OPINII: Confesiunile unui băsist

Nu am votat la referendum. Am stat liniștit acasă, mi-am văzut de treburile mele și am urmărit rezultatele. Sunt acum etichetat drept "băsist". E un cuvânt nou și din câte îmi dau seama e în general folosit ca insultă, de către adversarii actualului președinte. Uneori, mai rar, îl folosesc și partizanii acestuia, dar cu sens pozitiv, de laudă – limba română e generoasă. Bănuiesc că ar trebui să îmi asum eticheta. În fond, am stat acasă exact cu scopul de a invalida referendumul pentru ca Traian Băsescu să își continue mandatul de președinte. Din această perspectivă sunt băsist. Însă nu-mi asum nici acuzele, nici laudele. Pe acestea vreau să le lămuresc.

Să începem cu acuzele din partea USL.

1. Sunt un loser. Serios? Hai să vedem încă o dată. Obiectivul meu a fost să rămână Băsescu președinte, al vostru să fie demis. Cine a pierdut?

2. Nu votez, nu contez. Îmi pare rău să vă dezamăgesc, dar dacă n-aș conta, nu v-ați enerva așa de tare pentru că n-am participat la vot. Adevărul e că în condițiile date neparticiparea la vot a fost o acțiune încărcată de sens electoral. Eu am ales rațional să contez prin absență. Sunt de acord că nu e deloc cel mai bun aranjament posibil, dar asta a fost regula jocului, am analizat-o, am înțeles-o și am decis cum să procedez. Atenție, dacă nu ați aflat încă, a fost vorba de un referendum de validare a președintelui și nu de alegeri. Semnificația electorală a neparticipării e diferită în cele două situații. La alegeri nu contezi dacă nu votezi, dar la referendum, după cum se vede, contezi al naibii de mult.

3. Nu respect regulile jocului. Ba am impresia că voi nu vreți să înțelegeți regulile. Știam, și eu și voi, că pentru validare este nevoie să participe 50% din alegătorii prezenți pe listele electorale. Ba chiar favoriții voștri știau așa de bine, încât au încercat să schimbe regula printr-o serie de abuzuri: ordonanțe de urgență în domenii organice; schimbarea abuzivă a Avocatului Poporului; anularea dezbaterii publice prin grăbirea procedurilor. Și după toate aceste acțiuni, tot voi aveți tupeul să îmi spuneți că nu respect regulile jocului? Și nu uit nici opinia despre justiție independentă a preferaților voștri, în caz că sperați să nu aduc vorba despre asta.

4. Nu înțeleg democrația, că majoritatea decide. Îmi pare rău pentru voi, dar nu înțelegeți ce înseamnă democrație. O confundați cu un amestec de demagogie și tirania majorității. Democrația constituțională este clădită pe statul de drept, adică are reguli care protejează drepturile oricărei minorități, ale oricărui individ, de abuzurile celor mulți. Majoritatea decide, dar doar în limitele acestor reguli. Acesta a fost unul dintre acele cazuri în care regulile au protejat minoritatea din care fac eu parte de domnia bunului plac al grupului vostru mai numeros. Nu vi s-a părut, chiar nu am spus majoritate, pentru că, să ne amintim, nu ați fost majoritari, ci doar vreo 40%.

5. Profit de lipsa de participare a celor mulți și tăcuți. Hm, evident că, atunci când am calculat că cea mai bună tactică e să nu votez, am ținut cont că un grup numeros de cetățeni nu vine la vot pentru că sunt complet dezamăgiți și dezinteresați de politică. Dacă Băsescu era chiar așa de rău sau voi erați chiar așa de buni precum pretindeți, n-ați fi avut probleme să îi convingeți să vină la vot, nu? Mai mult, cinstit vorbind, câți dintre cei pe care i-ați convins să voteze au făcut-o pentru 50 sau 100 de lei? Câți sunt prizonierii ajutorului de stat gestionat de primarii voștri? Câți sunt inventați, "suflete moarte" (referință la Gogol, nu vă gândiți la prostii, folosiți Google) comercializate  de activiști zeloși sub comanda baronilor voștri, prin Olt, Mehedinți, Teleorman sau Vrancea? Cine de ce profită aici?

6. Sunt un român șmecher, dar ticălos, simbol al balcanismului. Asta a spus-o senatorul vostru Gheorghe Marcu, din Botoșani, dând glas unor gânduri ale voastre. Aș putea să răspund cu aceeași monedă și să observ că alesul vostru, Marcu, este din Botoșani, inginer, care a lucrat toată viața la stat și a făcut avere după 1989 în calitate de director de filială a SIF Moldova, știți voi, una din acele mega-tunuri prin care s-au furat bani publici ani la rând. Pe-ăsta l-ați găsit să vă reprezinte? Sunteți ridicoli.

7. Sunt un ungur ipocrit. Tot de la Ghe. Marcu zicere, prolific individ. Îmi pare rău, am cercetat arborele genealogic, nici urmă de maghiari. Însă, dacă tot am deschis subiectul, hai să ne amintim că din 2009 încoace, de când UDMR a intrat la guvernare cu PDL, nu ați scăpat niciun prilej să dați cu sete naționalistă în maghiari. Cu o perfidă plăcere liderii voștri, mai ales cei auto-intitulați liberali, au re-născut discursul vadimist. Chiar moțiunea de cenzură care v-a adus la putere punea accent pe chestiunea secției maghiare la universitatea de medicină din Tg. Mureș. Și după toate aceste lucruri voi ce vă așteptați, să iasă maghiarii cu mic cu mare să voteze ca să vă dea vouă puterea absolută și eventual să vă puneți în aplicare amenințările naționaliste? Serios?

8. Sunt un inconștient, nu înțeleg în ce pericol e națiunea. Tocmai v-am arătat că înțeleg mai bine ca voi ce înseamnă democrația și care sunt regulile jocului, că știu să analizez opțiunile și să iau decizii raționale, că îmi dau seama care sunt consecințele unor declarații stupide și ale unor acțiuni similare. Tot vi se mai pare că sunt inconștient, că nu înțeleg? Lucrez de 12 ani într-o organizație non-guvernamentală, mă ocup cu cercetarea socială; am fost martor activ de pe vremea când era Constantinescu președinte, l-am văzut pe Iliescu în acțiune, m-am temut de Năstase, am protestat împotriva lui Băsescu și multe altele. Înțeleg prea bine ce pericole politice sunt în jurul nostru. Ei bine, mă bucur că am făcut alegerea bună, că am ales acțiunea politică ce vă împiedică să aveți puterea absolută. Ați fi prea periculoși cu așa o putere la îndemână. Vă gândiți să faceți ceva pentru a-mi schimba această percepție?

 

Să trecem acum la laudele celeilalte tabere.

a. Am înțeles rolul istoric al președintelui Băsescu. Aici am râs cu poftă. Să nu credeți voi că am uitat vreo clipă că Băsescu e un mitocan xenofob fără scrupule și cu periculoase tendințe naționaliste; că nu dă doi bani pe societate civilă, cetățeni, democrație (v-am spus cu ce mă ocup în viață? citiți punctul 7 mai sus, chiar dacă nu e pentru voi); că deși îi recunosc capacitatea de a propune un proiect, îi imput și incapacitatea de a-l pune în practică. Norocul lui, veșnicul lui noroc, este că ceilalți, de la Năstase la Antonescu, au fost încă mai răi ca el. Rolul istoric al lui Traian Băsescu este să fie răul cel mai mic și nimic mai mult.

