Ora de vară 2025: La noapte dăm ceasurile înainte, medicii atenționează!

În acest weekend, în noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie, în România se schimbă ora. Trecem la ora de vară 2025 și dăm ceasurile înainte, ceea ce înseamnă că ora 3:00 va deveni ora 4:00.

România a instaurat acest sistem, trecerea la ora de vară, în anul 1917, în timpul Primului Război Mondial. După război s-a renunțat la folosirea orei de vară și a fost reintrodusă schimbarea din 1932 până în anul 1939.

Între 1 aprilie 1940 și 2 noiembrie 1942, ora de vară a fost în vigoare permanent pentru România, iar din anul 1943 această practica a fost, din nou, suspendată. Din anul 1979, s-a revenit la acest procedeu în țara noastră. Convenţia a fost semnată prin ordonanţă guvernamentală, iar orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene.

Cum ne afectează trecerea la ora de vară 2025

Trecerea la ora de vară poate fi mai dificilă decât trecerea la ora de iarnă, deoarece apare privarea de somn de o oră, iar asta poate cauza oboseală, dificultăți de concentrare și dificultăți în a ne trezi dimineața pentru a începe programul obișnuit.

Odată cu schimbarea orei, persoanele care știu că se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește durata și calitatea somnului, ar trebui să își formeze o rutină, care să includă o adaptare progresivă la noul program. De exemplu, o trezire cu un sfert de oră mai devreme de ora obișnuită, treptat, timp de câteva zile, ar putea ajuta la o adaptarea mai facilă la program, odată cu schimbarea de oră”, a declarat medicul specialist Răzvan Lungu, potrivit Digi24.

Se schimbă ora de două ori pe an în România, respectiv la sfârșitul lunii octombrie, când se face trecerea la ora de iarnă (Timp Legal Român) și la sfârșitul lunii martie, când trecem la ora de vară.

Trecerea la ora de iarnă presupune o noapte mai lungă, ora 4:00 dimineața devine ora 3:00.

Trecerea la ora de vară înseamnă o noapte mai scurtă, ora 3:00 dimineața devine ora 4:00.

„Unele persoane au tendința să se raporteze mereu la ora veche. De exemplu, se gândesc că se trezesc la 8, dar care este, de fapt, ora 7 de dinainte. Trebuie, pur și simplu, să acceptăm ora actuală și să nu mai facem calcule, deoarece poate crește anxietatea legată de somn și de durata prea scurtă a acestuia. Organismul uman se adaptează după, cel mult, o săptămână la ora nouă, dar acest lucru nu trebuie să ne îngrijoreze prea mult”, a adăugat Răzvan Lungu, medic specialist pneumolog, atestat în somnologie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Statul începe atacul împotriva urșilor - Schimbă regulile prin care pot fi uciși!

astăzi, 20:50

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunță că va propune, prin inițiativă legislativă, ca și acei urși care se apropie de intravilanul localității "la o distanță suficie...

Peste 600 de sancțiuni aplicate de polițiști în weekendul care a trecut!

astăzi, 20:15

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 20 de acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împr...

Săptămâna conștientizării – Activități pentru prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor!

astăzi, 19:45

Polițiștii Biroului Siguranța Școlară, împreună cu coordonatorul S.M.U.R.D. din cadrul I.S.U. Botoșani și Consiliul Județean al Elevilor Botoșani au organizat în săptămân...