Partidul Naţional Liberal vrea lege pentru stabilitatea subvenţiei la motorina din agricultură

Partidul Naţional Liberal vrea lege pentru stabilitatea subvenţiei la motorina din agricultură
Partidul NaÅ£ional Liberal consideră că este de datoria sa să protejeze fermierii, în condiÅ£iile în care Guvernul îi atacă cu noi taxe. Ultima lovitură pe care fermierii au primit-o de la Guvernul Ponta III se referă la acciza suplimentară de 7 cenÅ£i aplicabilă tuturor carburanÅ£ilor, printre care ÅŸi motorinei folosite în agricultură.

"Partidul NaÅ£ional Liberal, inclusiv eu, am întreprins toate demersurile astfel încât la motorina pentru agricultură să se menÅ£ină acciza redusă de 21 de euro/1000 litri. După mari presiuni, Ministerul Agriculturii a anunÅ£at că acciza la motorină va rămâne la nivelul iniÅ£ial, dar, până acum, nu s-a luat nicio măsură legislativă prin care să se garanteze acest lucru. De aceea, PNL a decis că este nevoie de o lege prin care acciza la motorina pentru agricultură să nu mai rămână la cheremul Guvernului, mai ales când acesta dă dovadă de incapacitate managerială", a declarat Costel Åžoptică, deputat PNL de BotoÅŸani.

În aceste condiÅ£ii, Partidul NaÅ£ional Liberal a elaborat un proiect de lege prin care subvenÅ£ia la motorină pentru agricultură să fie certă ÅŸi la nivelul permis de legislaÅ£ia europeană.

Propunerea legislativă are în vedere modificarea ÅŸi completarea art. 176 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Astfel, se stabileÅŸte prin lege ca pentru motorina destinată lucrărilor agricole, horticole ÅŸi piscicole să se aplice o acciză redusă, de numai 21 euro/1000 litri. Ca măsură împotriva evaziunii fiscale, prin proiectul de lege avansat de PNL se prevede ca motorina pentru agricultură să fie marcată, prin colorarea sa cu un aditiv de culoare verde, înainte de a fi comercializată către beneficiar.

PNL are în vedere ca legea să se aplice începând cu 1 octombrie 2014.

Pentru motorina folosită în agricultură s-au introdus subvenÅ£ii din 2010, astfel încât valoarea accizei a fost stabilită la 21 de euro/1000 litri. Decizia a fost luată după mari presiuni din partea agricultorilor, chiar dacă, de fapt, se transpunea în legislaÅ£ia românească o directivă europeană - Directiva 2003/96/CE privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice ÅŸi a electricităţii. Românii au acuzat că fermierii din celelalte state membre UE au un mare avantaj concurenÅ£ial, cu un impact semnificat asupra costurilor de producÅ£ie, pentru că beneficiază de facilităţile fiscale prevăzute în directivă.

Astfel, anual, Executivul hotărăşte valoarea subvenÅ£iei ÅŸi cantitatea de motorină pentru care se aplică. În prezent, este în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 763/2013, prin care se stabileÅŸte acciza la motorina pentru agricultură la 21 de euro/1000 litri, dar facilitatea este valabilă pentru o cantitate limitată de carburant. HG 763/2013 impune diminuarea subvenÅ£iei, dacă cererea de sprijin depăşeÅŸte programul stabilit.

"Premierul Victor Ponta ignoră chiar ÅŸi actele normative pe care el însuÅŸi le-a dat. SubvenÅ£ia la motorină nu este plătită de mai bine de ÅŸase luni, astfel că există posibilitatea ca unii agricultori să nu o mai primească deloc. Ca să nu se mai întâmple astfel de probleme, cu mare impact asupra fermierilor, Partidul NaÅ£ional Liberal a iniÅ£iat o propunere legislativă, pe care o va supune spre dezbatere ÅŸi adoptare Parlamentului în procedură de urgenţă", a completat Costel Åžoptică, deputat PNL de BotoÅŸani.

Comunicat de presa

 


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii botoșăneni au adus bucurie unor familii în preajma sărbătorilor pascale! (Foto, video)

astăzi, 09:11
40

Înaintea sărbătorilor pascale, poliÈ›iÈ™tii botoșăneni au avut o întâlnire specială cu o parte dintre copiii pe care i-au cunoscut în cadrul activităților profesionale È...

Calendar ortodox: Astăzi, în Sfânta şi Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului), îl cinstim pe Sf. Cuv. Irodion de la Lainici (Slujba lui se va săvârși marți, a treia zi de Paști)

astăzi, 08:11
42

 Cu multă dorire în suflet pentru viaÅ£a monahală, la vârsta de 22 de ani a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, o adevărată ÅŸcoală isihastă. Aici, tânărul ...

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
297

Proiectul de lege care propune eliminarea obligaÈ›iei părinÈ›ilor singuri de a lucra în ture de noapte È™i precizează că aceÈ™tia pot lucra doar dacă îÈ™i doresc a fost votat favorabil...