Pâinea cu cea mai mare doză de arsenic se află pe rafturile magazinelor din România și este cumpărată frecvent!

Un studiu realizat recent de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a scos la iveală mai multe detalii îngrijorătoare referitoare la pâinea pe care cu toții o consumăm zilnic.

Potrivit acestei cercetări, anumite tipuri ale acestui produs banal sunt adevărate pericole pentru sănătatea umană.

În contextul în care suntem tot mai interesați de calitatea și siguranța alimentelor pe care le cumpărăm, un studiu recent a scos la iveală detaliu îngrijorător referitor la pâinea pe care o găsim în supermarketuri. Acest produs banal ar putea ascunde, de fapt, un pericol grav pentru sănătate, scrie bugetul.ro.

În căutarea unei alimentații echilibrate și sănătoase, consumatorii nu sunt mereu conștienți de ce produse ar trebui să aleagă și care ar trebui evitate. Astfel, se întâmplă de multe ori să alegem un tip de hrană pe care o considerăm sănătoase, realitatea fiind însă cu totul alta. Unul dintre aceste cazuri este cel în care eliminăm lactoza sau glutenul, crezând că mâncarea este mai sănătoasă, lucru care nu este întotdeauna adevărat. De exemplu, pâinea fără gluten are cel mai mult arsenic, fiind un adevărat pericol pentru sănătate.

Glutenul se găsește în semințele unor cereale, precum grâul, orzul, secara sau spelta, astfel că multe tipuri de pâine fără gluten sunt făcute cu făină din aceste cereale. Potrivit Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA), care a realizat un studiu in acest sens, orezul este alimentul care conține cel mai mult arsenic anorganic. Chiar dacă nu este singurul aliment ce conține arsenic, orezul este una dintre principalele surse alimentare de arsen anorganic, deoarece îl absoarbe ușor prin sol și apă, pe măsură ce crește.

Făina de orez și făina de porumb sunt două ingrediente comune folosite la fabricarea produselor fără gluten, ele având însă capacitatea de a absorbi arsenicul din sol. În timpul procesului de creștere sau de prelucrare a acestor cereale, arsenicul din mediul înconjurător poate fi absorbit de plante și poate ajunge în produsele finite, precum pâinea fără gluten.

Arsenicul este un element chimic prezent în mod natural în mediul înconjurător, inclusiv în sol și apă. Totuși, expunerea la cantități excesive de arsenic poate avea consecințe grave asupra sănătății umane. Mai mult, poate favoriza chiar și apariția unor tipuri de cancer, precum cel pulmonar sau de piele.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Trupa Mare din Botoșani, grup din care a făcut parte și Rareș Prisacariu, moment inedit pe scena Românii au talent! (Video)

astăzi, 21:22

Trupa Mare este echipa de teatru a Școlii Populare de Arte „George Enescu” din Botoșani, condusă de Silvia Răileanu, actriță la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani. Trupa a fost &ic...

Polițiștii botoșăneni, prezenți lângă enoriași cu sfaturi despre prevenirea violenţei în familie!

astăzi, 19:30

Activitatea se încadrează în cadrul Proiectului local „Te ajutăm să fii în siguranţă”, proiect ce se derulează în parohiile din judeţul Botoşani, activită...

Proiect al Ministerului Educației: Gramatica va fi introdusă la clasele a IX-a și a X-a!

astăzi, 18:45

„Limba și literatura română: Va include explicit și unități de învățare pentru gramatică, în principal în clasele a IX-a și a X-a, pentru a asigura continuitatea...