OPINII: Un prost serios

OPINII: Un prost serios
"De vreo două mii şi ceva de ani, de la Aristotel şi Platon, toţi cei care au scris teze de doctorat pe filozofie, pe politică, pe ştiinţe sociale, toţi au plagiat. Repet, de la Aristotel încoace şi Platon, pe tehnic de la Newton şi Einstein, toată lumea a plagiat".

Am ascultat şi am privit această zicere fascinat. Prostia abisală e o floare rară a naturii umane, la fel de rară ca geniul. Prostia mediocră, ca şi inteligenţa mediocră, fac legea în viaţa publică românească, aşa că, întrucât genii nu mai este, s-a terminat, un cosmos de prostie născut din gura unui ministru de interne e o delicatesă pentru minte, inimă şi literatură.

L-am numit pe dl Ioan Rus un profesionist serios cu ocazia instalării d-sale în guvernul Ponta. Mă bazam, spunând asta, pe rolul important avut de dl Rus în desfiinţarea vizelor pentru Europa de Vest de care a beneficiat România începând cu precedentul său mandat, pe autoritatea şi respectul de care s-a bucurat ca ministru de Interne, pe sobrietatea manifestată în discursul politic şi cel administrativ şi, nu în ultimul rând, pe opoziţia deschisă faţă de Ion Iliescu, pe care a avut curajul să o manifeste când nimeni în PSD nu crâcnea în faţa Tovarăşului.

Nu am cerut demisia d-lui Rus când l-a sunat pe condamnatul cu executare Adrian Năstase pentru negocieri. M-am mărginit să observ că pot înţelege gestul din punct de vedere uman, dar că aşa ceva este discriminatoriu, anormal, ilegal.

Însă în faţa suszisei încercări de a-l scoate pe premierul Ponta din rahatul care-i depăşeşte gâtul, mai întâi n-am avut cuvinte. Ce să-i spui d-lui Rus? Platon şi Aristotel,  şefi de tură la bordel, că acolo se plagiază tot timpul? Newton, Einstein şi ai lor, maiştrii lumii pă sector? Domnule ministru, aţi dat ordin să-i aresteze pe toţi în afară de ăştia patru?

Cu sentimentul cu care scoţi un enorm guzgan mort din motor,  trebuie să-i comunic d-lui doctor inginer în automobile Ioan Rus că  Newton şi Einstein au fost pe tehnic cum e perversa pe Târgu Ocna.  Dacă Isaac Newton,  în calitatea sa de fizician teoretician şi matematician de geniu, a mai meşterit câte un dispozitiv,   disc, tub, lamă transparentă, însă doar ca să-şi ilustreze teoriile, Albert Einstein n-a făcut în viaţa lui alte experimente în afara celor din mintea proprie, Gedankenexperiment. Exprimarea "pe tehnic" cu privire la cei doi are mai de grabă aerul altei facultăţi absolvite de dvs, "Ştefan Gheorghiu".

Apoi, să spui că toţi doctorii în fizică i-au plagiat pe Newton şi Einstein, ca să sugerezi inocenţa cu care Ponta i-a xeroxat pe Diaconu şi Creţu, dezvăluie un hău în capul d-lui ministru  care îmi dă fiori metafizici. Domnule doctor inginer, aţi auzit cumva de unu` Planck? Ăsta era şi el un doktor,  tot pe "tehnic",  care a inventat o mecanică, ce-i drept nu de maşini şi tractoare, mecanica cuantică, pe care Newton nu putea nici să şi-o imagineze. Pe baza teoriei lui a explicat Einstein legile efectului fotoelectric, lucrare pentru care a primit  premiul Nobel, nu pentru teoria relativităţii.  Alt doctor, Maxwell pe nume, fiindcă n-a ştiut să plagieze,  a inventat un demon. Haideţi, toţi odată, domnule ministru,  demonul lui Max-well a fost inventat de Mo-ceanu, pardon, de Maxwell.  Teoria electromagnetismului, a lui Maxwell ăsta, a fost numită în cor de lumea ştiinţifică "a doua mare unificare a fizicii", prima fiind a lui Newton. Einstein avea poza lui Maxwell pe peretele camerei de lucru, alături de a altui plagiator, Faraday, şi de a lui Newton.

Mai pomenesc câţiva doctori plagiatori pe tehnic care, spre deosebire de dl Ponta,  au reuşit să păcălească întreaga lume pentru eternitate: Ernest Rutherford, întemeietorul fizicii nucleare, Erwin Schrödinger, un austriac care a dezombificat o pisică moartă-vie,  Werner Heisenberg, un neamţ "evreu alb" care, probabil ca să scape de acuzaţiile de plagiat, a inventat principiul incertitudinii...

Cât priveşte doctorii plagiatori care umplu vremurile scurse de la Aristotel şi Platon încoace, las specialiştii să se pronunţe, adică pe dl Rus, întrucât subsemnatul mărturisesc că n-am reuşit să citesc toate tezele de doctorat "pe filozofie, pe politică, pe ştiinţe sociale" din ultimii două mii şi ceva de ani.

Îi urez în continuare d-lui Ioan Rus să fie un profesionist serios în ministerul pe care îl conduce, dar, intelectual-culturaliceşte vorbind, sunt nevoit să-i atribui alt calificativ pro: un prost serios.


Cristian Tudor Popescu este senior editor al ziarului Gândul


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
185

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
374

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

Luni, 6 Mai 2024
104

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...