OTV, amendat de CNA chiar daca nu mai are licenta

OTV, amendat de CNA chiar daca nu mai are licenta
OTV, care nu mai are licenta audiovizuala incepand de marti, a fost amendat, astazi, de CNA, cu suma de 100.000 de lei, din cauza ca pe 9 decembrie, ziua votului pentru alegerile parlamentare, a continuat campania electorala, fapt interzis de legislatia audiovizualului.

Sanctiunea a fost propusa de Laura Georgescu, presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA). Propunerea acesteia a generat o intrebare din partea membrilor CNA care au dorit sa stie daca mai este posibila aplicarea unei amenzi postului OTV, in conditiile in care acestuia i-a fost retrasa licenta audiovizualului in sedinta Consiliului de marti, 22 ianuarie, iar televiziunea lui Dan Diaconescu si-a incetat emisia in aceeasi zi, potrivit gandul.info.

Reprezentanta Departamentului Juridic al Consiliului National al Audiovizualului a mentionat ca, din punctul sau de vedere, aplicarea unei astfel de amenzi nu este posibila.

"Opinia mea este ca nu se poate acorda amenda pentru ca la data emiterii actului, astazi, radiodifuzorul nu mai exista, chiar daca el a exisat la data savarsirii faptei. Este principiul de drept prin care actul administrativ este prezumat legal intotdeauna", a spus aceasta. "Asta inseamna ca OTV nu poate fi considerat vinovat pana la pronuntarea instantei. Daca suntem actionati in instanta, nu vom intra pe fond, vom pierde prin exceptie", a mai spus aceasta.

"Dezbatem, de fapt, un viciu de procedura. Sunt trucuri avocatesti. Daca ma fac ca nu vad asta... Am luat in calcul ca datele pot anticipa un viciu de procedura. Ca manager al acestei institutii imi asum, adica, daca pierd acest proces, il asum. Imi asum pierderea acestui proces sau, dupa creierul meu, castigarea lui", a spus, in schimb, Laura Georgescu, presedintele CNA.

Pe de alta parte, Valentin-Alexandru Jucan, membru al CNA, a spus ca societatea Ocram Televiziune SRL, care a detinut licenta OTV, exista in continuare, chiar daca televiziunea nu mai emite.

In acest context, sanctiunea propusa de Laura Georgescu - amenda in cuantum de 100.000 de lei - a fost adoptata de membrii Consiliului cu 8 voturi "pentru" (Lornad Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu, Valentin-Alexandru Jucan si Christian Mititelu) si doua voturi "impotriva" (Narcisa Iorga si Florin Gabrea).

Pe de alta parte, tot in sedinta de joi, CNA a decis sa amendeze cu cate 30.000 de lei Antena 3 si B1 TV si sa someze public Romania TV.

Dupa mai multe runde de vot cauzate de faptul ca numarul insuficient de voturi a impiedicat adoptarea vreunei propuneri de sanctiune, posturile B1 TV si Antena 3 au fost sanctionate cu cate 30.000 de lei fiecare. Pentru amenda aplicata postului Antena 3 au votat Florin Gabrea, Lorand Turos, Narcisa Iorga, Laura Georgescu, Cristina Trepcea si Valentin Jucan, iar votul "impotriva" si l-au exprimat Monica Gubernat, Christian Mititelu, Rasvan Popescu si Viorel Vasile Buda.

Deoarece propunerea initiala de sanctionare a postului B1 TV cu o amenda de 20.000 de lei a fost respinsa din cauza neintrunirii numarului de voturi, Monica Gubernat, membru al CNA, a propus aplicarea unei amenzi de 30.000, ca si in cazul Antenei 3. Propunerea acesteia a fost adoptata cu sase voturi "pentru" (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu si Cristina Trepcea) si patru voturi "impotriva" (Valentin Jucan, Rasvan Popescu, Narcisa Iorga si Florin Gabrea).

Narcisa Iorga a considerat ca decizia este "tributara politic si partinitoare" postului Antena 3, care a incalcat, la fel ca OTV, aceleasi articole din Legea audiovizualului si din Decizia CNA, cu privire la reflectarea campaniei electorale. "OTV si Antena 3 sunt la fel de vinovate facand propaganda eficienta in favoarea unui partid", a spus Narcisa Iorga, considerand ca ambele posturi trebuie sa fie amendate cu cate 100.000 de lei.

"Consider ca decizia luata cu majoritate de voturi este una semnificativ politica, anume de a proteja interesele postului de televiziune Antena 3 si implicit mentionez ca am propus amendarea posturilor OTV si Antena 3 in acelasi cuantum de 100.000, apreciind ca ambele posturi au facut propaganda in ziua votului doar in avantajul unui competitor electoral, fara respectarea obligativitati pluralismului de opinii, anume PPDD si respectiv USL. De asemenea, am propus sanctiuni de 50.000 de lei pentru B1 si Romania TV pentru dezechilibrele inregistrate de aceste doua posturi in reflectarea alegerilor parlamentare. Majoritatea membrilor CNA insa au dorit sa demonstreze ca posturile B1 si Antena 3 au comis abateri la fel de grave, ceea ce este contrazis, practic, de realitate intrucat Antena 3 si OTV au avut abateri similare", a afirmat, ulterior, Narcisa Iorga, intr-o declaratie pentru Mediafax.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
183

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
184

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
267

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...