Pe Pietonalul Unirii au început pregătirile pentru desfășurarea Târgului Mărțișorului

Pe Pietonalul Unirii au început pregătirile pentru desfășurarea Târgului Mărțișorului

Angajații Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) Botoșani au început lucrările de amenajare, prin amplasarea căsuțelor pe Pietonalul Unirii, locul unde se va desfășura anul acesta cea de-a XI – a ediție a Târgului Mărțișorului.

Deschiderea oficială  va avea loc vineri, 26 februarie 2021, începând cu ora 12:00. Până pe 1 martie, botoșănenii vor putea vizita zilnic expoziții cu vânzare, în intervalul orar 10:00-16:00.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Botoșani în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale  Botoșani.

Mărțișorul, simbol reprezentativ pentru cultura noastră populară, a fost inclus în Lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, fapt care impune în continuare promovarea acestui simbol al primăverii.

Interpretările legate de mărțișor sunt diverse și fiecare dintre acestea oferă celor interesați posibilitatea de a opta pentru aceea care li s-ar părea cea mai sugestivă. Dincolo de clasarea acestuia ca talisman lunar sau solar, se merită amintită relația acestui simbol cu legendele din mitologia românească care fac trimitere către etnogeneza poporului român.

Conotațiile acestuia ating uneori elemente și superstiții din cultura și civilizația dacilor. În acest caz amintim de personajul Baba Dochia care figurează ca personificare a fiicei Regelui Decebal, dar și în calitate de acea  bătrână capricioasă care a reușit să atragă mânia stăpânului intemperiilor.

De asemenea, șnurul alb și roșu prezintă propria semnificație, în comunitățile sătești împletirea acestora nu era una întâmplătoare, deoarece unea armonios cele două anotimpuri: iarna și vara sau, mai bine-zis, timpul rece cu timpul cald. Deși tradiția purtării mărțișorului este destul de veche, atestarea documentară este menționată la începutul secolului al XIX-lea.

 Expozițiile se vor axa pe motive tradiționale românești, evitând influențe din alte culturi; mărțișoarele vor fi unicate, realizate handmade. Chiar dacă tehnicile s-au diversificat față de cele inițiale, raportarea la cultura populară va putea fi sesizată cu ușurința și în același timp, va atrage atenția multitudinea materiilor prime alături de inventivitate și originalitate.


 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Anca Savel

Acțiune de binefacere a Frăției Ortodoxe pentru o familie din județul Botoșani

astăzi, 10:08
28

O echipă de voluntari ai Frației Ortodoxe „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Botoșani, a ajuns la familia Poloboc și le-a montat  o ușă termopan în locul unei improviza...

(Foto) Mărțișorul, sărbătorit de elevi, profesori și autoritățile locale la Muzeul „Ștefan Luchian” din Ștefănești

Luni, 1 Martie 2021
307

Secția de Artă plastică – Etnografie a Muzeului Județean Botoșani a organizat luni, 1 martie 2021, atelierele de creativitate și pedagogie muzeală, intitulate „În prag de prim...

Autoturism străpuns de un parapet

Duminică, 28 Februarie 2021
1651

Un accident de circulație mai puțin obișnuit s-a petrecut duminică, 28 februarie 2021, pe drumul județean DJ 292, între localitățile Broscăuți și Carasa.Un autoturism marca Volswag...