Regulile schemei ce stabilește tarife reduse la gaze și electricitate atât pentru clienții casnici, cât și cei noncasnici se vor modifica curând, potrivit proiectului de lege pentru aprobarea ordonanței pe energie (OUG 119/2022), ce a primit miercuri votul decisiv în Parlament.
Printre altele, se extinde plaja clienților casnici ce vor beneficia de cel mai mic preț plafonat la energie electrică, se stabilește un preț plafonat și pentru marii consumatori, iar perioada în care se aplică schema se prelungește până în 2025, scrie Avocatnet.ro.
Proiectul legislativ adoptat miercuri la Camera Deputaților va modifica regulile schemei de plafonare a facturilor la gaze și curent, stabilite de OUG 119/2022.
Concret, prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică rămâne de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat până la sfârșitul anului de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0-100 kWh inclusiv.
Apoi, proiectul extinde lista beneficiarilor schemei de plafonare. Astfel, prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi de maximum 0,68 lei/kWh pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023 - 31 martie 2025 de către următoarele categorii de clienţi:
* clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 kWh inclusiv;
* clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere (plafonarea se aplică din luna următoare depunerii documentelor);
* clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri si a unei declaraţii pe propria răspundere;
* clienții casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri si a unei declaraţii pe propria răspundere.
Apoi, prețul plafonat va fi de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01-300 kWh pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh.
Apoi, în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025, prețul plafonat la curent rămâne 0,80 lei/kWh, pentru consumul cuprins între 100,01 și 255 kWh, iar consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la prețul de maximum 1,3 lei kWh, cu TVA inclus. În cazul în care consumul depășește 300 kWh/luna, întreg consumul se facturează la prețul de maximum 1,3 lei/kWh.
În fine, prețul plafonat de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, se va aplica pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferenţa de consum lunar de energie electrică urmând a fi facturată la prețul de maximum 1,3 lei kWh, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentantului legal pentru următoarele categorii de consumatori:
* întreprinderile mici şi mijlocii;
* operatorii de servicii de utilități publice și cei regionali;
* operatorii economici din domeniul industriei alimentare;
* autorităţile şi instituţiile publice locale;
* institutele naționale de cercetare-dezvoltare.
Același preț plafonat la electricitate, de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, se va aplica pentru consumul integral al spitalelor publice şi private.
În cazul prețului plafonat la gaze, regulile rămân, de principiu aceleași, doar că se vor aplica pentru consumul realizat până în 31 martie 2025. Mai exact, prețurile plafonate la gaze vor fi de:
* maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici;
* maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul anterior la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică.
Începând cu data de 1 ianuarie 2023, de prețul de maximum 0,37 lei/kWh vor beneficia și clienții noncasnici din cadrul parcurilor industriale, precum și cei din cadrul sistemelor de distribuție închise.