Pe timp de criza, comerciantii "strang randurile" in jurul liceelor!

Pe timp de criza, comerciantii "strang randurile" in jurul liceelor!

Intr-o perioada in care tot mai multi comercianti trag obloanele, criza nimicind chiar si afaceri cu traditie in Botosani, barurile si terasele din preajma scolilor au luat avant de la o luna la alta!

Un spatiu la o distanta nu prea mare de un liceu reprezinta o adevarata mana cereasca pentru patronii unor astfel de unitati, mai ales ca nu de putine ori elevii isi "rapesc" din timpul pe care ar trebui sa il petreaca la scoala pentru a se racori la o terasa.



Barurile din preajma unitatilor de invatamant s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie (chiar si in vreme de… seceta!), si aproape ca nu mai exista liceu in municipiul Botosani care sa nu aiba in imediata apropiere un astfel de loc. Mai mult, nici scolarii din clasele mai mici nu sunt feriti de tentatiile pe care le vad la cei mari si tind din ce in ce mai des sa ii imite, cel putin din punctul de vedere al limbajului folosit, pe alocuri chiar trivial.


Legea impune, patronul dispune!

Numai anul acesta, peste 20 de agenti economici au solicitat autorizare de la Primaria Botosani pentru deschiderea unui bar sau a unei terase, cele mai multe fiind in vecinatatea scolilor. Si le-au obtinut!

Este drept ca nici legislatia existenta la ora actuala nu le pune prea multe piedici. O veche Hotarare de Guvern (datand tocmai din anul 1994!), privind unele masuri pentru asigurarea conditiilor de dezvoltare fizica si morala a elevilor si studentilor, spune ca: "In incinta unitatilor de invatamant de toate gradele, a caminelor si locurile de cazare pentru elevi si studenti, in curtile acestor imobile, precum si pe trotuarele sau pe aleile de acces in aceste unitati, se interzice comercializarea ori expunerea spre vanzare a bauturilor alcoolice, a tipariturilor si inregistrarilor audio si video cu continut obscen. Se interzice de asemenea si comercializarea ori expunerea spre vanzare a tigarilor si a celorlalte produse din tutun".

La Botosani, exista chiar si o Hotarare de Consiliu Local, adoptata inca dinainte de  anul 2000, care prevede ca pe o distanta de 500 de metri in jurul scolilor este interzisa vanzarea de tigari si alcool.

Se vede insa cu ochiul liber ca aceasta restrictie nu se respecta, dupa cum o recunosc chiar reprezentantii Primariei.

"Nu poti sa blochezi o activitate comerciala tinand cont ca in tot orasul avem 17 scoli plus liceele. Daca ai lua 500 de metri in jurul fiecarei unitati, nu ar trebui sa mai functioneze niciun bar in municipiul Botosani. Si de aceea nici nu se respecta Hotararea in acest sens. In schimb, obligatoriu cei care au barurile nu au voie sa vanda minorilor alcool sau tigari, sub sanctiunile legii. Trebuie sa recunostem ca se mai intampla lucrul acesta, dar din punctul meu de vedere atat Politia Municipala, cat si Politia Locala, Jandarmeria ar trebui sa isi faca un obicei de a intra prin baruri si de a vedea ce elevi sunt, mai ales in timpul orelor, si daca sunt, acestia sa fie sanctionati, dar si cei care le vand alcool. Nu trebuie luata o masura atat de drastica, de inchidere a societatilor, dar eu spun ca daca ar fi si la noi ca in afara, cel care vinde alcool minorilor sa fie sanctionat foarte, foarte drastic, chiar riscand inchiderea locatiei respective sau chiar sa raspunda penal, atunci cu siguranta ar fi sta altfel lucrurile", a declarat viceprimarul Florin Ghiorghita.


In acest timp, autoritatile… sunt depasite de situatie!

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean recunosc ca existenta barurilor si a teraselor in apropierea unitatilor de invtamant reprezinta o problema reala.

"Intr-adevar este o problema, si chiar acum doua luni doamna inspector general a vorbit cu domnul prefect si cu seful Politiei despre acest aspect. Noi pana acum am solicitat organelor abilitate sa faca verificari si se intentioneaza continuarea acestor activitati, iar elevii care vor fi prinsi in baruri, in timpul orelor de curs, vor avea nota scazuta la purtare. Noi am discutat si in ATOP aceasta problema, dar ne-au spus ca sunt depasiti de situatie, din cauza legislatiei", a spus Daniel Botezatu, inspector general adjunct in cadrul ISJ Botosani.




Elevii gasiti in baruri, "pârâţi" la directori!

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie, in primele patru luni ale acestui an au fost efectuate 51 de actiuni in scopul prevenirii delicventei juvenile, aceste actiuni avand ca scop si combaterea absenteismului scolar, fiind efectuate mai multe razii in barurile din apropierea scolilor si liceelor. In plus, la solicitarea conducerii unitatilor de invatamant, au fost organizate intalniri cu elevii, punandu-se in discutie si acest aspect.

"In timpul acestor actiuni, 3 persoane au fost sanctionate pentru comercializarea de bauturi alcoolice catre elevi. Daca elevii sunt gasiti in baruri in timpul orelor, se informeaza conducerea unitatii de invtamant, iar daca se constata ca s-au consumat bauturi alcoolice, cei care au comercializat sunt sanctionati", a declarat Daniela Darea, purtator de cuvant in cadrul IPJ Botosani.



 

Vacanta bate la usa!

Se mai incheie un an scolar, se mai inchide o "stagiune" pentru barurile targului. Vin studentii acasa, vara oricum e raiul teraselor. Toamna, cand scolile vor asigura din nou vad pentru afacerile banoase, nu e asa departe!

Am fi tentati sa credem ca Politia nu ia urma elevilor, ca intoarce capul cand comerciantii vand alcool si tigari minorilor. Am putea sa acuzam forul superior din invatamant – ISJ ca nu gestioneaza corect situatia chiulangiilor uitati ore in sir prin baruri. Am putea gasi vinovati si responsabili. Desi toate acestea nu ar fi necesare daca Primaria nu ar elibera autorizatiile pentru functionarea acestor baruri in preajma scolilor.

Degeaba. Problema este ca, in vremuri de criza, nu te lasa inima sa inchizi afacerea unui biet comerciant care traieste si el de pe urma unor copii si asa bulversati de un sistem mereu in schimbare, mereu confuz…



(Am ilustrat acest material doar cu fotografii surprinse in preajma Colegiului National Mihai Eminescu, de departe cea mai reprezentativa situatie pentru subiectul de fata. Si alte unitati scolare, vezi Liceul Pedagogic, se confrunta cu o situatie similara, in timp ce in alte situatii - Colegiul National A.T.Laurian - locurile de relaxare pentru elevi sunt ceva mai departe de scoala, ceea ce nu ii impiedica pe adolescenti sa petreaca ore in sir in afara unitatilor de invatamant).

 

 

 

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Programul de la Pașapoarte în minivacanța de 1 Mai și Paște suferă modificări!

astăzi, 15:22
16

În minivacanța de 1 Mai și de Paște, adică în perioada 1 – 6 mai, angajații Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte din Botoșani nu vor avea program de lucru cu publicul....

Meteorologii anunță cum va fi vremea de 1 Mai și Paște: Unde va fi mai cald și unde va ploua!

astăzi, 15:06
47

De 1 Mai şi de Paşte, temperaturile vor fi uşor mai ridicate decât cele obişnuite în această perioadă, în cea mai mare parte a ţării şi vor fi ploi în regiunile sud-ve...

Romario Benzar, mesaje după accidentare: ”Chiar m-a impresionat!”. Când revine pe teren!

astăzi, 14:50
101

”Îmi doresc să îmi ajut echipa să ne salvăm!””Aștept miercuri sau joi să mă duc să îmi scoată firele și să fie totul bine ca să pot să încep a...