PAUL SERBAN: "Ne pare rau pentru pacienti, dar cred ca este cazul sa inteleaga"

PAUL SERBAN: "Ne pare rau pentru pacienti, dar cred ca este cazul sa inteleaga"

PAUL SERBAN

Incepand de joi, medicii de familie din Botosani nu mai eliberareaza retete compensate si gratuite, concedii medicale si bilete de trimitere, intrucat pe 31 martie au expirat contractele cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. In acest sens, aproape 40 de medici de familie s-au intalnit joi la sediul Colegiului Medicilor Botosani, pentru  a discuta despre noul contract cadru si despre modul in care vor proceda de acum inainte, mai ales ca tot de la 1 aprilie au expirat si  actele aditionale la contractul pe 2009, si medicii nu pot fi sanctionati pentru prezenta, pentru inactivitate sau pentru neeliberarea actelor.

"Normele care au fost elaborate si au fost trimise spre publicare la Monitorul Oficial nu au fost discutate sub nicio forma cu reprezentantii nostri la Bucuresti. Desi ni s-a fluturat timp de trei luni de zile alocarea punctului de capitatie de 4,5 lei, am aflat ca s-au facut modificari in ceea ce privste structura pe grupe de varste a pacientilor si au fost diminuate aproape la jumatate valorile de puncte pe fiecare grupa de varsta. La fel s-a intamplat si anul trecut, si datorita faptului ca noi am luat atitudine, de la 2,3, cat era prevazuta valoarea punctului, s-a ajuns la 4,1", a spus Paul Serban, presedintele Sindicatului Medicilor Specialisti.

Reprezentantul medicilor a transmis pacientilor ca trebuie sa inteleaga ca nu se poate desfasura o activitate medicala corespunzatoare daca nu sunt alocate fonduri suficiente.

"Colegii nu elibereaza retete pana cand nu vom avea niste acte normative in vigoare pe baza carora sa putem functiona in legalitate. Pe 1 aprilie au expirat actele aditionale la contractul pe 2009, nu ne poate sanctiona pentru prezenta, pentru inactivitate, pentru neeliberarea actelor, absolut pentru nimic nu putem fi sanctionati. Ne pare rau pentru pacienti, dar cred ca este cazul sa inteleaga si ei ca noi nu putem sa ne desfasuram o activitate corespunzatoare pentru ei atat timp cat nu avem fonduri necesare cu care sa ne sustinem activitatea", a precizat Paul Serban.

La intalnirea de joi, de la Colegiul Medicilor, a participat si senatorul Liviu Campanu, in calitatea sa de medic de familie si de presedinte al Patronatului Medicilor de Familie.
Presedintele Sindicatului Medicilor Specialisti solicita sa fie modificat art.217 din Legea 95,alineatele 2 si 5, care prevad elaborarea normelor si a contractului cadru dintre Casa Nationala de Asigurari cu consultarea reprezentantilor.

"Noi solicitam ca prin aceasta Ordonanta de Guvern sa se modifice acea sintagma "consultare in negociere", lucru care a fost valabil pana in anul 2002", a adaugat Paul Serban.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cum va arăta programul „Respect pentru pacienți”, anunțat de Lucian Trufin, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Botoșani

astăzi, 11:04
1

„În mandatul doamnei președinte Doina Federovici s-au realizat investiții extraordinare în unitățile medicale din județ. Avem echipamente noi, mobilier nou, saloane curate și c...

Noaptea Muzeelor 2024 la Botoșani, o ediţie aniversară sub semnul protestelor şi grevelor!

astăzi, 10:10
17

Organizatorii au anunţat că sâmbătă, la evenimentul Noaptea Muzeelor, vor fi deschise 253 de obiective în toată ţara, cu cele mai multe în Bucureşti - 55, la Iaşi - 34, T&aci...

Beneficiarii de alocații și indemnizații își vor primi banii începând de luni!

astăzi, 09:19
55

Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc:- Alocația lunară de plasament;- Alocația lunară de plasament pentru copilul cu handicap;- Indemnizația de sprijin pentru plasament;...