Ordonanţa de urgenţă a guvernului privind plafonarea preţurilor la energie intră miercuri în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat.
Cel mai probabil, documentul va fi modificat în legislativ, în condiţiile în care atât reprezentanţii puterii cât şi cei ai opoziţiei au depus amendamente la proiectul guvernului, scrie Rador.
În ceea ce priveşte domeniile de activitate care vor beneficia de plafonarea preţurilor, preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat că vor fi incluşi şi producătorii de medicamente generice.
Marcel Ciolacu: Deja am convenit modificări pentru instituţiile de cult, pentru serviciile publice, respectiv companiile de apă, dar şi pentru companiile de transport, şi ţinând cont că fabricile de medicamente generice au un preţ plafonat la medicamente, dacă nu intervenim, în acel moment acele medicamente dispar de pe piaţa din România.
Reprezentanţii Partidului Forţa Dreptei atrag atenţia că una dintre măsurile care trebuie corectate în ordonanţă este revenirea la plafonul de consum de 300 de kWh.
Ionel Dancă, vicepreşedintele FD: Nu are nicio logică plafonarea preţurilor la energia electrică şi gaze naturale să fie condiţionată de consumul pe care gospodăriile din România l-au avut în anul 2021. Noi propunem ca plafonul să se aplice la o limită de consum de 300 de kilowaţi; 255 de kilowaţi, propunerea Guvernului, nu are nicio fundamentare economică. Din acest artificiu, peste un milion de gospodării din România ar avea de suferit.
Raportul final asupra ordonanţei privind energia urmează să fie dat săptămâna viitoare, în comisiile de specialitate ale Senatului; votul decizional îi aparţine Camerei Deputaţilor.