Organismul poate lupta singur cu cancerul

Organismul poate lupta singur cu cancerul
Celulele organismului au capacitatea de a lupta singure impotriva cancerului, arata un studiu publicat in "Geneza si Dezvoltare" si citat de BBC.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Dundee, in colaborare cu colegii lor din Singapore, au demonstrat ca gena p53, descoperita cu 30 de ani in urma, are un rol important in mentinerea sanatatii organismului. Aceasta gena este responsabila de procesul de autodistrugere a celulelor afectate de cancer.

Pana acum, in cazul a jumatate dintre formele de cancer, gena respectiva era fie afectata, fie inactiva, iar celulele "bolnave" erau libere sa se divida. Insa, cele mai recente cercetari efectuate asupra pestisorilor-zebre, au aratat ca gena p53 produce nu doar proteina p53, deja cunoscuta, ci si o variatie "buton de control" al moleculei - izoforma.

In mod normal, pestisorii-zebra, care prezinta aceeasi gena p53 ca si oamenii, pot supravietui unei doze scazute de radiatii, care le afecteaza structura ADN-ului, datorita acestei gene, care intervine imediat si repara distrugerile produse de radiere.

Noua descoperire dovedeste ca variatiile genetice joaca un rol crucial in declansarea procesului de reparare celulara efectuat de gena p53.

sursa: evz

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: În a doua zi de Paște sărbătorim Învierea Domnului și îl cinstim pe Sfântul și dreptul Iov

astăzi, 09:31
19

Sfântul și dreptul Iov, sărbătorit în acest an în a doua zi de Paște, a trăit în Avsitida, între Arabia și Idumeea. Tatăl său era Zaret, iar mama lui era Vosora....

Adăpost cu 28 de animale cuprins de flăcări într-o localitate din Botoșani!

astăzi, 08:58
135

Proprietarul a fost cel care a anunțat incendiul. Când a văzut flăcările, întreaga construcție de aproximativ 120 de metri pătrați ardea.La caz s-au deplasat pompierii din cadru...

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
505

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...