ORDONANȚA TRASEISMULUI merge mai departe: A fost votată în comisii

Comisiile juridică şi de administraţie au aprobat, marţi, cu 26 de voturi "pentru" şi 14 voturi "împotrivă", ordonanţa de urgenţă 55/2014 privind posibilitatea aleşilor locali ca pe o perioadă de 45 de zile să îşi poată schimba partidul fără să-şi piardă mandatul. Membrii comisiilor nu au acceptat niciuna dintre propunerile PNL şi PDL de respingere a acestei Ordonanţe de urgenţă.

A fost respinsă şi propunerea deputatului PPDD Daniel Fenchiu ca actul normativ să se numească "Ordonanţă de urgenţă privind reglementarea traseismului". Deputaţii PNL şi PDL au declarat că sunt împotriva ordonanţei pe motiv că este neconstituţională, neexistând o urgenţă în această problemă, iar domeniul reglementat este al legilor organice, în care este interzisă emiterea de astfel de ordonanţe.

Gabriel Andronache (PNL) a spus că ordonanţa este "o capcană" pentru aleşii care vor migra, pentru că vor rămâne fără mandat. "Această ordonanţă este neconstituţională pentru că încalcă principiul egalităţii", a mai spus Andronache, notează Mediafax.

Lucia Varga (PNL) a arătat că este vorba doar de un blocaj politic, pentru că PSD doreşte să controleze politic administraţia locală prin această ordonanţă.

Ioan Adam (PSD) a spus, în schimb, că opoziţia nu e în măsură să dea lecţii de morală, având în vedere că mai multe legi importante, printre care şi Codurile şi legea educaţiei au fost date prin ordonanţe de urgenţă.

"Ne daţi lecţii de morală, voi care toată paleta de legi importante, legea educaţiei, codurile, au fost date prin ordonanţă de urgenţă? Pe de altă parte, nu-i urgenţă că este blocată administraţia?", a spus Adam.

Ordonanţa urmează să fie supusă dezbaterii plenului Camerei Deputaţilor.

Ordonanța de Urgență care permite migraţia aleşilor locali a fost adoptată de Guvern săptămâna trecută. Ea a intrat în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial.

Vicepremierul Liviu Dragnea declara atunci că "nu este absolut nimic nedemocratic" în această ordonanță.

"Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile din legea statulului aleșilor locali, în termen de 45 de zile, primarii și preşedinții consiliilor județene, consilierii locali și județeni precum și candidații care au fost declarați supleanți își pot declara în scris și o singură dată opțiunea cu privire la partidul politic, organizația minorității din care doresc să facă parte sau să devină independenți, fără ca aleșii locali respectivi să-și piardă calitatea dobândită în urma alegerilor", a spus Liviu Dragnea.

"Pe noi ne interesează ca începând cu cel mai târziu 1 ianuarie 2015, situația din administrația locală să se clarifice. Nu ne putem permite să asistăm pasivi la efectele ruperii USL și la blocajul generalizat pe care PNL-PDL l-a produs în țară", a mai spus vicepremierul.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

LPF a anunțat programul etapelor 20 și 21, când joacă FC Botoșani!

astăzi, 15:40

Campioana FCSB va juca duminică, 15 decembrie, în compania celor de la Farul, la Constanța, după care va încheia anul fotbalistic luni, 23 decembrie, tot în deplasare, cu Poli Ia...

Valeriu Iftime: „Cam atât de eficient se lucrează și se rezolvă problemele” (Video)

astăzi, 15:30

Redăm mai jos declarația lui Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, despre avaria de la apă: „Așa se face treabă în județ! Cam atât de eficient se lu...

La Botoșani: Bărbat „săltat” din mijlocul străzii în miez de noapte!

astăzi, 15:15

Polițiștii locali au observat pe camerele de supraveghere din municipiul Botoșani că o persoană se deplasa haotic chiar pe mijlocul străzii și exista pericolul să se producă un accident. C...