Camera DeputaÈ›ilor a votat, marÈ›i, în calitate de cameră decizională, majorarea salariilor din administraÈ›ia locală, după mai multe È™edinÈ›e cu scandal în Parlament. De majorare vor beneficia primarii, viceprimarii, preÈ™edinÈ›ii de consilii judeÈ›ene È™i vicepreÈ™edinÈ›ii, precum È™i angajaÈ›ii din administraÈ›iile locale.
Au fost 168 de voturi „pentru” È™i 79 de voturi „împotrivă”. Patru deputaÈ›i s-au abÈ›inut. USR a anunÈ›at în plen că nu votează majorările È™i le va ataca la Curtea ConstituÈ›ională. După ce au votat majorăriile la Senat, la Camera DeputaÈ›ilor nici parlamentarii AUR nu le-au mai susÈ›inut, potrivit Digi24.
Plenul a aprobat decizia luată anterior în comisiile de muncă È™i buget-finanÈ›e, prin care s-a renunÈ›at la creÈ™terea salariilor demnitarilor, cu excepÈ›ia primarilor, viceprimarilor, preÈ™edinÈ›ilor È™i vicepreÈ™edinÈ›ilor Consiliilor judeÈ›ene.
Potrivit legii adoptate de Parlament, majorările ar urma să intre în vigoare de la 1 noiembrie. După majorări, primarul Capitalei, de exemplu, ar urma să primească cu 2.200 de lei brut mai mult.
Salariile primarilor din mariile municipii vor creÈ™te cu 1.650 lei brut, până la 17.250 de lei brut, cele ale primarilor oraÈ™elor mari vor ajunge la 13.800 de lei (+1.300 de lei), iar edilii comunelor mari vor ajunge să câÈ™tige 11.500 de lei brut, față de 10.500 în prezent.
Bani mai mulÈ›i va primi È™i personalul din administraÈ›iile locale, salariile fiind stabilite în funcÈ›ie de indemnizaÈ›ia viceprimarului sau a vicepreÈ™edintelui Consiliului JudeÈ›ean. Anterior, în forma adoptată de Senat, legea prevedea majorarea salariilor tuturor demnitarilor, printre care preÈ™edinte, miniÈ™tri, parlamentari, È™efi ai unor instituÈ›ii precum Academia Română, Consiliul ConcurenÈ›ei, AEP sau Curtea de Conturi.