Pe când și la Botoșani? Clujenii au cumpărat o maşinărie-minune care curăță ecologic pereții de grafitti!

Pe când și la Botoșani? Clujenii au cumpărat o maşinărie-minune care curăță ecologic pereții de grafitti!

La Botoșani, la fel ca în toată România, sute de pereți ai instituțiilor publice sau ai proprietăților private sunt mâzgăliți de grafitti, de tineri care au senzația că ceea ce fac se numește artă, dar, în fapt, nu este decât o formă brutală de vandalism, care rupe din buzunare bani pentru reparații, în loc să fie folosiți în alte scopuri.

O primărie din România a găsit o soluție pentru a rezolva și această problemă. După modelul olandez, Primăria municipiului Cluj-Napoca a cumpărat o instalație în valoare de 250.000 de lei care, spun edilii, va face minuni în curățarea grafitti-ului ilegal de pe clădirile-monument din oraș.

Este vorba despre o instalație de curățare doar cu apă și cu aburi, la o temperatură de 150 de grade, la o presiune până la 200 de W. Cel mai important este că acesta instalație funcționează doar cu apă, fără niciun solvent sau adausuri chimice care ar putea afecta.

„O procedură complet nepoluantă și asta trebuie să se știe că niciun fel de element chimic nu este implicat, totul este ecologic și nu are niciun fel de consecințe asupra sănătății oamenilor sau să afecteze siguranța clădărilor și aspectul lor estectic”, confirmă primarul Emil Boc.

Aparatul poate fi folosit și pentru îndepărtarea gumei de mestecat de pe trotuare sau curățarea pavajelor.

Cei care în continuare vor mâzgăli ilegal pe pereți riscă sancțiuni usturătoare. Conducerea Primăriei avertizează că amenzile vor ajunge pâna la 6.000 de lei și de asemenea, cei care vor fi prinși că mai desenează pereții vor suporta costul acțiunii de curățare.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfântul Ierarh Teotim, Episcopul Tomisului; Sfântul Cuvios Teodor Trihina

astăzi, 08:14
15

Sfântul Teotim a trăit pe vremea împăratului Teodosie cel Mare (378-395) în Sciţia Mică sau Dobrogea de astăzi şi era Episcop al Tomisului. El se bucura de atâta cinste &...

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
1409

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
364

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...