Opt reguli de bune maniere la masa

Opt reguli de bune maniere la masa
Vi s-a intamplat sa fiti invitati la cina si sa fiti prinsi pe picior gresit in ceea ce priveste bunele maniere la masa, sa nu stiti ce cutit sau furculita sa folositi? Aceste reguli de bune maniere la masa va vin in ajutor.

1: Cutitele si furculitele

Tacamurile asezate la o masa pot da batai de cap celor care nu stiu ce lingura, furculita sau cutit sa foloseasca. Daca esti invitat la restaurant, atunci vei gasi pe masa asezate o serie de furculite pe partea stanga, si o serie de linguri si cutite pe partea dreapta (mesele sunt aranjate pentru dreptaci). Cea mai simpla regula este ca, la primul fel, se foloseste obiectul cel mai indepartat de farfurie si tot asa. Daca esti invitat la cineva acasa la cineva, asteapta prima miscare a gazdei si urmeaza-o.

Cand mesteci, lasa tacamurile jos. Insa acestea trebuie puse pe farfurie si NU inapoi pe masa si nici sprijinite de farfurie. Cand ai terminat de mancat, asaza furculita si cutitul vertical pe mijlocul farfuriei, acesta este semnalul catre chelner ca nu mai mananci.

2: Lingura de supa

Lingurile de supa pot avea doua forme: una rotunda, ca un castron, si alta in forma de oua. Cand mananci supa, castronul (farfuria) trebuie sa ramana pe masa. Nu se bea supa din bol. Nu se baga toata lingura in gura, ci se soarbe de la marginea ei. Fara zgomot insa.

3: Servetul de masa

Servetul de masa se despatureste si se asaza pe genunchi. Pe vremuri se punea la gat, dar acum este considerat un gest vulgar. Stergerea cu servetul se face prin tamponare. Daca trebuie sa pleci inainte sa termini de mancat, asaza servetul pe scaun,  chelnerul va sti astfel ca urmeaza sa te intorci si nu va ridica masa. Cand ai terminat de mancat, servetul se pune pe masa, in stanga farfuriei, NU pe farfurie.

4: Paharele de vin

Paharele vor fi asezate in partea de sus dreapta a farfuriei. Si pot fi doua sau patru. Cand sunt patru, primul din stanga este pentru vin rosu (are forma unui bol si este mai mare). Urmatorul este pentru vin alb (este mai mic). In dreapta vor fi paharul de sampanie (sau un pahar mai mic pentru bauturile de la desert) si paharul pentru apa.

Daca nu mai vrei vin, iar chelnerul tocmai ce da semne ca vrea sa-l umple, nu pune mana pe pahar pentru a-l opri. Pur si simplu spune-i ca ai baut de ajuns. Nu tine paharul in mana cand toarna in el chelnerul.

5: Cum stai la masa

Daca esti invitat la cineva la masa si nu exista cartonase care sa iti indice locul, asteapta sa iti indice gazda unde sa stai. Este neplacut atat pentru tine, cat si pentru gazda sa vina sa te ridice. Cand te-ai asezat, picioarele trebuie sa stea ferm pe podea. Nu se intind picioarele in fata, nu se indoaie sub scaun, nu se sta picior peste picior. Coatele trebuie pastrate pe langa corp. Nu te apleci peste farfurie cand mananci. Mancarea se aduce spre gura.

In Anglia, mainile se tin in poala cand nu se folosesc. Iar in Franta se tin deasupra mesei, tot timpul. Insa, coatele nu se tin pe masa.

6: Cand se mananca

Nu se incepe un fel daca nu a fost servita toata lumea. In cazul in care esti in vizita, gazda va da startul mesei. Daca ai luat ceva ce nu poti inghiti, cere-ti scuze si ridica-te de la masa pentru a te "elibera" in alta parte. NU la masa. Nu pune ceea ce ai scuipat intr-un servetel langa farfurie, de unde toata lumea il poate vedea.

Daca ti-a ramas ceva intre dinti, ridica-te de la masa si inlatura-l la baie. Nu se foloseste scobitoare la masa si nici nu se sufla nasul.

Nu adauga sare inainte sa gusti. Va fi o insulta fata de gazda.

Daca inainte de masa sunt servite gustari, pune din farfuria de prezentare in farfuria ta. NU manca niciodata din farfuria de prezentare.

7: Conversatiile

Daca nu cunosti pe absolut toata lumea de la masa nu discuta subiecte legate de politica, religie si sex. NU se tipa la masa pentru a fi auzit de cei din capatul celalalt, insa nici nu trebuie sa fie atmosfera de catedrala sau sala de lectura. Daca nu-i cunosti foarte bine pe cei de langa tine, ii poti intreba lucruri despre ei (insa nu chestiuni foarte personale).

8: Ce sa NU faci la masa

- NU te agita. Daca nu-ti place ceva, lasa-l in farfurie.

- NU sufla in mancare. Asteapta sa se raceasca de la sine.

- NU fuma la masa, decat daca ai fost invitat de catre gazda.

- NU fotografia masa, vei parea disperat.

- NU te certa cu chelnerul.

- NU folosi tacamurile pentru a indica ceva cu ele.

- NU tine furculita in mana cand bei.

Nu uita sa multumesti gazdei pentru invitatie si pentru masa si o scrisoare de multumire de a doua zi ar fi un gest de maxima curtoazie.


sfatulparintilor.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
122

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
475

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
186

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...