(P) Află cum poți menține alimentele proaspete mai mult timp

O alimentație echilibrată și variată contribuie la starea noastră de sănătate, ne oferă energie și vitalitate. Fructele și legumele proaspete au un aport foarte important în alimentația zilnică și ne oferă vitamine și minerale benefice pentru organism. Însă acestea se pot altera destul de repede dacă nu sunt depozitate corespunzător și pot fi costisitoare.
Pentru a menține alimentele cumpărate proaspete pentru o durată mai lungă și pentru a preveni risipa alimentară, ți-am pregătit o serie de tehnici și trucuri de depozitare a alimentelor, care să te ajute să te bucuri de ele mai mult timp.

1. Căpșunile și fructele de pădure
Aceste fructe sunt extrem de folositoare pentru organism, fiind bogate în antioxidanți naturali și se află pe primul loc în rândul alimentelor anti-inflamatorii, care ajută la prevenirea diferitelor afecțiuni. Aceste fructe sunt printre cele mai scumpe, fiind fructe sezoniere și au tendința de a se altera destul de repede.
Iată ce poți face cu căpșunile sau fructele de pădure proaspete: de cum ajungi acasă, spală-le într-un recipient folosind un amestec de 3 căni apă și o cană de oțet, apoi clătește-le bine cu apă rece, șterge-le cu prosoape de hârtie și pune-le în frigider pe cel mai înalt raft. Oțetul omoară bacteriile și menține fructele proaspete, iar dacă respecți pașii și proporțiile, acesta nu va modifica gustul savuros al fructelor.
 

 

2. Avocado
Fructul de avocado este renumit pentru că face parte din categoria grăsimilor sănătoase, fiind ideal în salate și la micul dejun alături de ouă fierte sau prăjite. Acest fruct originar din Mexic a început să capete teren și în țara noastră și poate fi găsit în majoritatea supermarketurilor. Dacă în urmă cu doar câțiva ani, avocado era considerat un fruct exotic, astăzi acesta poate fi găsit la prețuri accesibile mai ales în perioada ofertelor. Totuși, nu uita că atunci când găsești acest fruct  la prețuri reduse, de exemplu, în catalogul online Lidl - de obicei, este vorba despre cel verde, care va avea nevoie de timp să se coacă. Poți cumpăra fructele de avocado verzi și să le lași să se coacă la temperatura camerei până când coaja devine maronie și fructul este puțin moale când îl apeși. În acest stadiu îl poți pune în frigider și să îl consumi în decurs de câteva zile.
Dacă vrei să folosești doar jumătate de avocado, păstrează-o pe cea cu sâmburele și unge-o cu zeamă de lămâie pentru a preveni oxidarea, apoi depoziteaz-o de asemenea în frigider.

3. Bananele
Bananele sunt acele fructe sățioase de zi cu zi, bogate în potasiu și vitamina B6. Pentru a le menține proaspete mai mult timp este important să nu le desfaci din ciorchine, ci să le ții împreună până când vei lua una. Când ajungi cu ele acasă, înfășoară cozile bananelor în folie de aluminiu și vei încetini procesul de coacere. Acestea rezistă cel mai bine la temperatura camerei.
Bananele care încep să capete pete maro nu sunt alterate, sunt doar bine coapte și cu cât sunt mai maronii și coapte, cu atât mai dulci. De aceea, dacă bananele s-au copt prea bine, nu trebuie să le arunci, ci le poți folosi pentru numeroase rețete de prăjituri sănătoase pe post de îndulcitor natural.

4. Cartofii
Deși cartofii fac parte din proviziile noastre permanente și nu se alterează în primele câteva zile de la cumpărare, dacă uiți de ei în cămară, pot putrezi sau încolți. O metodă neobișnuită, dar eficientă de a preveni alterarea cartofilor este să îi depozitezi într-o pungă de hârtie alături de un măr.
Substanțele emanate de mere vor menține cartofii proaspeți și fermi mai mult timp. Nu uita să depozitezi cartofii la loc uscat și răcoros!
 

5. Roșiile
Dacă obișnuiești să pui roșiile în frigider, află că cea mai bună metodă de depozitare pentru acestea este de fapt pe masă, la temperatura camerei. Astfel își păstrează mai bine gustul proaspăt și aroma naturală. Dacă au codițe sau crenguțe, nu le îndepărta până în momentul în care le consumi.
Ai grijă totuși să nu le ții pe masă lângă banane, altfel, atât roșiile, cât și bananele se vor coace mai rapi datorită substanțelor emanate.

6. Ciupercile
Asemeni roșiilor, ciupercile rezistă mai bine la temperatura camerei decât în frigider. Modalitatea ideală de a le păstra proaspete este într-o pungă de hârtie la loc uscat și răcoros. Dacă ciupercile se usucă, nu îți face griji, își vor reveni în momentul în care le pui în apă să le speli. Lasă-le în apă câteva minute, apoi sunt gata de preparare!
Acestea sunt unele dintre cele mai importante fructe și legume a căror viață poate fi prelungită urmând câteva sfaturi simple. Specialiștii recomandă să acorzi o atenție sporită igienei alimentelor și să nu uiți să le speli înainte de a le consuma, chiar dacă le-ai spălat o dată atunci când le-ai achiziționat.

Dacă ți-am stârnit interesul, urmărește și acest video extrem de interesant pentru mai multe sfaturi pentru păstrarea alimentelor:

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Singura fermă BIO de găini ouătoare din Regiunea Moldovei este la Botoșani! (foto)

astăzi, 19:40

Familia Bardaus a pornit la drum cu intenția de a construi un sistem de agricultură ecologică complet integrat, care să garanteze calitate la fiecare pas, cu scopul de a oferi produse ecologice ș...

Festivalul-Concurs de Creație și Interpretare a Piesei de Teatru într-un Act „Mihail Sorbul” și-a desemnat câștigătorii! (foto)

astăzi, 19:15

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, cu sprijinul Consiliului Judeţean Botoşani, și în parteneriat cu Primăria Orașului Săveni, a organizat...

Nicolae Ciucă cere demisia premierului Marcel Ciolacu după dezvăluirile privind zborurile private plătite de Nordis!

astăzi, 18:30

„Statul român nu poate fi condus de un om fără onoare și fără responsabilitatea necesară la cel mai înalt nivel. Marcel Ciolacu a mințit de mai multe ori cu bună știință. ...