoolemiei risca inchisoare de la 1 la 5 ani.

Cei care circula cu un vehicul neinmatriculat ar putea primi doar amenda

Alternativa amenzii a fost introdusa si in cazul in care soferii circula pe drumurile publice cu un autovehicul neinmatriculat sau neinregistrat potrivit legii. Astfel, acestia vor fi sanctionati cu inchisoare de la 1 la 3 ani (pedeapsa prevazuta si pana acum) sau cu amenda.

Tot cu amenda ar putea fi sanctionati si cei care conduc un autovehicul cu numar fals de inmatriculare. "Punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu numar fals de inmatriculare sau inregistrare se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda". Aceasta in conditiile in care sanctionarea cu amenda nu era inclusa pana acum in Codul rutier.

O alta modificare introdusa de legislatia in materia penala se refera la pedepsele acordate pentru parasirea locului accidentului. Concret, fapta soferului de a parasi locul accidentului nu va fi considerata infractiune atunci cand in urma impactului s-au produs doar pagube materiale.

Aceasta este o prevedere nou introdusa, adaugandu-se celorlalte situatii in care parasirea locului accidentului nu constituie infractiune:

-conducatorul vehiculului, in lipsa altor mijloace de transport, transporta el insusi persoanele ranite la cea mai apropiata unitate sanitara in masura sa acorde asistenta medicala necesara si la care a declarat datele personale de identitate si numarul de inmatriculare sau inregistrare a vehiculului condus, consemnate intr-un registru special, daca se inapoiaza imediat la locul accidentului;
-conducatorul autovehiculului cu regim de circulatie prioritara anunta de indata politia, iar dupa terminarea misiunii se prezinta la sediul unitatii de politie pe a carei raza de competenta s-a produs accidentul, in vederea intocmirii documentelor de constatare;
-victima paraseste locul faptei, iar conducatorul de vehicul anunta imediat evenimentul la cea mai apropiata unitate de politie.


avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
124

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
478

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
188

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...