Pacienti evacuati din spitalele botosanene!

Pacienti evacuati din spitalele botosanene!
Evacuarea pacientilor, redistribuiri de personal, echipaje de urgenta in localitatile in care nu mai exista spitale, incertitudine si autoritati care raman neputincioase in incercarea de a gestiona un sistem sanitar devenit tot mai anapoda de la o zi la alta!

In cadrul sedintei de Guvern de joi, Executivul a adoptat Hotararea de Guvern privind desfiintarea mai multor spitale si transformarea acestora in camine de batrani, fiind si cazul Spitalului din Trusesti.

Cseke Attila a declarat ca in localitatile Ocna Mures (Alba), Santana (Arad), Mozaceni (Arges), Trusesti (Botosani), Mociu (Cluj), Solca (Suceava) vor fi redistribuite pentru cel putin 3 luni de zile, 24 de ore din 24, 6 echipaje de urgenta pentru a asigura interventiile de urgenta. In aceste zone nu exista statii de ambulanta sau statii SMURD pentru a asigura asistenta medicala de urgenta.

Cat priveste soarta personalului, ministrul Sanatatii a declarat ca acesta "poate fi preluat integral in cadrul caminelor de persoane varstnice care se infiinteaza daca autoritatea locala doreste acest lucru si care poate fi finantat chiar de maine din programul derulat prin Ministerul Muncii. In cazul in care autoritatile nu doresc acest lucru, personalul va fi redistribuit in cadrul sistemului sanitar romanesc, in trei etape. Exista o procedura cunoscuta, publicata prin Ordin de ministru in Monitorul Oficial: prima etapa – redistribuire in cadrul judetului respectiv; a doua etapa – redistribuire in judetele limitrofe si a treia etapa – redistribuire la nivel national".


TRUSESTI: "Am avut de ales intre doua rele"


Reprezentantii Primariei din Trusesti spun ca au fost pusi in fata faptului implinit si ca au fost nevoiti sa ia aceasta decizie, de transformare a spitalului in camin de batrani, pentru ca in caz contrar unitatea se inchidea de tot.

"Noi nu am avut incotro, in prima sedinta de Consiliu Local, cand s-a discutat despre spital, niciun consilier nu a fost de acord ca acesta sa se inchida. Dar au venit toti cei de la spital pe capul nostru si am fost nevoiti sa ne intrunim din nou in sedinta extraordinara si sa decidem transformarea unitatii in camin de batrani. Am avut de ales intre doua rele. De astazi, spitalul a fost inchis, nu se mai fac internari, iar medicii si tot personalul de acolo nu mai desfasoara niciun fel de activitate. Bolnavii au fost evacuati, cei cu boli mai grave au fost trimisi catre Spitalul Judetean Mavromati, iar ceilalti au fost trimis acasa. Acum urmeaza sa vedem ce se intampla cu personalul. Din cei 76 de angajati de la spital, 46 vor fi redistribuiti de catre Directia de Sanatate Publica, iare restul vor lucra in cadrul caminului de batrani", a declarat Petrea Chiributa, viceprimarul din Trusesti.


DARABANI: "Am evacuat toti cei 30 de bolnavi care erau in spital"

O situatie cel putin ciudata este la Darabani, unde autoritatile au inchis ieri unitatea si au evacuat toti bolnaviii. Si asta in ciuda tuturor demersurilor facute la nivel central pentru mentinerea spitalului, existand chiar si o Hotarare a Consiliilor Locale din Darabani si Dorohoi, alesii dandu-si acceptul ca unitatea din Darabani sa devina sectie exterioara a Spitalului Orasenesc Dorohoi.

"Am primit o adresa de la Directia de Sanatate Publica prin care ni s-a spus sa inchidem spitalul pentru ca nu mai avem treaba cu finantarea. Am fost in aceasta dimineata (n.r. vineri) si la Prefectura, si la Consiliul Judetean, si la DSP si CAS si totii mi-au spus ca trebuie sa rezolve Primaria Darabani. Eu ce sa fac? Joi am evacuat toti cei 30 de bolnavi care erau in spital, iar cei 70 de angajati stau acum la spital si asteapta sa vin cu un raspuns. Noi nu avem nicio putere, nimic. Nu stiu ce vom face", a declarat Ghiorghi Burlacu, primarul orasului Darabani.


GURANDA: "Psihologic, nu cred ca cineva ar putea sa decida sa se cazeze acolo in ultima perioada a vietii"


La Guranda, situatia capata aspecte de-a dreptul dramatice, daca masura ministerului va impune trimiterea batranilor intr-un spatiu care de peste sase decenii a adapostit bolnavi de TBC.

"In ceea ce priveste Spitalul de la Guranda, toata lumea a apreciat ca din eroare acea unitate sanitara s-a trecut in programul acesta guvernamnetal pentru ca unitatea de acolo nu se preteaza nici intr-un caz sa devina camin de batrani cu sau fara o decizie a noastra in acest sens. Nu este potrivita acea unitate spitaliceasca sa se tranforme in camin de batrani, nu neaparat pentru ca acolo spatiul nu ne mai apartine, pentru ca a fost retrocedat si deocamdata stam acolo cu chirie, si pentru faptul ca de 60-70 de ani acolo se trateaza cele mai grave afectiuni de TBC si chiar daca s-ar gasi o metoda de a se dezafecta total locul acela, psihologic nu cred ca cineva ar putea sa decida sa se cazeze acolo in ultima perioada a vietii", a declarat Mihai Tabuleac, presedintele Consiliului Judetean Botosani.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
36

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...

Au plecat la Dorohoi, iar în urma lor a urmat dezastrul: Blocul evacuat, bunuri distruse, mii de lei topiți!

astăzi, 15:49
614

Printr-un apel la 112, pompierii au fost anunțați că iese fum de pe geamurile unui apartament. Se pare că proprietarii au plecat până în municipiul Dorohoi, județul Botoșani, iar &i...

În Duminica Floriilor, PS Nichifor Botoșăneanul va sluji într-o parohie din Botoșani

astăzi, 15:05
192

Duminică, 28 aprilie – Duminica a 6-a din Post (a Floriilor) – Intrarea Domnului în Ierusalim, începând cu ora 7:45, va avea loc resfinţirea bisericii Parohiei Sfâ...