Ovidiu Portariuc: În problema OMG-urilor nu trebuie să dăm răspunsuri politice. Aici este o chestiune care îi privește direct pe oameni și, din acest punct de vedere, trebuie să fim raționali, nu demagogi. Eu nu pretind ca sunt specialist in acest domeniu dar m-am documentat, am intrebat, am stat de vorba cu profesionisti ai domeniului atat de la noi cat si din afara tarii. Daca ai buna credinta, concluzia nu poate fi decat una: studiile făcute până în acest moment arată că organismele modificate genetic au efecte negative asupra sănătății noastre.
Dar sa lamurim ce sunt aceste OMG. Daca e sa vorbim doar de plante putem discuta deocamdata de cartof, soia si porumb. Un OMG este o entitate creata de om care nu ar fi existat in context natural.De exemplu pentru a obtine un cartof rezistent la gandacul de Colorado se ia material genetic de la o bacterie care produce toxine si se introduce in cartof astfel incat acesta incepe sa produca toxine. Poate fi avantajos la prima vedere pentru cel ce cultiva dar nu si pentru consumator si o sa explic de ce.
În primul rând, unele dintre aceste toxine pot fi reactivate in intestinul uman producand efecte nocive. De asemenea, OMG-urile produc noi alergeni în mâncare, ceea ce înseamnă că proteinele care ar trebui să se găsească în mod normal numai în lapte, prin biotehnologie, se vor regăsi și în legume. Acest lucru modifică radical echilibrul biochimic în organismul uman. În al doilea rând, s-a constatat că în urma unei alimentații cu produse modificate genetic, devenim vulnerabili chiar și în lupta cu epidemii minore. Antibioticele pe care le luăm pentru a combate unele infecții devin ineficiente într-un organism alimentat cu organisme modificate genetic. Deci, ne scade automat rezistența la diverse boli.
OMG-urile ne afectează solul și sănătatea
Rep: Ne influențează direct sănătatea plantele modificate genetic?
Ovidiu Portariuc: Cu siguranta! Specialistii fac o corelatie directa intre obezitate, boli degenerative si consumul de OMG. Stiati ca SUA, unde plantele modificate genetic reprezinta aprox 60-70% din totalul culturilor, sunt pe primul loc in lume la obezitate?
Apoi probleme de infertilitate si de scadere a imunitatii. Exista insa studii in Europa, unde aceste O.M.G sunt interzise, care arata ca pot cauza toxicitate pentru organele interne, rinichi si ficat asa cum arata recente studii stintifice, chiar si alergii in unele cazuri. Orice modificare genetica provenita din mancare se transmite organismului, modificarile si consecintele nu sunt vizibile si imediate dar sunt definitive! Transmiterea genelor alterate se face deja la prima generatie!Copiii sunt cei mai sensibili, deoarece sunt in crestere, iar modificarile hormonale declanseaza boli cronice, incetiniri ale cresterii, deformatii, ciudatenii genetice si boli degenerative!
Rep: Există și efecte negative asupra mediului la cultivarea organismelor modificate genetic?

"Trebuie să acționăm acum, pănă nu va fi prea târziu"
Rep: Prin ce metode aveți de gând să puneți stavilă acestui fenomen? Săptămâna trecută ați avut și o reacție publică la adresa ministrului Agriculturii...

Rep: Pot autoritățile locale interveni în vreun fel? Există ceva ce nu au făcut încă Primăria sau Consiliul Local în acest sens?
Ovidiu Portariuc: Da. Primăria, Consiliul local și județean aveau cel mai democratic mod de a face presiuni la nivelul autorităților centrale pentru interzicerea organismelor modificate genetic în agricultură și în lanțul alimentar, așa cum au făcut cele 57 de autorități locale din țară care s-au declarat public Zone fără OMG-uri.
Rep: Sunteți sigur că veți reuși?
Ovidiu Portariuc: Sunt absolut convins că vom reuși să adunăm numărul necesar de semnături pentru declararea Botoșaniului Zonă fără OMG-uri. Mă bazez pe sprijinul botosanenilor, pe inteligenta si buna lor credinta. Trebuie să spunem STOP OMG-urilor nocive pentru sănătate și pentru sol și să ne preocupăm să dezvoltăm agricultura BIO, care este mult mai sănătoasă și mai rentabilă din punct de vedere economic dar si mai prietenoasa cu mediul.
Rep: Vă mulțumesc.