Autoritățile au atras atenţia că alimentele aflate pe piaţă au fost contaminate cu pesticide, astfel că populaţia trebuie să sporească atenţia înainte de consum.
Peste 90% dintre mostrele analizate, la nivel internaţional, din 12 fructe și legume au conținut reziduuri de pesticide potențial periculoase.
Pe primul loc: spanacul
Clasamentul anual internaţional al produselor cu cele mai multe pesticide, cunoscut sub numele de "Dirty Dozen" (Cele Doisprezece Murdare), este bazat pe cele mai recente date guvernamentale privind produsele, conform Antena 3.
Iată topul alimentelor contaminate cu pesticide:
spanacul ocupă primul loc, urmat de:
- căpșuni,
- kale,
- struguri,
- piersici,
- cireșe,
- nectarine,
- pere,
- mere,
- mure,
- afine,
- cartofi.
În România, cele mai contaminate sunt verdețurile
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Alexandru Cîrîc, a precizat care sunt alimentele din România cele mai contaminate cu pesticide.
„Din păcate, la noi nu este același top al pesticidelor. Din experiență, cele mai contaminante sunt verdețurile, nu căpșunele, nu spanacul, ci verdețurile: mărar, pătrunjel, frunză de țelină. Aici trebuie să fim atenți.
Trebuie să fim atenți, de asemenea, și la produsele fructe și legume de origine non-europeană, pentru că în afara Europei există alte standarde, alte limite pentru acești contaminanți. În situația asta, este foarte greu de ținut sub control, pentru că nimeni în lume nu va putea analiza lot cu lot, fruct cu fruct. În situațiile de genul acesta, noi stăm un pic mai poate mai rău decât în studiul american, pentru că reziduuri de pesticide întâlnim extrem de des. Deci ar trebui mare atenție, poate fiecare, să găsească acea sursă în magazine unde sunt controale sau la cei care chiar își respectă promisiunea pe care o fac cumpărătorului și să nu folosească acele substanțe", a afirmat Alexandru Cîrîc la Antena 3.