OPINII: Cand va exploda mamaliga si in Romania?

Uitandu-ne in jur, Romania pare mult mai preocupata de crizele politice, de accidente si de inecari in Dambovita decat de ceea ce se intampla in tara vecina, Bulgaria.

Tara, despre care, in urma nu cu mult timp, ni se spunea ca merge brici, ca are unele dintre cele mai mici taxe din Europa, ca firmele din Romania fug la vecinii din sud, ca birocratia este mult mai mica decat in Romania.

Si-atunci ce cauta bulgarii in strada, daca la ei toate sunt atat de roz?

 Nu degeaba Bulgaria este considerata a fi cea mai saraca tara din UE. Recentele manifestatii stradale ne demonstreaza ca asta-i realitatea. Cutitul le-a ajuns oamenilor la os. Insa nici Romania nu are un statut mai aparte, suflandu-le in ceafa bulgarilor la capitolul saracie.

Recentele manifestatii din Bulgaria, cele mai impresionante de la criza din 1997, au rabufnit din cauza facturilor enorme pe care bulgarii sunt nevoiti sa le plateasca la energie. Au iesit cu factura in mana, strigand sloganuri impotriva intregii clase politice din Bulgaria. Premierul Borisov a demisionat, iar de atunci nimeni nu mai stie pe unde umbla.

 Bulgaria si Romania sunt doua tari care au prins trenul catre UE, din Dumnezeu stie ce motive. Ne-au lasat mai marii Uniunii sa respiram ceva timp, dar acum se pare ca nu mai sunt dispusi sa ne lase atat de mult oxigen. Striga la noi sa liberalizam piata de energie, preturile gazelor, ale energiei termice si electrice, sa nu mai fie reglementate de stat, ci sa fie stabilite de piata, pe principiul cererea si oferta regleaza preturile.

 Din pacate pentru noi, consumatorii finali, guvernantii nu prea discuta despre aceste lucruri, nu ni se explica nimic, insa potentatii zilei nu se abat de la promisiunea facuta UE, dand inainte cu calendarul stabilit pentru liberalizare.

 S-a stabilit, astfel, ca, pana in 2018, pretul la gaze sa creasca cu aproape 80%, in mod esalonat, adaugandu-se cresteri de peste zece procente anual. La energia electrica lucrurile stau cam la fel. Gazele se vor scumpi numai in acest an cu 10%, vreo 6 procente fiind adaugate prin vara, restul de patru urmand a fi alipite facturilor romanilor prin toamna.

Energia electrica a cunoscut deja scumpiri semnificative, din toamna si pana acum. Tot UE ne spune ca s-a terminat, trebuie sa devenim exportator de gaze, nu putem folosi la nesfarsit productia interna doar pentru alimentarea populatiei Romaniei. Cu alte cuvinte, dati oamenilor gaze de la rusi, cumparate cu peste 400 dolari mia de metri cubi, iar pe astea din tara orientati-le si catre cine nu prea are resurse.

 Se intreaba in fiecare zi asa-zisi adepti ai dreptei foste portocalii de ce striga romanii impotriva UE, de ce au devenit atat de eurosceptici. Trebuie spus ca romanul, si oamenii in general, judeca subiectiv, uitandu-se mai intai in propriul buzunar si, de-abia dupa aceea, fiind interesati de Schengen, libera circulatie sau piata libera. Cu ce s-au ales ei in aproape 6 ani de apartenenta la Uniunea Europeana?

Cu un salariu minim de nimic, cu preturi la combustibili apropiate de tarile dezvoltate ale UE si cu fonduri europene pe care, din pacate, nu am fost in stare sa le cheltuim.

Am fost priviti ca niste oameni marginali ai Europei, am avut interdictie pe piata muncii in anumite tari. Deja voci din Marea Britanie, Germania si alte state care ar trebui sa liberalizeze piata muncii pentru romani incepand cu 2014 striga din toti rarunchii ca nu sunt de acord cu acest fapt.

 Si-atunci cum sa nu se gandeasca romanul ca intrarea in UE nu i-a fost de niciun folos. Ba dimpotriva, ii va pune in spate facturi de nesuportat. Nu trebuie sa uitam ca in marile orase ale tarii energia termica livrata populatiei este inca subventionata de primarii, cu diferite procente. In Bucuresti, de exemplu, gigacaloria costa vreo 370 de lei, dar bucuresteanul plateste doar jumatate, restul fiind suportat de primarie.

Cat timp, insa, se mai poate tine capacul pe oala? Oprescu anuntase de prin toamna ca nu mai poate suporta aceasta subventie. Intre timp s-a razgandit, dar cine stie ce va fi la anul. Este posibil ca primaria sa nu mai poata suporta plata acestei diferente catre RADET, mai ales ca trebuie sa returneze si niste credite destul de importante.

 Va imaginati cum ar arata un bucurestean de rand cu o factura de vreo mie de lei in mana, datorata numai pentru energie termica? Deja multora o suma de 400 lei li se pare enorma.

Sa ne mai gandim si ca Romania are de returnat un credit de 20 de miliarde de euro catre FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana, avand rate scadente chiar in acest an? Plus ca statul se mai imprumuta si de pe piata interbancara cu sume destul de importante, multi bani mergand catre plata altor credite.

Din ce am vazut, guvernantii se bucura tare cand vad ca Romania inca se mai poate imprumuta destul de ieftin. Cu alte cuvinte, ne imprumutam ca sa platim alte imprumuturi. Pana cand?

Iulian Dumitrescu

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tinerii din Botoșani, invitați să decidă viitorul centrelor de tineret!

astăzi, 17:10

Prin intermediul unui chestionar anonim, tinerii pot contribui la conturarea unor centre de tineret adaptate nevoilor și așteptărilor lor. Răspunsurile colectate vor fi utilizate de FJTB pentru a ...

Un europarlamentar cere suspendarea alegerilor prezidențiale. Ce motive au fost invocate la BEC și la CCR!

astăzi, 15:05

Europarlamentara Diana Șoșoacă a depus la BEC și la CCR solicitări privind suspendarea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie. Diana Șoșoacă, a cărei candidatură a fost respinsă de C...

Elevii de la „A.T. Laurian” Botoșani, alături de pompieri și paramedicii Smurd! (Foto)

astăzi, 13:50

Elevii au petrecut câteva ore alături de pompierii și paramedicii SMURD, dornici să învețe cum pot face diferența în momente critice. Aceștia au fost interesați să descopere ...