Ovidiu Portariuc, în faţa elevilor botoşăneni: "Nu mai contează locul în care trăim, statutul social, averea, un singur lucru contează: educaţia" FOTO

Elevii de la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Botoşani, cu emoţie, bucurie, dar şi cu nostalgie, au venit încă de la primele ore ale dimineţii la şcoală pentru a lua parte la festivitatea de deschidere a noului an şcolar.

În curtea unităţii de învăţământ, cei pentru care astăzi a sunat clopoţelul s-au bucurat de revederea cu colegii, dar şi cu profesorii.

Alături de elevi, la deschiderea noului an şcolar, pe lângă cadrele didactice, au fost şi primarul Ovidiu Portariuc, inspectorul şcolar Liliana Chira, precum şi reprezentanţi ai Poliţiei.

După intonarea imnului de stat al României şi al Uniunii Europene, un preot a oficiat o scurtă slujbă, după care au urmat discursurile directorului Colegiului Naţional "Mihai Eminescu", Cristina Chiriac, şi cel al primarului şi al reprezentanţilor instituţiilor publice.

Edilul-şef al urbei le-a urat elevilor mult succes în noul an şcolar şi i-a asigurat că municipalitatea va fi alături de unitatea de învăţământ, ca şi până acum.

"Bine aţi venit la şcoală, mă bucur să mă aflu din nou aici, în mijlocul dvs., vreau să vă spun că şi noi ne mândrim cu rezultatele, cu ceea ce înseamnă Coleigul Naţional "Mihai Eminescu" pentru Botoşani. Domnilor profesori, vreau să vă felicit pentru tot ceea ce aţi reuşit să faceţi în anul care a trecut, pentru performanţele liceului, pentru faptul că aţi fost alături de elevi. Vă rog ca şi în continuare să fiţi alături de ei, să îi susţineţi cu atenţie, cu răbdare, cu dragoste, pentru că au nevoie de acest sprijin. La fel, îi rog pe părinţi să fie alături de elevi în această perioadă, poate cea mai dificilă, mai tumultoasă perioadă a adolescenţei şi să le îndrume paşii către cunoaştere. Nu în ultimul rând, dragi elevi, vă urez să aveţi un an cât mai bun, să vă aplecaţi cu atenţie şi dragoste către cunoaştere, către ceea ce puteţi învăţa în aceşti ani, pentru că acum se pun bazele pentru întreaga viaţă profesională ulterioară. E cunoscut pentru toţi că nimic nu face mai mult diferenţa în ziua de astăzi decât educaţia. Nu mai contează locul în care trăim, statutul social, averea, un singur lucru contează: educaţia. Un om educat este un om liber şi un om care îşi poate dezvolta o viaţă personală şi profesională bogată oriunde în această lume", a rostit primarul Ovidiu Portariuc.

Directoarea Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" le-a transmis un mesaj elevilor, trecând în revistă şi performanţele şcolare înregistrate de elevi în anul şcolar anterior.

"Iată-ne astăzi în faţa unui nou început, prima zi din noul an şcolar 2015-2016. O zi importată pentru noi, deoarece, cu bucurie şi emoţie, în aceste momente copiii au prioritate. Dincolo de momentul festiv, începutul unui nou an şcolar ne reaminteşte că a sosit timpul să urcăm încă o treaptă spre maturitate, cunoaştere, spre educaţie şi responsabilitate. Ca şi până acum, centrul atenţiei noastre va fi elevul căruia dorim să îi oferim o pregătire academică la cele mai înalte standarde, însoţită de o dezvoltare fizică şi psihică armonioasă, încât fiecare copil să se poată descoperi şi să îşi poată dezvolta cât mai multe talente sau aptitudini. Avem convingerea că şi acest an şcolar va fi o reuşită, instituţia noastră îşi asumă responsabilitatea de a influeţa pozitiv formarea personală şi profesională a elevilor prin strategii pedagogice moderne adecvate unei pregătiri profesionale bazată pe eforturi de căutare, descoperire, însuşire, dar şi printr-o strânsă legătură cu părinţii astfel încât să putem ţine pasul cu performanţa şi cu inovaţia", a precizat Cristina Chiriac, directorul Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" Botoşani.

Inspectorul şcolar Liliana Chira a citit în faţa celor prezenţi în curtea Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" mesajul inspectorului şcolar Mihaela Huncă:

"Dragi elevi, Stimati părinți, Distinsi colegi,
Luna septembrie este luna emoțiilor... Sunt emoțiile celor mai mici dintre elevii noștri care se vor afla pentru prima oară în fața unui dascăl, sunt emoțiile celor mai mari dintre elevii noștri, aflați astăzi la granița dintre copilărie și examenul maturității. În luna septembrie suntem emoționați și noi, profesori și părinți deopotrivă, în fața unor noi provocări, în fața unor noi lupte cu propriile orgolii sau cu transformările cu care ne încearcă societatea contemporană. Și cred că emoțiile acestea sunt firești atât timp cât vom dori să demonstrăm, încă o dată, alături de copiii cu care ne mândrim, că educația este, dincolo de definiții și de abordări formale, forma fundamentală de rezistență a ființei umane. Educația nu este ușoară, dragii mei. Și nici nu trebuie să fie ușoară. Educația presupune sacrificii, uneori lacrimi, eforturi intelectuale și materiale, muncă. Foarte multă muncă! Și toate acestea pentru că școala trebuie să rămână ultima redută în fața nonvalorii, a mediocrității și a uzurpatorilor calității umane. Dacă ne vom apăra cu entuziasm și credință reduta, așa cum am încercat întotdeauna, vom putea oferi României un viitor. Respectându-ne școala, vom putea să nu mai trăim din manualele de istorie și din poveștile bunicilor. Apreciindu-ne dascălii, vom putea să fim, la rândul nostru, modele pentru copiii noștri, pentru familiile noastre, pentru prietenii și colegii pe care îi avem sau îi vom avea. Vă urez tuturor un an cu putere de muncă, un an în care să fiți capabili să vă înțelegeți rostul în construirea valorilor fundamentale ale acestei țări, căci, doar astfel, la finele lui, veți putea culege împreună - elevi, părinți și profesori -, perfomanța și laurii!
Mihaela Hunca
Inspector scolar general"











 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CFR Călători suplimentează trenurile cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva: Cât costă o călătorie de la Botoșani!

astăzi, 15:35

Au fost adăugate vagoane suplimentare încă de joi, iar pentru vârful de trafic estimat între 11 și 16 octombrie compania pune la dispoziția călătorilor întreaga capacitat...

Activități de informare preventivă desfășurate de ISU Botoșani în mai multe localități din județ! (foto)

astăzi, 14:19

Vizate au fost locurile aglomerate din municipiile Botoșani și Dorohoi, unde reprezentanții ISU au discutat cu cetățenii despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgenț...

Botoșănenii vor plăti mai mult pentru un aliment, începând de luna viitoare!

astăzi, 11:52

Aceștia estimează majorări de prețuri între 10% și 15% până în luna decembrie, din cauza pestei porcine africane, care a afectat grav producția locală. În acest context...