b. Susțin valorile dreptei adevărate. E aproximativ adevărat. Am valori de dreapta în domeniul economic, dar un amestec de dreapta și stânga în cel social; de asemenea, sunt profund atașat de drepturi și libertăți fundamentale. Cam complicat pentru voi? Dacă sunteți interesați, pot să vă explic mai pe larg ce aștept eu de la un partid. Lăsați un comentariu și revin cu un articol.

c. Particip la regruparea forțelor de dreapta în jurul președintelui. Să credeți voi că dacă vă adunați toți cei de dinainte fără să schimbați cu adevărat nimic am de gând să vă votez. Dacă sperați așa ceva, veți avea o surpriză neplăcută. Punctual, vă amintesc că:

în PDL nu s-a schimbat nimic. Mă rog, i-ați tras pe Udrea și Berceanu mai în spate, dar l-ați ales președinte pe Blaga, un fost vameș, adică simbol de hoț, nu de om cinstit, incapabil să țină un discurs inteligibil, misogin, mitocan, necizelat. Sigur că îmi sunt simpatici Cristian Preda sau Monica Macovei, chiar dintre cei vechi sunt acceptabili Videanu sau însuși Boc, însă voi defilați cu Flutur, cu Falcă, cu Stănișoară, iar în spatele lor se ițesc Mustea, Boghievici și Nazare. Baconschi, Neamțu și alți teologi cu înclinații legionaroide îmi sunt suspecți din start. Drepturile și libertățile fundamentale sunt prea des în contradicție directă cu ortodoxismul. Lăsați biserica în spațiul privat, lăsați Noua Republică să moară pe limba ei. în MRU încă am încredere, dar sunt dezamăgit de lipsa lui de decizie și aparent chiar ambiție. Să se hotărască domnule să facă ceva odată, preferabil lăsând la periferie o bună parte din cei enumerați la punctele anterioare. De curiozitate, am completat oarece formular pe site-ul ICCD, să vedem marea acțiune politică; până acum am o colecție de email-uri patetice de chemare la salvarea României. Încă o dată, dezamăgit.

d. Poporul a decis în favoarea noastră. Unde eu intru la "poporul" și voi la "noastră". Alo, ați observat cele 7.2 milioane de voturi împotriva voastră? O parte din ele au fost manipulate/cumpărate/inventate de adversari, dar cele mai multe sunt chiar așa, împotriva voastră. Nu vă pun pe gânduri? Atunci vă spun și că în categoria "poporul" eu sunt o minoritate, cei mai mulți sunt indiferenți. Și chiar și eu, am votat exact cum vă spuneam, răul cel mai mic, deci nu chiar pentru voi.

e. Sunt un cetățean conștient, rațional, responsabil, care a făcut cea mai bună alegere în condițiile date. Da, sunt, mulțumesc pentru aprecieri (sunt și modest pe deasupra). Dar aceste lucruri nu au legătură cu voi, ci cu mine. Iar voi încă nu m-ați convins pe mine, și îndrăznesc să spun că nici pe alții ca mine. Aici e problema. Voi cum aveți de gând să o rezolvați?

Sursa: AICI

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Programul Ceremoniei Militare desfășurate cu prilejul sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române în Botoșani!

astăzi, 08:28

Prefectura municipiului Botoșani a transmis programul Ceremoniei Militare desfășurate cu prilejul sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române.      Încep&aci...

O nouă zi de provocări pentru șoferi: Meteorologii anunță localitățile din Botoșani vizate de ceață și polei!

astăzi, 08:04

Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul galben de ceață și polei, pentru o parte din județul Botoșani, până la ora 10.00. Din această cauză, pe drumurile din Hudeș...

Concedierile de la stat, o realitate. Cum se va decide ce bugetari vor fi daţi afară?

astăzi, 07:57

Mai exact, Kelemen Hunor s-a referit la anunţul făcut de președintele Senatului, Ilie Bolojan, legat de desfiinţarea a peste 200 de posturi în instituţia sa. Politicianul a vorbit deschis d...