PASTELE BLAJINILOR - Crestinii ortodocsi isi cinstesc astazi "blajinii"

Prima luni din a doua săptămână după Paşti se mai numeşte Lunea Morţilor, Paştele Morţilor, Paştele Mici, Paştele Rohmanilor, Paştele Blajinilor sau Matcalăul. Conform tradiţiei locale, în acesată zi se fac slujbe speciale în cimitire şi se împart mâncăruri tradiţionale de Paşti, în amintirea tuturor celor adormiţi. Grija pentru cei adormiti este o îndatorire a credincioşilor ortodocşi. Pomeniri ale morţilor se fac, în mod special, în sâmbetele din Postul Mare, în sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoşatoarei Judecaţi şi în cea dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt, numită şi Sâmbăta Rusaliilor.

Despre originea sărbătorii "Paştele Blajinilor"

Peste o săptămână după duminica Paştelor, în prima zi de luni, o parte din creştinii ortodocşi obişnuiesc să sărbătorească Paştele Blajinilor. Care este originea acestei sărbători?

Biblia nu menţionează Paştele Blajinilor

Nu există nici o referinţă în Vechiul sau Noul Testament care ar indica la vreun eveniment sau la vreo lege prin care Dumnezeu ar fi lăsat această sărbătoare.

Paştele Blajinilor nu face parte din canonul bisericii ortodoxe

"Pe parcursul anului bisericesc sunt stabilite anumite zile pentru pomenirea deosebită a celor răposaţi. Una din aceste zile este Paştele Blajinilor şi, deoarece nu este rânduită în mod strict canonic, în diferite regiuni ale lumii ortodoxe este ţinută la diferite date, începând cu luni după Duminica Tomei (8 zile după Paşti) până la Duminica Mare. La unele popoare ortodoxe această sărbătoare lipseşte", a spus despre Paştele Blajinilor părintele Valeriu Potoroacă.

De ce "Blajinilor"?

Nicolae Băieşu, doctor în filologie şi etnograf, a spus astfel cu privire la originea cuvântului "blajin", într-un articol publicat de săptămânalul "Timpul":
"Denumirea de blajin vine din slavonul "blajenîi" - blând, bun, cuvios. Conform imaginaţiei populare, blajinii trăiesc într-o lume îndepărtată, la hotarul între "lumea asta" şi "lumea cealaltă", ori aproape de rai, pe o insulă înconjurată de Apa Sâmbetei. Se zice că blajinii descind din Set – unul din fiii lui Adam. Totodată, se crede că ei umblă goi, sunt oameni scunzi, buni la suflet, paşnici, înţelepţi şi foarte credincioşi. Se hrănesc numai cu fructe. Bărbaţii se întâlnesc cu femeile doar o dată pe an, timp de câteva zile la Paşti, când se împerechează (pentru procreare). Blajinii nu ştiu să calculeze timpul, să ţină sărbători. Semnul că a venit Paştele este sosirea pe apă (Apa Sâmbetei) a cojilor de ouă roşii pe care creştinii le aruncă pe undele curgătoare în Vinerea ori sâmbăta din Săptămâna Patimilor.

Părintele Valeriu Potoroacă susţine, însă, astfel: "Înţelesul cuvântului "blajin" e clar. Iar în slavonă "blajenâi" înseamnă "fericit". Cei răposaţi cu adevărat sunt fericiţi în comparaţie cu noi, pentru că ei au trecut în viaţa veşnică "unde nu este nici durere, nici scârbă, nici suspinare".
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sancțiuni aplicate de Garda de Mediu Botoșani unui operator economic care polua zona cu zgomot și praf! (foto)

astăzi, 17:55

La data controlului, pe amplasament se desfășura activitate de aprovizionare cu materii prime pentru stațiile de mixturi asfaltice și betoane, activitate care genera disconfort olfactiv și emisii...

Tinerii din Botoșani, invitați să decidă viitorul centrelor de tineret!

astăzi, 17:10

Prin intermediul unui chestionar anonim, tinerii pot contribui la conturarea unor centre de tineret adaptate nevoilor și așteptărilor lor. Răspunsurile colectate vor fi utilizate de FJTB pentru a ...

Un europarlamentar cere suspendarea alegerilor prezidențiale. Ce motive au fost invocate la BEC și la CCR!

astăzi, 15:05

Europarlamentara Diana Șoșoacă a depus la BEC și la CCR solicitări privind suspendarea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie. Diana Șoșoacă, a cărei candidatură a fost respinsă de C...