Patru botoşăneni diagnosticaţi cu leptospiroză!

Patru botoşăneni diagnosticaţi cu leptospiroză!

Medicul Ecaterina Chihaia

Patru bărbaţi, unul din municipiul Botoşani şi trei din mediul rural, au fost diagnosticaţi cu leptospiroză, diagnosticul fiind pus prin Institutul de Sănătate Publică Iaşi.

Toate aceste cazuri au fost înregistrate în anul 2014, în judeţul Botoşani, după ce în 2013 nu a fost niciun bolnav de leptospiroză, boala fiind infirmată de analizele de laborator în cazurile în care au existat suspiciuni.

Trei dintre botoşănenii diagnosticaţi anul trecut cu leptospiroză sunt agricultori.

“Cele patru persoane nu au legătură una cu alta. Cel din Botoşani este cu leptospiroză de etiologie neprecizată, nu a reuşit să se identifice agentul patogen. Cazurile au fost transferate de Spitalul Judeţean Botoşani", a declarat medicul Ecaterina Chihaia, şeful Compartimentului de Epidemiologie din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.

Potrivit acesteia, infectarea celor trei agricultori s-ar fi petrecut după o perioadă când a plouat foarte mult.
 
“Într-o zonă în care sunt şobolani există sursa de infecţie, lucrul cu mâinile, picioarele neprotejate, face posibilă îmbolnăvirea pentru că tegumentele chiar intacte pot fi afectate de agentul patogen", a precizat medicul Ecaterina Chihaia.

Cele mai multe îmbolnăviri cu leptospiroză, în judeţul Botoşani, s-a înregistrat în anul 2007, când au fost confirmate 32 de cazuri. 

Leptospiroza este o boală infecțioasă acută care se manifestă prin febră, intoxicație, cefalee, dureri musculare, mai ales la gambe, afectarea rinichilor, a ficatului, sistemului nervos și cardiovascular. Sursa de infecție o constituie șobolanii și alte rozătoare, vitele, porcii. Microbul pătrunde în organism prin piele, prin mucoasele nazale sau oculare.

Ajunși în organism, microbii pătrund în sânge unde se îmulțesc și apoi trec în diverse organe - rinichi, ficat, inimă, etc.

 

Spune-ne opinia ta