Pașaportul temporar va fi eliberat în trei zile numai dacă dovedești urgența obținerii sale, au decis deputații

Deși vom avea posibilitatea de a cere un pașaport temporar pentru că refuzăm unul electronic simplu, nu-l vom obține în termen de trei zile, ci în zece zile lucrătoare, cât durează pentru unul obișnuit, potrivit unui proiect de lege care a trecut recent de votul final în Parlament. De fapt, cu excepția situațiilor când vom dovedi, cu documente, că avem nevoie de un pașaport în trei zile, nu vom mai putea obține un pașaport temporar.

Pașaportul temporar nu se va mai elibera în trei zile pentru toată lumea, indiferent că există sau nu urgență de fapt, potrivit Proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005, pus anul trecut în dezbatere și adoptat recent de Camera Deputaților, în calitate de For decizional.
 
Acum, ca să se aplice modificarea de care vorbim, proiectul trebuie să primească și aprobarea din partea șefului statului și să fie publicat apoi în Monitorul Oficial.
 
În primul rând, nu vom mai putea cere un pașaport temporar pe motiv că nu avem timp să așteptăm după unul obișnuit. "(...) pentru persoanele care declară că nu dispun de timpul necesar pentru eliberarea unui pașaport simplu electronic" e formularea actuală din Legea nr. 248/2005 care ne permite să cerem un astfel de document de identitate pentru călătorii și care va dispărea din lege, odată ce acest proiect intră în vigoare.
 
Vom avea însă un alt motiv de a cere un pașaport temporar. Dacă vom refuza să avem un pașaport simplu electronic, vom putea cere unul temporar (modificări cu privire la valabilitatea acestuia sunt, de asemenea, vizate de proiect). Numai că, în acest caz, conform proiectului, pașaportul temporar se va obține la fel ca unul simplu electronic, adică în zece zile lucrătoare de la data depunerii cererii (potrivit informațiilor oferite aici de MAI).
 
Un motiv în plus pentru obținerea pașaportului temporar, potrivit proiectului, va fi următorul: "în situații obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu există timpul necesar pentru emiterea paşaportului simplu electronic". Pentru a se dovedi urgența vor fi necesare documente care să ateste motivele de sănătate, profesionale ș.a.m.d.
 
Apoi, cei care își depun pașapoartele pentru obținerea unor vize și trebuie să plece urgent în străinătate vor putea obține un pașaport temporar doar dacă fac o declarație în acest sens, potrivit proiectului. În acest caz, termenul de trei zile pentru emiterea pașaportului va rămâne neschimbat.
 
În cazul minorilor care pleacă la studii, la concursuri oficiale sau să se trateze de urgențe medicale care le pun viața în pericol și acordul celuilalt părinte nu se poate obține așa de repede, se va elibera un pașaport temporar la fel de repede (trei zile), dar autoritățile nu vor mai fi obligate să informeze concomitent sau cât mai repede celălalt părinte. Apoi, părintele care cere pașaportul va trebui să aducă documente doveditoare emise de cei care organizează concursul, de cadrele medicale din străinătate ș.a.m.d., în funcție de situație.
 
În rest, celelalte situații de obținere a pașaportului temporar vor rămâne neschimbate, la fel și termenul de trei zile, dar cei aflați în respectivele situații vor trebui să-și procure documente doveditoare, de la caz la caz, din care să reiasă nevoia de a obține acel pașaport temporar și lipsa de timp pentru obținerea unuia simplu.
 
Așadar, ca o concluzie, va trebui să dovedim concret urgența la obținerea unui pașaport, cu documente din care să reiasă clar de ce avem nevoie de un pașaport în trei zile, iar nu în zece zile lucrătoare.
 
Atenție! Proiectul de lege privind pașapoartele NU se aplică momentan. El trebuie aprobat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial ca să se aplice.

Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI