Parlamentarii vor din nou impozit progresiv pe salariu şi taxare diferenţiată pentru pensii şi sănătate

Parlamentarii vor din nou impozit progresiv pe salariu şi taxare diferenţiată pentru pensii şi sănătate

Un nou proiect de lege privind impozitarea progresivă a fost depus la începutul acestei săptămâni la Senat. Acesta urmărește impozitarea progresivă a salariilor şi taxarea diferenţiată pentru pensii şi sănătate.

“O astfel de schimbare ar duce la taxe reduse pentru cei cu venituri mici şi la taxe majorate pentru cei cu venituri mari”, a explicat deputatul Bota Marius Sorin Ovidiu, inițiatorul proiectului, citat de Adevărul.ro.

Dacă acest proiect va deveni lege, atunci, în cazul unei persoane cu un salariu brut de până în 3.000 de lei,  taxarea totală ar urma să fie de 35% - 0% impozit,  10% contribuţie la sănătate şi 25% contribuţie la pensii.

În schimb, pentru o persoană cu un salariu brut între 4.001 şi 5.000 de lei,  taxarea totală ar urma să fie tot de 35%,  dar cu o altă împărţire - 5% impozit,  10% contribuţie la sănătate şi 20% contribuţie la pensii.

Pe de altă parte, pentru o persoană cu un salariu brut de peste 15.000 de lei,  taxarea totală ar urma să fie de 50% - 10% impozit,  12, 5% contribuţie la sănătate şi 27, 5% contribuţie la pensii.

În prezent,  taxarea salariilor este aceeaşi,  indiferent de nivelul veniturilor - 45% în total (partea salariatului),  adică 10% impozit,  10% contribuţie la sănătate şi 25% contribuţie la pensii. În plus,  se adaugă 2, 25% sub formă de contribuţie la muncă (partea angajatorului).

În plus, în România, taxarea salariilor este una dintre cele mai mari din Europa.

 

Spune-ne opinia ta