Pacientii pot permite accesul la datele lor medicale prin intermediul unui formular

Daca informatiile medicale prezentate i-ar cauza suferinta, pacientul are dreptul de a cere sa nu fie informat. Astfel, acesta poate sa desemneze in scris o alta persoana care sa fie informata in locul sau, prevede un act normativ publicat marti in Monitorul Oficial.

Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 673/2015 privind completarea Normelor de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, aprobate prin Ordinul MS nr. 386/2004 a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 384 din 2 iunie 2015 si se aplica de la data publicarii.

Actul normativ stabileste ca medicul curant este obligat sa spuna pacientului despre faptul ca acesta are dreptul de a cere sa nu fie informat in cazul in care informatiile medicale prezentate i-ar cauza suferinta. In acelasi timp, medicul trebuie sa precizeze ca pacientul poate desemna in scris o alta persoana care sa fie informata in locul sau.

"La internare sau pe parcursul furnizarii serviciilor de sanatate, dupa caz, medicul curant are obligatia sa aduca la cunostinta pacientului faptul ca are dreptul de a cere sa nu fie informat in cazul in care informatiile medicale prezentate i-ar cauza suferinta, precum si dreptul de a alege o alta persoana care sa fie informata in locul sau", scrie in ordinul de ministru, conform Avocatnet.ro.

Desemnarea rudelor sau prietenilor care pot fi informati cu privire la evolutia investigatiilor, diagnostic si tratament se exprima printr-un acord scris al pacientului, prin completarea unui formular.

Dreptul de a nu fi informat deja era inclus in Legea drepturilor pacientului, insa in normele de aplicare nu existau prevederi prin care sa se stabileasca in ce fel se poate oferi acces altor persoane la datele medicale. Conform referatului de aprobare (pdf) care era anexat la proiectul de ordin, pana acum vointa pacientului necesita o autentificare notariala, care ingreuna exercitarea dreptului de a nu fi informat.

"In prezent (...), dreptul pacientului referitor la exprimarea consimtamantului privind accesul la datele de sanatate, precum si alegerea unei alte persoane care sa primeasca informatii despre starea sa de sanatate nu poate fi exercitat. Stabilirea prin ordin de ministru a obligativitatii completarii in scris a formularului de exercitare a dreptului de acces la datele cu caracter confidential ale pacientului, precum si a exercitarii consimtamanului de a permite sau de a revoca accesul unei terte persoane la datele sale cu caracter personal reprezinta o solutie legala si acoperitoare, care nu mai face necesara autentificarea notariala a vointei pacientului", scrie in documentul mentionat.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime a reacționat după FC Botoșani - Rapid: ”Băiatul meu de suflet!”

Sunday, 6 October 2024

Valeriu Iftime a vorbit imediat după meciul cu Rapid și a ținut să puncteze faptul că portughezul Aldair l-a dat pe spate în urma evoluției sale împotriva giuleștenilor. De aseme...

FC Botoșani – Rapid 2-0, VICTORIE mare pe Municipal!

Sunday, 6 October 2024

Aproape 5000 de suporteri au fost prezenți la meci, suporterii înfruntând ploaia și aplaudând succesul fotbaliștilor botoșăneni, antrenați de Liviu Ciobotariu. Rapid a benefici...

Vești bune pentru șoferi: Modul de aplicare a amenzii pentru lipsa rovinietei va fi schimbat

Sunday, 6 October 2024

Documentul prevede o perioadă de 24 de ore pentru plata taxei pentru drumurile naționale. Proiectul de lege a primit deja aviz favorabil de la Comisia de Transport și Infrastructură și va ajun...