Elevi din 11 județe se revoltă: Ei reproșează Consiliului Naţional al elevilor, condus de botoşăneanul Eduard Mititelu, că e controlat politic!

Reprezentanții elevilor din 11 județe au decis constituirea unei federații independente de Consiliul Național al Elevilor (condus în prezent de Eduard Mititelu) și de Ministerul Educației. Inițiatorii Federației Elevilor consideră că activitatea CNE este influențată politic și că în ultima perioadă au existat mai multe inițiative ale ministerului față de care CNE ar fi trebuit să ia poziție publică și nu a făcut-o.

Reprezentantul CNE susține, în replică, că rolul lor e să colaboreze cu ministerul și inspectoratele județene, nu să facă scandal.

Roxana Voica (preşedinte CJE Argeş, una dintre organizațiile județene ale elevilor care au decis constituirea Federației) a declarat pentru România Curată că lipsa de reacţie a CNE este generată de lipsa de independenţă a acestei structuri vizavi de Ministerul Educaţiei Naţionale. Potrivit elevilor nemulţumiţi, reprezentanţi ai MEN au fost prezenţi în cadrul Adunării Generale a CNE desfăşurate la Sinaia, aceştia influenţând deciziile membrilor Adunării Generale în privinţa adoptării Regulamentului de Ordine şi Funcţionare a acestei structuri. Problemele de independenţă ale CNE şi-ar putea găsi cauza şi în sursa finanţărilor activităţilor acestei structuri, banii pentru organizarea Adunărilor Generale fiind proveniţi din parteneriate cu MEN.

Într-un comunicat de presă, 11 Consilii Judeţene ale Elevilor  (Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Caraş Severin, Cluj, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Satu Mare, Timiş) condamnă lipsa de reacţie a reprezenţantilor elevilor de la nivel naţional (CNE) în privinţa deciziilor luate de către MEN, prin ministrul Remus Pricopie.

Iată principalele acuze pe care elevii le aduc reprezentanţilor lor:

Lipsa de reacție a CNE în legătură cu Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar, anume privind interzicerea dreptului elevului de a protesta.
Lipsa de reacție a CNE în legătură cu eliminarea dreptului de vot a elevului în Consiliul de Administrație, contrar strategiei CNE adoptate în cadrul Adunării Generale de la Galați, 2013.
Lipsa de reacție a CNE privind nerezolvarea problemei manualelor destinate claselor I și a II-a, măsură care va avea implicații grave asupra actului educativ pentru tinerii elevi.
Lipsa de reactie a CNE privind protocolul de colaborare între Biserica Ortodoxă Română și MEN, parteneriat realizat fără vreo consultare prealabilă cu C.N.E., for consultativ reglementat de lege.
Lipsa de reacție a CNE în legătură cu problema diplomelor de bacalaureat.

Conducerea CNE a decis să ignore statutul Adunării Generale de for decizional suprem și a înaintat ministrului un statut al elevilor care nu a fost supus aprobării acesteia. Considerăm inoportună lipsa de poziție a CNE privind încadrarea statutului elevului în ROFUIP, și nu ca act de sine stătător.  CNE prin conducerea sa a ratat aderarea la OBESSU, for consultativ european al elevilor, până în momentul de față. CNE a permis influențe externe  din mediul politic de la guvernare în interiorul structurii, influență relevată până și în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Consiliului Național al Elevilor, forul decizional suprem și astfel a încălcat unul dintre principiile fundamentale pe care se bazează structura, anume caracterul independent, echidistant față de orice organizație cu caracter politic.

Consiliul Național al Elevilor a încălcat acte normative, precum Legea 24/2000, a dispus înaintarea către ministru a unui proiect de revizuire neconstituțional a Regulamentului de Organizare și Funcționare a C.N.E., având în vedere încălcarea principiului subsidiarității, principiului simetriei juridice care prevede printre altele că executivul nu poate constrânge legislativul să dispună de anumite măsuri, permiterea abuzului de putere, limitarea autonomiei Consiliilor Judetene ale Elevilor.

Ministerul Educației Naționale, prin ministrul Educației Naționale, a decis să ignore scrisoarea adresată de către Consiliul Județean al Elevilor Arad și Consiliul Județean al Elevilor Cluj și astfel s-a arătat dezinteresat de opiniile reprezentanților elevilor la nivelul a două județe din România.

Datorită motivelor mai sus enunţate reprezentanţii elevilor din cele 11 judeţe se dezic de orice opinie formulată de CNE  şi au în vedere constituirea unei Federaţii a Elevilor, independentă de Minister, pentru eliminarea monopolului Consiliului Național al Elevilor ca organizație unică de reprezentare a elevilor din România.

România Curată a contactat şi reprezentanţii CNE care declară că acuzele care li se aduc sunt nefondate, o parte dintre problemele indicate în comunicatul de presă fiind în curs de rezolvare, acuzându-i pe reprezentanţii celor 11 judeţe de o posibilă agendă ascunsă. Referitor la relaţia CNE-MEN, Tudor Găitan, Secretar Relaţii Externe al CNE, precizează faptul că preferă o relaţie de colaborare cu ministerul, bazată pe negociere şi nu pe scandaluri publice. Acesta recunoaşte faptul că CNE nu este neapărat o structură independentă de minister, mai ales din punct de vedere financiar, însă nu crede că modelul federativ propus de colegii lui ar fi unul potrivit, întrucât astfel de structuri ar fi mai predispuse să facă scandal în loc să colaboreze cu Ministerul şi Inspectoratele Judeţene.

Consiliul Naţional al Elevilor este o structură înfiinţată prin Ordin de Ministru, aceasta fiind considerată o structură consultativă şi parteneră a Ministerului Educaţiei Naţionale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministerul Sănătății a început distribuirea iodurii de potasiu în farmacii!

Sunday, 13 October 2024

Sâmbătă, 11.09.2024, „în stocul Direcţiilor de sănătate publică şi a farmaciilor comunitare înscrise în program se mai aflau 27.936.239 comprimate iodură de potas...

CFR Călători suplimentează trenurile cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva: Cât costă o călătorie de la Botoșani!

Sunday, 13 October 2024

Au fost adăugate vagoane suplimentare încă de joi, iar pentru vârful de trafic estimat între 11 și 16 octombrie compania pune la dispoziția călătorilor întreaga capacitat...

Activități de informare preventivă desfășurate de ISU Botoșani în mai multe localități din județ! (foto)

Sunday, 13 October 2024

Vizate au fost locurile aglomerate din municipiile Botoșani și Dorohoi, unde reprezentanții ISU au discutat cu cetățenii despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgenț...