Orban: Antonescu ar trebui să candideze pentru premier, nu pentru preşedinte

Orban: Antonescu ar trebui să candideze pentru premier, nu pentru preşedinte
Deputatul PNL Ludovic Orban este de părere că liberalii ar trebui să fie cei care să conducă un viitor guvern USL şi să impună politici pregnant de dreapta, iar Crin Antonescu ar trebui să-şi asume o candidatură la poziţia de premier, nu de şef al statului.

"România are astăzi nevoie de o guvernare liberală, toţi analiştii spun că măsurile de austeritate, de reducere a cheltuielilor publice nu sunt suficiente pentru ieşirea din criză, ci e nevoie de măsuri liberale, de stimulare economică, a investiţiilor, consumului. PNL ar trebui să se bată pentru poziţia de prim-ministru", a susţinut Orban, adăugând că speră ca liderul PNL Crin Antonescu să fie potenţial candidat la funcţia de premier, nu de preşedinte.

El a subliniat şi că, potrivit protocolului USL, partidul care nu dă prim-ministru, desemnează candidatul la preşedinţie, sugerând că preşedintele PSD ar putea prelua această poziţie. "Mai ales că în câteva sondaje optimiste am văzut că domnul Ponta a început să crească precum Făt Frumos", a comentat liberalul.

"Pentru ceea ce se întâmplă astăzi în România, evident PSD-ul trebuie să vină spre dreapta, spre măsuri liberale, pentru că nu ai altceva", a spus Orban, precizând că nu are sentimentul că PNL-ul este cel care merge spre stânga.

Liberalul a fost întrebat dacă a discutat cu Antonescu dacă acesta ar prefera funcţia de premier. "Eu cred că trebuie să accepte postura care este cea mai importantă şi pentru PNL, şi pentru USL, nu mai spun că ar fi şi o garanţie că reuşeşti să-ţi mobilizezi şi alegătorii tăi la vot, dacă ştii că premierul va fi liberal şi-şi va pune o amprentă liberală. Nu cred că întotdeauna iei deciziile de cum îţi convine, să fii preşedinte sau prim-ministru", a răspuns Orban.

"Pe de altă parte, Crin Antonescu s-a prezentat şi a fost votat de Delegaţia Permanentă a PNL în postura de candidat la prim-ministru şi a şi prezentat un guvern din umbră", a completat el.

Fostul prim-vicepreşedinte al PNL este de părere că discursul lui Crin Antonescu "poartă mai puţin amprenta liberalismului pentru că, gândindu-se probabil la un scrutin de alegeri direct în care-l votează tot electoratul, încearcă să-şi compatibilizeze şi electoratul provenit de la PSD, care are serioase rezervă faţă de anumite măsuri liberale".

Orban a explicat astfel de ce din discursul lui Antonescu lipsesc referirile la subiecte specifice dreptei, adăugând în acest context că el personal susţine privatizarea integrală a tuturor companiilor de stat.

Pe de altă parte, referitor la candidatul la preşedinţie, Orban a comentat că, existând precedentul anului 2009, nu este exclus ca Sorin Oprescu să candideze în 2014, iar în PSD ar urma să fie presiuni pentru susţinerea acestuia. "Dacă PNL va fi la guvernare cu poziţia de prim-ministru, atunci poate să candideze cine vrea, Victor Ponta, Sorin Oprescu, Alexandru Athanasiu", a adăugat el.

Ludovic Orban şi-a reiterat şi opoziţia faţă de apropierea PC de PNL. "Dacă PC n-ar mai fi de mâine în alianţa dintre PNL şi PSD nu numai că alianţa nu ar pierde nimic, ci chiar cred că ar putea să facă puncte bune", a spus el, precizând că există studii care arată acest lucru.

"PC este o cantitate neglijabilă, după opinia mea", a afirmat Orban. El a subliniat că indiferent cine ar fi preşedintele aceastui partid, imaginea conservatorilor va fi permanent asociată cu cea a lui Dan Voiculescu.


NewsIn

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 18:04
501

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

astăzi, 17:52
271

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

astăzi, 17:14
75

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...