Parintele antropologiei moderne implineste astazi 100 de ani!

Parintele antropologiei moderne implineste astazi 100 de ani!

 Centenarul lui Claude Levi-Strauss, un eveniment mondial!  Mediafax

Claude Levi-Strauss implineste astazi, 28 noiembrie, 100 de ani, ocazie ce va fi sarbatorita printr-o serie de evenimente omagiale, pe care distinsi oameni de cultura le organizeaza in cinstea celui care a pus bazele antropologiei moderne si a influentat mai multe generatii de cercetatori.

Claude Levi-Strauss devine, de asemenea, primul academician francez care isi sarbatoreste centenarul. Levi-Strauss a fost ales membru al Academiei Franceze in 1973, insa, in ultimii ani, din cauza unor probleme de sanatate, activitatea sa din cadrul acestei institutii a fost limitata.

Incepand din anii 1950, odata cu publicarea lucrarii sale "Les structures elementaires de la parente" (1949), Claude Levi-Strauss a oferit o noua metoda de analiza a structurilor parentale, care a devenit foarte utila multor antropologi, mai ales in Franta.

Legaturile parentale, potrivit lui Claude Levi-Strauss, sunt esenta antropologiei, stiinta care studiaza omul in dimensiunea sa sociala.

"Marea problema a antropologiei consta in diferentele dintre culturi. De ce exista culturi diferite? La aceasta intrebare el (Claude Levi-Strauss, n.r.) a adus o perspectiva noua, cea a existentei unei ordini aflate in spatele diferitelor culturi. Nu este un hazard. Nu este o consecinta a istoriei faptul ca societatile sunt diferite", a declarat Anne-Christine Taylor, specialista in culturi indigene din zona Amazonului si fosta eleva a lui Levi-Strauss.

Elaborarea unui sistem care pleca de la aceasta premisa a pus bazele structuralismului, curent al carui fondator este considerat Levi-Strauss.

Sursa: Mediafax

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doliu în Educația botoșăneană: ”Cuvintele sunt de prisos acum, în fața unei astfel de vești…” (Foto)

astăzi, 10:35
474

Cu profundă tristețe, colectivul Grădiniţei cu Program Prelungit ”Şotron” din Botoşani anunță dispariția unei colege. Educatoarea Gica Stanciu s-a stins din viață după o carier...

Lecția de viață a afaceriștilor cu magazin în Botoșani: ”Frații noștri mai mici s-au sacrificat pentru ca noi să putem face o facultate!”

astăzi, 10:11
123

Firma Dedeman a fost ridicată de doi frați, Dragoș și Adrian Pavăl, născuți într-un sătuc din județul Suceava. Dragoș, cel mai mare dintre frați, a fost îndemnat să meargă la ...

Elev din Botoșani, Medalie de Aur la Olimpiada Națională de Limbi Clasice!

astăzi, 09:09
124

S-au calificat 302 elevi din 36 de județe ale țării.Printre participanți au fost și elevi din Botoșani care au reușit performanțe remarcabile.Astfel, Yanis-Andrei Cazaciuc, elev în c...