Ora de iarnă 2024. Când se dă ceasul înapoi în România!

Românii dau ceasurile înapoi în fiecare toamnă, atunci când se face trecerea la ora de iarnă.

În România, schimbarea orei se realizează de două ori pe an: în ultima duminică din martie se trece la ora de vară, iar în ultima duminică din octombrie se revine la ora de iarnă (ora standard).

Ora de iarnă 2024. Când se schimbă ora

În fiecare toamnă, ora se schimbă pentru a trece la ora de iarnă, ceea ce face ca noaptea să fie mai lungă cu o oră. În 2024, trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie, când ora 04:00 va deveni ora 03:00.

Trecerea la ora de iarnă 2024 readuce România la ora standard a fusului orar în care se află, adică UTC+2 (Ora Europei de Est), scrie observatornews.ro.

Ce efecte are trecerea la ora de iarnă 2024

Trecerea la ora de iarnă poate agrava simptomele tulburării afective sezoniere (SAD), o formă de depresie care apare mai frecvent în lunile de toamnă și iarnă. Lipsa luminii solare suficiente influențează negativ producția de serotonină (hormonul fericirii), ceea ce poate duce la sentimente de apatie, tristețe și oboseală.

Un alt efect după schimbarea la ora de iarnă este o scădere a productivității la locul de muncă. Oboseala acumulată și adaptarea dificilă la noul orar pot diminua capacitatea de concentrare și eficiența în îndeplinirea sarcinilor zilnice.

Rutinele zilnice sunt perturbate, în special pentru familiile cu copii mici, care urmează un program strict legat de somn, școală și activități extrașcolare. De asemenea, persoanele în vârstă pot întâmpina dificultăți în adaptarea la schimbarea orei.

Ţările în care nu se schimbă ora

Există state pe toate continentele care au decis să nu adopte schimbarea orei între ora de vară și ora de iarnă.

În Africa, din cele 54 de țări, doar trei schimbă fusul orar: Namibia, Tunisia și Egipt. Celelalte 51, precum Somalia, Kenya, Congo, Gabon, Tanzania și Guineea Ecuatorială, nu schimbă niciodată ora.

În America de Nord și de Sud, țări precum Venezuela, Ecuador, Panama, Guatemala, Nicaragua, Columbia și alte state mai mici nu participă la schimbarea orei. În SUA, statele Arizona și Hawaii nu adoptă ora de vară, iar în Canada, provincia Ontario rămâne la aceeași oră tot timpul anului.

În Asia, schimbarea orei nu se practică în țări precum Japonia, Vietnam, Afganistan, India, Singapore, Filipine, China, Coreea de Nord, Coreea de Sud și Irak, precum și în unele foste republici sovietice din Asia Centrală.

În Europa, patru țări nu schimbă ora niciodată: Turcia, Belarus, Rusia și Islanda.

În Australia, schimbarea orei se aplică doar parțial, statele Queensland și Australia de Vest păstrând același fus orar pe tot parcursul anului, indiferent de sezon.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani: Negocierea colectivă este obligatorie!

Thursday, 19 September 2024

În cazul în care intr-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită  să participe la negocierea colectivă, conform pr...

AJPIS Botoșani: Bani în Trezorerie pentru plata indemnizațiilor și a alocațiilor!

Thursday, 19 September 2024

Suma totală platită este de 6.300.570  de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - Alocația lunară de plasament - Alocația lunară de plasament pentru copilul cu hand...

Alexandra Huțu, PSD: „Rezultatele premierului Ciolacu, recunoscute la nivel european prin funcțiile obținute de România în Comisia și Parlamentul UE”

Thursday, 19 September 2024

„Domeniul pe care îl va administra este unul dintre cele mai importante la nivel european - Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie - cu un buget de 23...